Túl kevés a víz

Makovecz Imre utolcó munkájaként is híres a makói fürdő. A városi ellenzék, amely maga is megszavazta a beruházást, ÁSZ-vizsgálat után kiált, míg a polgármester szerint a létesítményt még a válság előtt tervezték, de jelen körülmények között is nullszaldóssá tehető.

LakóhelyemTanács Gábor2012. 11. 13. kedd2012. 11. 13.

Kép: 2012.06.06-08. Gyula Orosháza Makó fürdővárosok. Fotó: Kovács Bence, Fotó: Kovács Bence

Túl kevés a víz
2012.06.06-08. Gyula Orosháza Makó fürdővárosok. Fotó: Kovács Bence
Fotó: Kovács Bence

Sem a város, sem a fürdő nincs csődben, ezt mindenképpen tisztázzuk – sietett leszögezni a Szabad Földnek dr. Buzás Péter, Makó polgármestere. A dél-alföldi kisvárosban nagy felzúdulás fogadta azt a hírt, hogy a Makovecz Imre által tervezett, idén januárban megnyílt fürdő, a Hagymatikum igazgatója közös megegyezéssel távozott az intézmény éléről, az önkormányzat pedig a fürdő beindításához előirányzott ötvenkétmillió forinton túl további nyolcvanmillió működési támogatást volt kénytelen nyújtani a létesítményt működtető cégnek.

A Hagymatikum összesen 3,6 milliárd forintból, 50 százalékban uniós támogatással épült. – Régóta nyilvánvaló, hogy a mezőgazdaság, ha aranyhagymák teremnének is, nem képes eltartani a várost. A termálkincs és a gyógyiszap az a kitörési pont, ami megadatott nekünk – mondta a polgármester arról, milyen megfontolásból vágtak neki a beruházásnak.

Pluszvonzerőt vártak attól is, hogy Mako¬vecz Imrével – akinek jellegzetes stílusjegyeit számos épület viseli Makón – egy emblematikus „fürdő-templomot” terveztetnek. Kezdetben a sárvári fürdő megteremtőjével, Vörös Imrével vágtak neki a tervezésnek, amikor azonban kiderült, hogy az ő elképzeléseit a rendelkezésre álló forrásokból nem tudják megvalósítani, váltottak: az ország számos nagy fürdőkomplexumát igazgató Ko-vacsics Imrére. Végül a kezdetben elképzeltnél ki¬sebb vízfelülettel, ugyanakkor a Makovecz-épüle¬tek¬nek kijáró nagy érdeklődés mellett nyílt meg a fürdő.

– A nyáron már lehetett látni, hogy nem lesz nyereség – fogalmazott dr. Buzás Péter. A vezetőváltást bejelentő sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az eredeti tervek nyáron átlagosan napi 1200, télen napi 800 látogatóval számoltak, ám a valós számok ennek markánsan alatta maradtak. Szeptember elején a város kérésére Kovacsics egy új, nullszaldót célzó üzleti tervet tett le az asztalra, azonban ezt sem sikerült tartani, ezért közös megegyezéssel távozott a cég éléről. Utódja a kisváros kommunális vállalatának vezetője, Nagy Nándor lett, akitől azt várják, hogy jövőre a lehető legkisebb veszteség mellett működtesse a fürdőt. A polgármester szerint nem történt tragédia, a korábbi fürdőbe is évi százmillió körüli összeget kellett beletenni – bár azt remélték, hogy a Hagymatikum a kezdetektől nyereséges lesz, nem kell azon sem csodálkozni, hogy nem tudja rögtön nyitáskor felvenni a versenyt a közeli versenytársakkal.

A polgármester helyi ellenzéke az Állami Számvevőszéktől kérte, hogy vizsgálja meg a beruházást, és mondja meg, ki felelős azért, hogy a fürdő egyelőre nem hozza, hanem viszi a pénzt. Buzás azzal vágott vissza, hogy a beruházást a helyi Fidesz képviselői is megszavazták.

Iparági szakértők szerint még a válság hatásait félretéve is lehetett számítani arra, hogy a makói fürdő veszteséges lesz, a pénzügyi keretekhez való alkalmazkodás során ugyanis túl kicsi vízfelületet hagytak a tervezéskor. Ráadásul a makóiaknak nemcsak Szegeddel és Gyulával, de Gyopáros¬fürdővel és Móra-halommal is versenyezniük kell. A most távozó Kovacsics Imre elsősorban a kereskedelmi szálláshelyek hiányát okolta a látogatók hiányáért. A polgármester közlése szerint harminchét szobás, az értékesítésben háromcsillagos szálloda nyert uniós támogatást Makón, illetve hét panzió is épül. Az alföldi városban abban reménykednek, hogy a szerb és a román vendégeket a fürdőbe csábítva jövőre elérhető lesz, hogy minimális veszteség mellett, esetleg nullszaldóval működjön a fürdő.

Ezek is érdekelhetnek