Patika a bőröndben – sose hagyjuk otthon!

Nyaraláshoz készülődve, a csomagolás lázában se feledkezzünk meg róla: a gondosan összeállított úti patika legalább olyan fontos, mint a fürdőruha vagy a strandpapucs. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a szabadság értékes óráit gyógyszertár után kutatva kell töltenünk.

LakóhelyemHabik Erzsébet2019. 07. 14. vasárnap2019. 07. 14.
Patika a bőröndben – sose hagyjuk otthon!

A krónikus betegségekkel bajlódóknak mindenképpen gondoskodniuk kell arról, hogy a nyaralás idejére legyen elegendő készletük a rendszeresen szedett gyógyszereikből, hiszen komoly problémát okozhat, ha egyáltalán nem vagy nem az előírásoknak megfelelően szedik ezeket – mondta a Pénzcentrumnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Az esetleg előforduló kisebb-nagyobb sérülésekre, balesetekre is gondolnunk kell, így a csomagból nem hiányozhat a kötszer és a sebfertőtlenítő sem, akik pedig sportosabb túrákat terveznek, az ízületek rögzítésére alkalmas eszközöket is vigyenek magukkal.

Vízparti nyaralásnál fontos, hogy jó minőségű fényvédő készítményeket, lehetőleg vízálló típust válasszunk. A napsugárzás ellen nemcsak a víz mellett kell védekezni: városnézés vagy erdei túra idején, akár szórt fényben is lepirulhatunk. Fontos, hogy ne csak a védelemre, hanem a leégés utókezelésére is felkészüljünk – figyelmeztet az igazgató. Ha távoli vidékek konyháival ismerkedünk, nem árt, ha van nálunk hasmenés elleni szer is, és előzőleg tájékozódjunk arról is, hogy fogyasztható-e a helyi csapvíz. Ne feledkezzünk meg a görcsoldóról, ami nagy szolgálatot tehet gyomor- és epegörcs, görcsös fejfájás, menstruációs panaszok esetén. Ha olyan helyre utazunk, ahol szúnyogokkal, kullancsokkal találkozunk, ezek távoltartására érdemes riasztósprayjel felszerelkeznünk. A kullancsok eltávolításához vigyünk magunkkal kullancscsipeszt, illetve a csípések kezelésére különböző krémeket, allergiagyógyszereket.

Ne hagyjuk otthon a legszükségesebb gyógyszereket, ha nyaralni megyünk

Amennyiben kisgyerekkel nyaralunk, az általuk is szedhető láz- és fájdalomcsillapító mindenképpen legyen a csomagban, s érdemes orrcseppet, orrszívót is bepakolni. Fontos, hogy a készítményeket megfelelő körülmények között tároljuk. Ilyen szempontból nyáron az egyik legnagyobb veszély a hőség, ami kárt tehet a gyógyszerekben is. Ezért nagy melegben ne tartsunk gyógyszert az ablakban, közvetlen napfényben, ne felejtsük a felforrósodó autóban. A hűtőszekrénybe való készítményeknél külön is gondoskodnunk kell a hűvösebb tárolási körülményekről. Legjobb, ha ezeket hűtőtáskába pakoljuk, de ne tegyük közvetlenül a hűtőakku közelébe, mert megfagyhatnak, ezáltal használhatatlanná válhatnak.

Ha repülőgéppel utazunk, vigyük fel magunkkal a gyógyszereinket a fedélzetre, hogy még véletlenül se tűnjenek el a feladott poggyászunkkal együtt. Ezen túl érdemes előre tájékozódni: ha külföldre indulunk, bevihetjük-e a gyógyszereket az adott országba orvosi igazolás nélkül. Az Európai Unión belül ilyen megkötésektől nem kell tartanunk, de ha más országba tervezzük a nyaralást, minderről érdeklődjünk az utazási irodánál, a repülőtéren vagy a nagykövetségen.

Ezek is érdekelhetnek