Jobb, de nem az igazi

Módosulnak a támogatott lakossági energetikai hitelek feltételei. A tavaly áprilisban indult program során novemberig 900 igénylő (főként Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyéből, illetve a fővárosból) 2,3 milliárd forintot kapott.

LakóhelyemBudai Horváth József2018. 01. 29. hétfő2018. 01. 29.

Kép: Habitat for hungary szociális rászorulók szükséglakását szigetelik a saját képzésben résztvevő szakmunkás fiatalok gyerek képzés oktatás szakmunkás szakképzés hőszigetelés korszerűsítés ingatlan ablak nyílászáró fűtés energia megtakarítás 2016 10 19 Fotó: Kállai Márton

Jobb, de nem az igazi
Habitat for hungary szociális rászorulók szükséglakását szigetelik a saját képzésben résztvevő szakmunkás fiatalok gyerek képzés oktatás szakmunkás szakképzés hőszigetelés korszerűsítés ingatlan ablak nyílászáró fűtés energia megtakarítás 2016 10 19 Fotó: Kállai Márton

Mostantól az országban a családi, a társasházi vagy lakásszövetkezeti otthonok (mintegy 22 ezer háztartás) tulajdonosai a felújítás során az energiahatékonyság növelésére összesen 115 milliárd forint kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe – adta közre a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi).

A jelentkezők – 10% saját forrás mellett, legfeljebb 20 éves futamidővel – a családi házra 10, a társasházban lakásonként 7 millió (az alsó határ félmillió) forint kamatmentes kölcsönt vehetnek fel. A természetes személyeknél 5 millió forintig nem kell jelzálogot bejegyeztetni. A szállítói előleg igénybevételének lehetősége – az önerő igazolt felhasználását követően, számlák ellenében – a hitel feléig szól. A (csak utófinanszírozású) készpénzfizetési számlákat 1,5 millió forintig (a kölcsönösszeg 50%-áig) lehet benyújtani. Az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanok tulajdonosai is könnyebben juthatnak hitelhez, mint az előző időszakban.

Sajnos a kölcsön a gyakorlatban továbbra is lényegében utófinanszírozású maradt. Ezt orvosolhatná a hitelösszeg 20-30%-áig terjedő előleg, ami a saját erő felhasználása után is garantálná az építkezők fizetőképességét. Különösen azoknak kell hajszálpontosan kalkulálniuk, akik az Otthon melege (utófinanszírozású) programján nyertek támogatást, és e mellé vesznek fel hitelt. A kivitelezési munkálatok elszámolható munkadíja az anyagköltség 60%-ánál nem lehet több, ám mivel a munkadíjak jobban növekedtek az anyagköltségeknél, így előfordulhat, hogy nem lesz elszámolható a munkadíj teljes összege, ami viszont felértékeli a feketemunkát. Ezért a hiteligénylőnek a minimálisan előírt (legalább 10%) saját forrásnál (ebbe beletartozik az önerő és a vissza nem térítendő támogatás is) többel, vagy rugalmas beszállítóval, kivitelezővel célszerű rendelkeznie (ami viszont a kivitelezési költségeket emelheti meg).

A lakóközösségeknek és társasházaknak a hitelösszeg 20%-ára számított fedezettségi kötelezettsége (jelzálog, óvadék) továbbra is kedvezőtlenebb, mint a lakástakarékossági gyakorlat.

Ezek is érdekelhetnek