Fogadj örökbe egy falut!

Nem kis változást hozhat a hátrányos helyzetű települések életében a múlt héten útjára indított Fogadj örökbe egy falut! elnevezésű modellprogram. Az önkéntesek munkája több millió forintos megtakarítást jelenthet a falvaknak, s talán mind többen ráéreznek a közös felelősség ízére.

LakóhelyemBiczó Henriett2012. 10. 01. hétfő2012. 10. 01.
Fogadj örökbe egy falut!

Hatalmas segítség volt a falunak – így összegzi Farkas Attila, Jobbágyi polgármestere azt a tényt, hogy a Fogadj örökbe egy falut! programnak a Nógrád megyei település lett az első állomása. A múlt héten az MSD Pharma Hungary Kft.  gyógyszeripari vállalat 170 munkatársa vödrökkel és szerszámokkal a kezében felvonult a településre, s munkának látott. Felújították a helyi általános iskola tantermeit, az intézmény játszóterén ezentúl lehet pingpongozni és hintázni, hamarosan füves futballpályán focizhatnak a fiúk, a lányok pedig gyümölcsfákkal és ribizlibokrokkal dúsított tankertben bóklászhatnak. Az óvodások élete napjai is szebbek lesznek: ismét birtokba vehetik a megszépült homokozókat, kültéri játékokat, és az új szabadtéri színpadon rendszeresen felléphetnek.

Önerőből persze mindez nehezen ment volna a több mint tízszázalékos munkanélküliséggel küszködő falunak. Az állami és vállalati támogatásokkal elindított program célja, hogy segíthessenek olyan hátrányos helyzetű kistelepüléseket, melyek már nem egyszer bizonyították: erőn felül próbálnak tenni a gyarapodásukért.

– Rengeteget pályázunk, mostanában készült el a sportcentrumunk tenisz- és futópályával, öltözőkkel – mondja Jobbágyi polgármestere, aki nem régen még a most felújított általános iskolában tanított. – Persze pályázni sem egyszerű, mert sokszor az utófinanszírozás az egyik feltétel. Ezt ma már kevés település engedheti meg magának. Ezért is örültünk, amikor kiderült, minket „fogadnak örökbe” elsőként.

Ám nemcsak erről az egy, „segítős" napról szólt a program, komoly előkészületek folytak már egy ideje. Huszonnégy helyi embert fölvettek négynapos munkára, ez jelentős pluszpénzt jelent az érintett családoknak.

– Arról is szólt ez a nap, hogy az emberek ráébredjenek, maguknak is tenni kell a közösségükért, a helyi önszerveződésnek jelentős szerepe lehet egy település életében. A valóság az, hogy mindez egyre nehezebben megy, amikor mind többen élnek a létbizonytalanság határán – teszi hozzá Jobbágyi első embere. Nem kevés a nehéz anyagi körülmények között működő kis önkormányzat az országban, sokan rászorulnának hasonló támogatásra.

– Bízom abban, más vállalatok is elhatározzák, hogy részt vesznek hasonló társadalmi munkában, és megpróbálnak segíteni azoknak, akiknek igazán szükségük van rá, hiszen mindez közös felelősségünk – ezt már Anna Van Acker, az MSD Pharma Hungary Kft. ügyvezetője mondta. A program fontos szempontja, hogy életminőségbeli változást érjenek el a kiválasztott településen, a fiataloknak jobb oktatási és nevelési feltételeket biztosítsanak.

Kíváncsiak voltunk, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Magyar Labdarúgó-szövetség támogatásával útjára indított modellprogramnak mely települések lesznek a következő állomásai, és mely cégek jelezték a támogatási szándékukat. Ám egyelőre nincs konkrét település és cégnév a „listán”. Azt a választ kaptuk, hogy a lassan „bekövetkező hideg miatt” az idén már biztosan nem lesznek munkálatok, de tavasszal folytatódik a program. Még nem tudni, hogy hol és kivel… Reméljük, nem Jobbágyi lesz az első és egyben az utolsó örökbe fogadott falu.

Ezek is érdekelhetnek