Rezsiutalvány: hogyan használjuk fel?

Mire e sorok megjelennek, már minden nyugdíjas honfitársunk átvette a rezsiutalványát, aminek sajnálatos módon valóságos zugpiaca alakult ki. A kilencezer forint összértékű jegyeket ötezerért veszik meg a spekulánsok. Pedig nem érdemes elfecsérelni egyetlen forintját sem!

LakóhelyemBudai Horváth József2019. 10. 15. kedd2019. 10. 15.
Rezsiutalvány: hogyan használjuk fel?

Téved, aki úgy gondolja, hogy számára túl nagy nehézséget jelent a háromszor háromezer forintos utalvány hasznosítása. Idő van rá bőven: jövő év március 31-ig lehet beváltani. A gáz- vagy áramdíjat a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel kapcsolatban állók, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. és az E.On, továbbá az Elmű-Émász cégek ügyfelei fizethetik rezsiutalvánnyal.

Ez utóbbi szolgáltatónál az utalvánnyal ezenkívül a ki- vagy visszakapcsolási díj, a késedelmi kamat is rendezhető. Viszont az NKM és az E.on nem tette lehetővé ugyanezt.

A legegyszerűbb helyzetben azok vannak, akik a rezsit csekken szokták fizetni. Ők az utalványt odaadják a postán, ahol a végösszegből levonják a 3-6-9 ezer forintot. Az utalványon felüli összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni; az utalványból visszaadni nem lehet – a többletet a szolgáltatók a következő számlán írják jóvá.

Figyelem, a rezsiutalványt egyik céghez sem szabad borítékban elküldeni! Aki bankkártyával vagy csoportos beszedéssel rendezi a számláit, a rezsiutalvány összegének megfelelő csekket kell kérnie a közműszolgáltatótól, majd ezt a rezsiutalvány leadásával egyidejűleg befizetni a postán.

A következő rezsiszámla így a befizetett 3-6-9 ezer forintos összeggel alacsonyabb lesz.A szolgáltatók lehetővé teszik, hogy az érintettek telefonon, e-mailben kérjenek csekket a 9 ezer – vagy nyugdíjas házaspár esetén összevontan 18 ezer – forintról. A csekk befizetésével az összeg az ügyfél szerződéses folyószámlájára kerül, és amíg onnan el nem fogy, nem érkezik fizetendő számla.

Amikor a rezsi kisebb, mint amekkora összeg az utalványon szerepel, a cégek nem adnak vissza pénzt. Ha tehát a rezsi 2500 forint, akkor érdemesebb azt készpénzben kiegyenlíteni. Jövő márciusig a télen minden bizonnyal keletkezik akkora rezsi, ami majd háromszor is eléri a háromezer forintot.

Érdemes okosan felhasználni! Fotó: Mohai Balázs, MTI

Adja át másnak!

Ahol előfordul, hogy a számla a kedvezményezett házastársa vagy gyermeke nevére jön, az utalványt adja át annak, aki a rezsit befizeti. Akinél olyan alacsony a fogyasztás, hogy évente csak egyszer olvassák le a mérőórák állását, ezt követően kapja meg a számlát: amennyiben a leolvasás március 31. után történik, hasznosabb az utalványt valamelyik családtagnak, rokonnak odaadni. Aki tanyán vagy olyan körülmények között lakik, ahol nincs villany vagy gáz, a kapott utalványt hasonlóképpen adja át másnak. Az idősek otthonában lakóknak is ugyanezt javasoljuk.

Aki például panelban lakik, gázátalányt, illetve villanyszámlát kéthavonta fizet, kérjen csekket a rezsiutalványai felhasználásához, mely összeget jóváírják a számláján. A 3, 6, 9 ezer forintból a jövő április utáni rezsiköltségeit addig fedezik, amíg a befizetett összeg túl nem lépi e határt.

Ha valakinek, mondjuk, 10 ezer forintot kell befizetnie, akkor a postán váltsa be a kilencezer forintos rezsiutalványát, míg a fennmaradó egyezer forintot mindenképpen kész pénzben kell kifizetnie. Amennyiben a közműszolgáltatónál szeretné fedezni a tartozását, akkor érdemes arra készülnie, hogy az NKM, az E.On és az Elmű-Émász ügyfélszolgálatain a készpénzt nem fogadják el, csak bankkártyával fizethet.

Az előre fizetős mérőórával rendelkezőknek fel kell keresniük a szolgáltatójuk ügyfélszolgálati irodáját, hogy a befizetéshez csekket kérjenek. Miután a pénz megérkezett, a szolgáltató feltöltő kódot készít, amit postán küld meg.

Az albérletben élők számára többnyire a rezsi is a lakhatás díját alkotja. Akik maguk egyenlítik ki a számlákat, a korábban írtakhoz hasonlóan járnak el: csekkes fizetés esetén a postára kell menni, átutalásnál pedig a szolgáltatónál szükséges jelentkezni. Amennyiben a főbérlő intézi a befizetéseket, neki kell jelezni, hogy az albérlője utalványát számítsa be a lakhatás költségeibe, amit nem kötelező megtennie.

Ezek is érdekelhetnek