Szelfirekord-kísérlet Egerben - helyszíni tudósításunk

Az önmagukat fényképezők, a szelfizők világrekord-kísérletét rendezték meg Egerben. A hírességek sora pózol önarcképen, sejthettük, hogy ez a divat hozzánk is begyűrűzik.

Lakóhelyem2014. 05. 18. vasárnap2014. 05. 18.

Kép: Tourists take a 'selfie' picture as demonstrators burn a trash container during a May Day rally in Barcelona, Spain, Thursday, May 1, 2014. Tens of thousands of workers marked May Day in European cities with a mix of anger and gloom over austerity measures imposed by leaders trying to contain the eurozone's intractable debt crisis. (AP Photo/Manu Fernandez), Fotó: Manu Fernandez

Szelfirekord-kísérlet Egerben - helyszíni tudósításunk
Tourists take a 'selfie' picture as demonstrators burn a trash container during a May Day rally in Barcelona, Spain, Thursday, May 1, 2014. Tens of thousands of workers marked May Day in European cities with a mix of anger and gloom over austerity measures imposed by leaders trying to contain the eurozone's intractable debt crisis. (AP Photo/Manu Fernandez)
Fotó: Manu Fernandez

Kapós pillanatok. - Az önmagukat fényképezők, azaz szelfizők világrekordkísérletét rendezték meg Egerben. Tavaly ősszel Oxfordban megválasztották az év angol szavát, ami nem más lett, mint a selfie. A hírességek sora pózol önarcképen, sejthettük, hogy ez a divat hozzánk is begyűrűzik. Vajon kórosan sokat kattintunk?

Nem csak a fürdőszobai tükörben fotózkodnak az egriek, ugyanis a belváros szelfivilágrekord-kísérlet helyszínéül szolgált. Mit tesz a szelfiző? Önmagát fényképezi okostelefonnal, majd a vicces képeket azon melegében felrakja kedvelt közösségi oldalára, hogy begyűjtse a dicséretek, azaz a lájkok tömegét.

– Ha többen lesznek, mint egy közepesen bekakaózott óvodástársaság vasárnap délután, akkor lehet szó magyar rekordról – fogalmazott Sebestyén István, aki nem hiányozhat egyik csúcsdöntögető eseményről sem. Csaknem másfél évtizede rögzíti a hazai rekordkísérleteket.

Ezúttal megszámolta, hányan regisztrálnak, majd fényképezik le önnön széles mosolyukat. Minimum ezer résztvevő kellene ahhoz, hogy világrekord szülessen – de ezt már az ötletgazdától, Szinok Gábortól tudtam meg, miközben izgatottan lestük az esernyő alól, hogy csak az esőfelhők gyülekeznek-e, vagy az önjelölt fotómodellek is. Eger alpolgármestere, Rázsi Botond szerint a szelfizés jópofa dolog, maga is szívesen teszi közzé a város eseményeit a világhálón. Aztán figyeli, mire érkezik a hozzászólások legtöbbje.

„Ha új hajam van, ha jó a kedvem, ha vicces helyzetben vagyok” – így mesélték a felsorakozó általános iskolás lányok, mi a legjobb alkalom a szelfizésre. A gyülekezők közt akadtak főiskolások is: ők leginkább azt örökítik meg, ha duzzadnak az önbizalomtól. Baráti társaságok és családok is érkeztek, hogy kihasználják a „történelmi” pillanatot.

A nyugdíjas László pedig úgy érezte, haladnia kell a korral, így beállt a kamaszok közé kattintani. Végül is a lelkesedés ellenére nem született világraszóló eredmény: alig másfél százan jöttek el – de sebaj, később talán újra megpróbálják az egriek.

Ezek is érdekelhetnek