A sikerélmény a titkuk

A matematika összeköt – ezt nemcsak vallják, de tesznek is érte a Medve Matek tehetséggondozó program tanárai, szervezői. Húszezer diákot vonzanak évente a matematikával és társterületeivel foglalkozó programjaik.

LakóhelyemMarkos Mária2019. 09. 17. kedd2019. 09. 17.

Kép: Gyimesi Bernadett Medvematek 2019.08.28 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A sikerélmény a titkuk
Gyimesi Bernadett Medvematek 2019.08.28 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Amikor 1999-ben Kis Gábor debreceni matematikatanár erdei matekversenyt szervezett iskolája diákjainak, még senki nem gondolta, hogy húsz évvel később az egész országot megmozgató élménypedagógiai projektté növi ki magát az esemény. Hogy pedig ez sikeres elgondolás – mármint a matematikának és a kellemes környezetnek, a szabadban történő mozgásnak és egy jó közösségnek az összekovácsolása –, már akkor is körvonalazódott.

Az esemény hamar kinőtte a középiskolai kereteket, először Debrecenben, majd a környező településeken, s végül az egész országban ismert program lett a Medve Matek. Budapesten 2008-ban szervezték meg az első szabadtéri versenyt, a fejlődés ezután megállíthatatlanná vált.

Hogy miből áll a medveprojekt? Az idén először a mintegy 20 ezer diákot – 10 és 18 év közöttieket – megmozgató tehetséggondozó programsorozat két élmény-nappal nyitott Budapesten és Debrecenben, ahol neves professzorok tartottak előadásokat a játékos csapatversenyeken és a matematikai érdekességek standjain kívül.

Továbbá a szervezők – akik a programokon tanárokként szerepelnek, bár az orvostól a közgazdászon át az informatikusig, jogászig az élet minden területéről érkeznek a matematika népszerűsítésében elhivatott fiatalok – hét szabadtéri versenyt szerveznek, nyári táboraik pedig 150–200 diákkal futnak telt házzal, attól függően, hogy egyhetesről vagy tíznaposról van-e szó. Míg a versenyekre főképp a tanárok hozzák a diákokat, addig a táborok és élménynapok esetében inkább a szülői kezdeményezés jellemző.

– Alapvetően nem az a célunk, hogy a matekzseniket gyűjtsük magunk köré. Erre létezik számos más kezdeményezés. Azt tekintjük küldetésünknek, hogy mindenkivel megszerettessük a matematikát, megmutassuk a szép oldalát – meséli Gyimesi Bernadett, a Matematika Összeköt Egyesület főtitkára, aki az idén a Civil- és Önkéntességért díjat, valamint a tehetséggondozásban igen neves Bonis Bona díjat is elnyerte.

– A tábor már más tészta, az egy hét majdnem tömény matekozás. Oda az érdeklődőbbek jönnek, de nemcsak a legtehetségesebbek, hanem inkább azok, akik megszerették a matekot, s a hasonló érdeklődés mentén szerveződő közösségre lelnek nálunk. Ők később is visszajárnak. Érkezett már hozzánk olyan gyerek is, akit büntetésből hoztak el a szülei, végül évekre itt maradt, annyira megszerette a matekot és a közösséget.

Én is ötödikesként kezdtem, most pedig már munkavállalója vagyok az egyesületnek, melyben két éve munkahelyet tudtunk teremteni, azóta dolgozom én is főállásban. Addig hobbiként csináltuk, munka mellett – meséli Gyimesi Bernadett, akinek eredeti végzettsége gazdaságinformatikus. Mi a titka a Medve Matek népszerűségének? A válasz röviden összefoglalható: a sikerélmény.

Gyimesi Bernadett maga is medve matekosként kezdte. Ma ő az egyesület főtitkára. Fotó: Németh András Péter

– A versenyeken sokat dolgozunk azon, hogy minél több pozitív visszajelzést adjunk a gyerekeknek. A feladatok megoldásának értékelésére rangszinteket alakítottunk ki: bronz-, ezüst- és aranymedve fokozatot lehet elérni, így mindenkit díjazunk és jutalmazunk, ha pedig valamit elrontanak, nem mondjuk meg, egyszerűen jön a következő állomás – részletezi a módszert a főtitkár.

A fejlődés folyamatos, a meglévő programokon gyakran változtatnak, de az alapstratégia a kezdetektől változatlan a táborokban. Tisztán önerőből idén el tudták indítani a szociális támogatás rendszerét is, melynek köszönhetően a matematika iránt érdeklődő, ám hátrányos helyzetükből adódóan a táborokban részt venni nem tudó gyerekeket vonhattak be a Medve Matekba. Most nyáron 18 gyerek került be ily módon a Medve-közösségbe.

– Figyelünk a gyerekekre, hogy nekik mi a jó, hogyan kaphatnak minél több pozitív élményt. Ez a titka. És persze a lelkesedésünk. Szoktam is mondani, amióta ezt csinálom: találd meg, amit szeretsz, s akkor soha nem fogsz dolgozni – zárjuk a beszélgetést Gyimesi Bernadett-tel.

A Medve Matek őszi táborát október 25–28. között Hajdúszoboszlón rendezik meg.

 

Ezek is érdekelhetnek