Hívatlan fészekrakók

Kilakoltathatják a rendbontókat az Avas lakótelepről – a miskolci közgyűlés által nemrég hozott döntést leginkább felháborodott hangnemű bejegyzések áradata kommentálja a világhálón.

LakóhelyemKeresztény Gabriella2013. 03. 06. szerda2013. 03. 06.

Kép: Miskolci Avas lakótelep. Fészekrakó program. 2009.01.30. Fotó: Bohanek Miklós

Hívatlan fészekrakók
Miskolci Avas lakótelep. Fészekrakó program. 2009.01.30. Fotó: Bohanek Miklós

Az egyetlen megoldás az antiszociális elemek eltávolítására az ott élők védelmében – tartja Kriza Ákos polgármester. A rendbontók főként a hajdani „fészekrakós” visszaélésekkel jutottak saját vagy bérelt fedélhez, s vannak önkényes beköltözők is.

Ami közös bennük: évek alatt jelentős közüzemi tartozást halmoztak fel, s életvitelükkel is zavarják a normálisan élő miskolci polgárokat. Az Avas városrészben közel háromszáz ilyen lakás van, ezek közül ötvenet már kiürítettek, de április 15-től folytatódik a fizetni nem akarók kiköltöztetése. Mindez része a szociális célú városrehabilitációnak, ezzel a stratégiával szeretnék megteremteni a békés együttélés feltételeit az Avas lakótelepen.

Nagy Kálmán, a városrész országgyűlési képviselője, egyben a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának vezetője erről a következőket mondta lapunknak:

– Rossz úton járnak, akik ebből etnikai vagy politikai ügyet akarnak kreálni. Jól ismerem és szeretem az Avas lakótelepet, sok barátom, kollégám ott él. Igaz, sokan panaszkodnak arra, hogy évek óta nem tudnak állást szerezni, a semmiből élnek. De egyre többet panaszkodnak a társasházak közös képviselői is, mert némelyik ház manapság már nem tartalékot, hanem 8–15 milliós tartozást halmozott fel, mert az úgynevezett rendbontók az égvilágon semmiért nem fizetnek. S hogy ne kapcsolják le a fűtést vagy az áramot, fizet helyettük az, aki még tud. Az emberek türelme mostanra elfogyott: nem akarnak fizetni mások helyett, mikor a maguké is egyre nagyobb teher. Ez összefügg a Fészekrakó programmal: akkor költöztek oda hirtelen és tömegesen olyan emberek, akik képtelenek a társasházi közösségekbe beilleszkedni. De óvakodjunk az általánosítástól: ismerek az Avason sok roma családot, amely nem így él.

Ezek is érdekelhetnek