Kinőtte falát a szerelem

Vagy a szerelmes túl sok, vagy a fal túl kicsi – ez egyértelmű, amint ránézünk Pécs belvárosában a lakatfalra. Ráadásul, ahogy a nóta is megmondta: „Szerelemből sosem elég” – ezért (vagy sem?) a városvezetés úgy határozott: a lakatfalat kibővítik.

LakóhelyemKemény Krisztina2013. 03. 16. szombat2013. 03. 16.

Kép: PĂ©cs lakatok szerelem 2006.12.16. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter

Kinőtte falát a szerelem
Pécs lakatok szerelem 2006.12.16. fotó: Németh András Péter

Egyszer egyébként ez már megtörtént: 2010-ben a Pécsett élő görögök ajánlották fel, hogy megkönnyítik a szerelmesek dolgát, akkoriban ugyanis már nem volt hely a falon. Márpedig aki ide lakatol, annak a szerelme örökké tart – szól a legenda. Ellenőrizni persze nehéz volna, a falon egymás hegyén-hátán több mint tízezer lakat díszeleg, és a feliratok sem igazán nyomra vezetőek. Ilyesmiket olvasok rajtuk, hogy: Bucika és Borsó, Baba és Maci – és minden másodikon azt, hogy Made in China. De van, aki nem bíbelődött gravíroztatással, a rugós kerékpárzárját kulcsolta ide. Valószínű, turista lehetett, ugyanis – világörökségi sírkamrák ide, milliárdos hangversenyterem oda – úgy tűnik, ma az egyszerű vaskerítésből lett lakatfal Pécs egyik legnépszerűbb látványossága. Leghíresebb lakatja pedig az, melyet a spanyol trónörökös, Felipe de Borbón és felesége helyezett el itt.

Míg böngészem a feliratokat, már jön is egy angolul beszélő fiatal pár, s kérik: örökítsem meg őket a fal előtt. Lám, így jár, aki egy sajtótájékoztatóra túl korán érkezik.

Végül befutnak a szervezők is, Nagy Csaba alpolgármestert, Bachmann Bálint dékánt és Csaba Ders főépítészt – szigorúan párjaik nélkül – már a fotóriporterek fényképezik. Közben az alpolgármester viccesen felkéri a sajtó képviselőit: számoljuk meg, a falon pontosan hány lakat díszeleg. Azt viszont egész komolyan mondja, hogy a bővítés a városi összefogás szép példája: a beruházás finanszírozását és kivitelezését a Makro Kft. vállalta, a tervezést és annak pályáztatását a Pécsi Tudományegyetem építőművészeket is képző kara bonyolítja. A helyzetet meg az, hogy a jelenlegi helyszínen már nehéz továbbterjeszkedni, így az is elképzelhető, hogy a legenda a város más pontján fog folytatódni.

S hogy hogyan indult az őrület? Erről a városban több mendemonda keringett. Egyik szerint egy közeli középiskola végzős diákja tette ide szekrénye lakatját, mások szerint a börtönből szabadult rabok. Izgalmasabb változat szerint egy közelben lakó asszony jelezte így a szeretőjének, hogy mikor érkezhet. Ám e legendáknak úgy tűnik, befellegzett: nemrég a nyilvánosság elé állt Andor Imréné, és elmesélte az első lakat történetét. Szerelmi história ez is – de rendhagyó: közte és a város között szövődött, 1975-ben. Egy hetet töltött itt alföldi fiatalasszonyként, s mielőtt hazatért, rácsatolt a díszkerítés középső rácsára egy lakatot, mondván: maradjon valami Pécsett, ami az övé. Azóta lett a városban más tulajdona is: már hosszú ideje itt lakik.

Végül, aki hisz a fal erejében, annak nem kell feltétlenül Pécsre utaznia: néhány éve Weinreich László meghirdette a lakatpostát, ami akkor különösen jól működött. Érkeztek a lakatok még külföldről is, ő pedig elzarándokolt a falhoz, rázárta őket, a kulcsokat pedig eldobta, ahogy kell.

A kérdés már csak az: vajon a nyárra elkészülő bővítmény is ilyen vonzó lesz? És még valami: a garancia mire fog kiterjedni?

Ezek is érdekelhetnek