Ez így nem mehet tovább, a Római-partot meg kell védeni – sürgeti az egyesület

"Évtizedek óta megoldatlan a főváros szebb napokat megélt Római-partja, illetve a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme. Ha katasztrófa történne, 470 hektár és 55 ezer ember élete, vagyona forogna kockán. Nincs hathatós védműrendszer, mobilgát kellene" – olvasható munkatársunk, Borzák Tibor 2015 elején publikált riportjában.

LakóhelyemSzabad Föld Online2016. 10. 07. péntek2016. 10. 07.
Ez így nem mehet tovább, a Római-partot meg kell védeni – sürgeti az egyesület

A riportban megszólaltak a Római-partra tervezett mobilgát támogatói és ellenzői is. Részletesen ismertették a helyzetet a Római-partért Egyesület vezetői, aktivistái és a lapunknak nyilatkozó, az érintett területen lakók.

A terület ritkán emlegetett problémái között nagy hangsúllyal foglalkoztunk a közegészségügyi gondokkal:
„Ezen a 70 hektáron valóságos biológiai bomba ketyeg. Az árvíz levonulása után fertőzött terület marad hátra, mivel nem kötelező a fertőtlenítés. Ez azért lehetséges, mert a Római-part a fővárosi, illetve a III. kerületi önkormányzat rendelete értelmében üdülőövezetnek, azaz beépítendő területnek, egy jelenleg érvényben lévő kormányrendelet szerint pedig hullámtérnek, vagyis vízgazdálkodási területnek, azaz beépítésre nem szánt területnek minősül.
A kettő kizárja egymást! Skizofrén helyzet: a hullámtérre nem, az üdülőövezeti ingatlanok tulajdonosaira viszont vonatkoznak bizonyos jogszabályok. Az is gond, hogy csatornázás hiányában az üdülők szennyvize, a lakóházak emésztőgödreinek tartalma a Dunába szivárog”
- derült ki riportunkból, amely „Minket beletoltak a Dunába” címmel olvasható a Szabad Föld hetilapban.

Az egyesület most sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben arról tájékoztatnak: véleményük szerint a friss talajvizsgálati eredmények alátámasztják a Római-parttal kapcsolatos álláspontjukat. A mintákat a Római parton a 2010-es és 2013-as árvizek után és 2016-ban árvízmentes időszakban vizsgáltatták meg, így összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre. Több mintában erős baktérium-szennyezést, a legutóbbi mintában pedig határértéket meghaladó nehézfém-szennyezést is igazoltak a mérések (a részletes adatokat lásd az egyesület Facebook.oldalán: itt ) Az eredmények alapján arra hívják fel a figyelmet, hogy véleményük szerint a terület közterületeinek használata jelentős közegészségügyi veszélyt jelent.

A Római-partért Egyesület mindezek alapján a lapunkhoz eljuttatott közleményben megállapítja: „Bizonyos tevékenységeket közterületeken azonnali hatállyal be kellene tiltani. Az ott lakók és a partot használók közegészségügyi veszélyeztetése csak a közterületek árvízvédelmével oldható meg. Ezért sürgetjük az árvízvédelem megvalósítását a Római parton a közterületek védelmében is.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!