Nyáron is tudatosan vezessük a háztartást!

Némi praktikával, kellő odafigyeléssel, okos befektetéssel apránként szép summát takaríthatunk meg a lakásunkban, a háztartásunkban. Néhány egyszerű trükköt mutatunk.

LakóhelyemBudai Horváth József2019. 07. 06. szombat2019. 07. 06.
Nyáron is tudatosan vezessük a háztartást!

Bizonyára olvasóink közül is többekkel megesett már: a fürdőszoba vagy a WC ajtajában észrevették, hogy bent ég a villany. Hirtelen nem tudhatjuk, valaki éppen használja-e a helyiséget vagy kifelé jövet „úgy” felejtette a kapcsolót. Nos, a figyelmetlenség apránként tetemes összeget csenhet ki a zsebünkből. Az akár legrövidebb időre érvényes feledékenység, az „úgyis mindjárt visszamegyek” kifogás ugyanúgy rabolja a forintjainkat, mintha a vízcsapot azért hagynánk csorogni, mert nemsokára megint iszunk majd egy pohár vizet…

Hasonlóképpen spórolhatunk, ha a készenléti állapotban tartott elektronikus berendezéseket (tévé, hifi, telefon- és laptoptöltő stb.) kikapcsoljuk, vagy a zsinórját kihúzzuk a konnektorból. Bár az ismételt üzembe helyezés kissé kényelmetlen, ne feledjük, hogy így évente akár 120 kilowattórát, azaz több ezer forintnyi energiát takaríthatunk meg. Megoldásként a kikapcsolható elosztót javasoljuk, hiszen akkor egyetlen mozdulattal akár hat fogyasztót is ki-beiktathatunk. Nem olcsó, de kapható az intelligens elosztó is, amelyik érzékeli, hogy az áramfelvétel – a készülék kikapcsolása vagy a standby funkcióra váltása miatt – csökken, ekkor automatikusan megszünteti az áramellátást.

A nyitva felejtett hűtőszekrénynek romlik a hűtőképessége...

Már nem luxus. Megjelenésekor a mosogatógép ára az eget ostromolta, de mára a többi háztartási gépéhez idomult, a modern konyha nélkülözhetetlen kelléke lett. Körültekintő használatával jóval hamarabb megszolgálja a vételárát. Ennek érdekében néhány használt tányérért, kanálért nem érdemes bekapcsolni. Ne tegyük az edényeket ételmaradékosan, túlságosan piszkosan a gépbe, mert a szűrője eldugulhat, a masina erőlködve és gyengébb hatásfokkal dolgozik. A programok megfelelő kijelölésével időt és energiát takaríthatunk meg. A modern gépek felismerik az elmosandó edények jellegét, ehhez az automatika kiválasztja a kellő mennyiségű vizet és energiát. Takarékoskodhatunk a jó minőségű mosószerrel is: csak a munka nehézségének megfelelő mennyiséget adagoljuk belőle a gépbe.

E sorok írója otthonának nappalijában szükség szerint kétszer négy, azaz nyolcégős csillár ontja a fényt. A legolcsóbb izzók átlagban kéthetente kiégnek. Jó tanácsra hallgatva, egy éve mindet energiatakarékos, hosszú élettartamú, 60 helyett 40 wattos, bár drágább LED-esekre cseréltem. Ma már hasznot is hajtanak: mind működik, kevesebbet fogyasztanak, sok bosszúságtól kímélnek meg. (A cserét persze egyesével is megtehetjük.) Jó ötlet a villanybojlert az olcsóbb éjszakai áramvételezésre kötni, a szabályozót pedig az eco jelzés szerint energiatakarékosra, az ideális fogyasztásra beállítani. Hát, még ha csínján bánunk a meleg vízzel is, a kívánt eredmény nem marad el. Háztartási gépeink – hűtőszekrény, fagyasztószekrény, mosógép, porszívó, mosogatógép – elkerülhetetlen cseréjekor a drágább, A+-os, energiatakarékos termék a jó választás. Ezek a masinák hosszú távra szegődnek mellénk, néhány év alatt behozzák a magasabb vételárat.

A frizsiderben nem kell északi-sarki hideget beállítani, az ideális érték mínusz 1–4, a mélyhűtőben sem több mínusz 18 Celsius-foknál. Ne feledjük, hogy fokonként 5 százalékkal nő az energiafogyasztása. A fagyasztót minél inkább telepakoljuk, annál takarékosabban működik, mert zsúfoltabban könnyebb benne a hideget megőrizni. Az üres teret pedig érdemes vizespalackokkal, sőt akár papírral kitölteni. Következő számunkban a vizesblokk, a sütés-főzés és a légkondicionáló berendezés takarékos használata kerül sorra.

 

Ezek is érdekelhetnek