Gógánhegyi édenkert

Kis túlzással a mennyországban éreztem magam Balassa László gógánhegyi birtokán. A Zalaegerszeget körülölelő szőlős-gyümölcsös dombvonulat egyik zugában teremtette meg növényekkel és állatokkal benépesített birodalmát.

LakóhelyemBozsér Erzsébet2012. 09. 18. kedd2012. 09. 18.

Kép: Balassa LászlĂł gyĂĽmölcsöse Nyiregyházán 2012.08.24. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Gógánhegyi édenkert
Balassa László gyümölcsöse Nyiregyházán 2012.08.24. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A ház bejáratánál a virágoskert gránátalmával, banánfákkal, lícium – másképpen: goji – bogyókkal bűvöl el, majd az olasz mintára készült magas kordonon szőlősorok következnek. Alatta köztesben terem a borsó, hagyma, most az uborka, másodnövényként díszlik a cékla. Odébb a fűszernövényekben gyönyörködhetem. A konyhakertben érik a paradicsom, a paprika – a növények társítása, a dombágy, a komposztálók jelzik: biogazdánál járunk.

– A gazdaság szeretetét a szülői házból hoztam, még ma is édesanyám paprikapalántáját ültetem. Apámnak előbb volt a faluban jókora gyümölcsöse, mint a téesznek – mondja vendéglátónk. – Biokertművelési tanfolyamot végeztem, az okos tanácsokat főként a növényvédelemben hasznosítom, mérgeket nem használok. Több mint húsz éve a munkám Zalaegerszegre szólított, akkor vettem ezt a hatezer négyzetméteres, akkoriban még kukoricaföldet. Aztán hozzávásároltam a mellette lévő kisebb bozótost, ahol a birkáimat legeltetem. Ki is pucolták rendesen, szép legelő lett belőle. Vagyonőrként dolgozom, minden maradék időmet itt töltöm.

Sétálunk a gyümölcsfák között. A nyolcfajta kajszi az egész idényben ellátja a családot. Csodálatosak a nagy szemű őszibarackok. Piroslanak a nektarinok. Érnek a korai körték és almák. Van cseresznyefa, többféle szilva-, birs-, s olyan almafa, amit a gazda átoltott: Idaredet meg húsvéti rozmaringot terem. Fekete- és madárberkenye, húsos som, galagonya, fekete szeder, ribizli is kapott itt helyet. Külön szektorban érnek a dézsás mediterránok, a grépfrút, a citrom. Ha babérlevél kell a családnak, hát csak lecsippentik a bokorról. Fügefából is akad néhány, s megkapó látvány a ház teraszát függönyként befutó kivi a „milliónyi” barna termésével. A nedves helyet és savanyú talajt igénylő áfonyának is talált otthont a gazda, de a goji csodabogyó, illetve a homoktövis is jól érzi magát.

– Ennyi gyümölccsel mihez kezd?
– Apám évtizedekig járt árujával a zalaegerszegi piacra, utoljára 86 évesen. Megpróbáltam követni, de vállalkozóként számlát kéne adnom, hiába vagyok őstermelő. Így aztán nem piacozok. De rengeteg befőttet, lekvárt készítek a birkák által is kedvelt gyümölcsből.

A tucatnyi állat vályúja tele kajszimaggal: ügyesen leették róluk a gyümölcsöt. Az istállóban nyulak szöszölnek a ketrecekben, élő állatként viszi el őket a felvásárló. Távolabbról csirkék, tyúkok, kakasok, kacsák hangja hallatszik: a minap tarolt köztük a róka, biztonságba kellett helyezni mindet.

– A környék használatlan területeit lekaszáltatom, s a szomszédnál is legelnek a birkák, így van elég takarmányom, meg aztán a környezet is rendezettebb – magyarázza Balassa László, és mutatja, már majdnem kész az új sertésól. Rendezett az állattartó rész is, gondosan kezelt a trágyadomb; a szerves anyag maradéktalanul bekerül a kert, a gyümölcsös talajába. Attól hízik a termés.

Elköszönőben látom, a fekete puli a legjobb barátjával, a tigriscsíkos macskával játszik nagy egyetértésben. Igen, ez a kert tényleg a béke, a nyugalom szigete.

Ezek is érdekelhetnek