Kisokos a hazai gyógynövényekről

Az erdők, mezők tele vannak növényekkel, melyek számos nyavalyánkon enyhíthetnek. Csak ismerni kell őket. Nekik segít dr. Juhász Lajos és dr. Zsigrai György Gyógynövények úton, útfélen című impozáns kötete, melyben a legfontosabb gyógynövényeink közül több mint félszázzal ismerkedhetünk meg.

LakóhelyemBalogh Géza2019. 09. 10. kedd2019. 09. 10.

Kép: Juhász Lajos egyetemi tanár 2019.08.15 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kisokos a hazai gyógynövényekről
Juhász Lajos egyetemi tanár 2019.08.15 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Manapság a legkisebb bajunkkal is szaladunk az orvoshoz, és tömjük magunkba a szintetikus gyógyszereket. Pedig valamikor általánosan ismert volt a mondás: fűben-fában az orvosság. Eleink jól ismerték a gyógyító növényeket.

– Tévedés ne essék, könyvünk megírásakor egyáltalán nem az a cél vezérelt bennünket, hogy bárkit is lebeszéljünk az orvosokról és a gyógyszerekről – mondja dr. Juhász Lajos, a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője, a könyv szerkesztője, akitől a szerzőtársával együtt azt kérte a kiadó, hogy készítsenek szakmailag hiteles, egyben a szélesebb nagyközönség figyelmét is felkeltő látványkönyvet.

– Nagyon sok az olyan betegség, amikor az orvosi beavatkozás kihagyhatatlan. Vannak azonban olyan egészségügyi gondok is, amikor mi magunkon is segíthetünk. Csak ismerni kell a gyógynövényeket, melyek már több száz éve hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, helyreállításához.

Hazánkban több mint háromezer növényfajt tartanak számon, a gyűjtött gyógynövények száma pedig százhúsz-százharminc, de nem mindegyiket használjuk, használhatjuk. A védett növényeket, mint például a tavaszi héricset vagy a rendkívül ritka vidrafüvet, természetesen nem cibáljuk le, de nincs is rá szükség, mert a hatóanyaguk más módon is kiváltható.

A laikusok azt gondolják, hogy a gyógyító növények szinte kivétel nélkül távoli, nehezen megközelíthető helyeken nőnek, holott megtalálhatók a közvetlen környezetünkben is – mondjuk, a virágos kertjeinkben. Mint például az igen elterjedt, bár az utóbbi időkben meglehetősen visszaszorult körömvirágot, amely már a középkori kolostorkertekben is kedvelt volt, teáját gyomor- és nyombélfekélyre, kenőcsös kivonatát pedig nehezen gyógyuló sebek, fekélyek kezelésére használták.

Ugyanez mondható el a szerzők által szívóssága miatt „túlélőművészként” jellemzett kövirózsáról is, amit már az ókori népek is nagy becsben tartottak, egyféle varázserőt tulajdonítottak neki. Hazánk egyes területein, például a Beregben, Biharban öreg házak tetején ma is gyakorta látni vastag kövirózsa-populációt, amely nem véletlenül került oda: a hiedelem szerint elűzi a viharokat, de a boszorkányokat is távol tartja.

Ráadásul a levelek présnedve gyulladásgátló, kiválóan alkalmas fül- és fogfájás, nyaki duzzanatok kezelésére, innen is ered a népi neve: fülfű, filfű, fülbefacsaró fű. De az olyan általánosan ismert növényekért sem kell túlságosan sokat gyalogolnunk, mint például a fekete bodza vagy a cickafark.

Az utóbbi fehér virágaival már messziről kitűnik a rétek, kaszálók zöldjéből. Tudományos nemzetségnevüket Achillesről kapták, akiről az ókori görög mitológia azt mondja, hogy a trójai háború idején a bajtársak sebeinek kezelésére cickafarkat használt. A bodzát is jól ismerték őseink. A keresztények például úgy tartják, hogy Krisztus keresztfáját is bodzából ácsolták, és Júdás is bodzafára akasztotta fel magát.

Juhász Lajos egyetemi tanár, a kötet egyik szerzője. Fotó: Németh András Péter

Manapság a virágzatát és a termését hasznosítjuk, sok más tulajdonsága mellett köhögéscsillapító, növeli a szervezet ellenálló képességét. Hazánkban évente 15-20 ezer tonnára tehető a gyógyászati célra előállított növényi hatóanyagok együttes tömege, melynek nagyjából a fele származik a vadon nőtt állományokból – tudjuk meg Juhász Lajostól, aki azt is elmondta: a növények gyűjtése során néhány fontos szabályt feltétlenül be kell tartanunk.

A természetvédelmi oltalom alatt álló területeken a gyógynövények gyűjtése engedélyhez kötött, fokozottan védett területeken pedig tilos. Kímélni kell az állományt, egy-egy helyen nem szabad a gyűjtött faj teljes termését betakarítani. Csak a szükséges növényi részeket gyűjtsük, például a föld feletti hajtás szedésekor ne húzzuk ki a földből az egész növényt.

Az évelők gyökereinek, tarackjának gyűjtésekor a gyöktörzset, illetve a tarackok egy-egy darabját temessük vissza az eredeti helyére, hogy jövőre is érdemes legyen visszatérnünk. S amit talán legelőször kellett volna említenünk: a védett növény- és állatfajok élőhelyének károsítása szigorúan tilos.

Már csak azért is, mert a gyógynövényeinknek is megvan a maguk baja – egyre jobban szenvednek például az éghajlatváltozástól. A szárazabb gyepek vagy a nyíltabb terepek lakói még úgy-ahogy elviselik a szárazodást, de a hűvösebb, párásabb időjáráshoz szokott erdőlakók egyre nehezebben. Megérdemlik hát a kíméletes bánásmódot, már csak azért is, mert segítenek rajtunk – teljesen önzetlenül.

Ezek is érdekelhetnek