
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

A saláta a házi kerteknek is hálás növénye; a szélsőségesen rossz talajok kivételével mindenütt megterem.
Kép: csomagolt vegyes saláta élelmiszer étlekzés táplálkozás zöldség egészség előre csomagolt vegyes vágott 2016 03 25 Fotó: Kállai Márton
Legközönségesebb zöldségféléink egyike a saláta, még akkor is, ha ma már tucatnyi változatban létezik. Tipikus képviselője a „mező füvének”, amelyet Isten rendelt eledelül az ember számára a bűnbeesés után (1Móz 3;18).
Hiszen valójában csak levél, de üdítő, vitaminban és ásványi sóban gazdag levél, már az ókorban is szívesen fogyasztották sóval, ecettel, olajjal ízesítve. Mivel rostban is bővelkedik, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz, napjaink reformtáplálkozásában előkelő helyen szerepel.
A kényes gyomrú észak-európaiak évszázadokon át főzve fogyasztották, amit nagyon rosszul tettek, hiszen így erősen lecsökkentették a beltartalmi értékét (lenullázott üdítő hatásáról nem is szólva). Hazánkban ez dívott még jó fél évszázada is, csak fokozatosan tértünk rá a zöld salátára, azért is, mert egyre több változatban került elénk.
A korábban egyeduralkodó fejes saláta mellett sorra tűnt fel a római saláta, a galambbegy, az áttelelő saláta, a jégsaláta, a batávia a piacokon, ezek némelyike vöröses színváltozatban is.
A saláta a házi kerteknek is hálás növénye; a szélsőségesen rossz talajok kivételével mindenütt megterem. Hőigénye nem nagy (16 Celsius-fok az optimális), a fény azonban fontos a fejlődéséhez, főként tavasszal. A nyári erős fény és a nagy meleg együttesen idézik elő a magszárfejlődést, amit árnyékolással, bővebb öntözéssel, párásítással elodázhatunk.
Tápanyagigénye közepes, a fejlődéséhez ideális, ha előző évben szervestrágyáztuk a földjét. A saláta érzékeny a szermaradványokra, ezért olyan kultúra után ne vessük-ültessük, amit gyakran permeteztünk.
Fontos tudni, hogy fokozott nitrogén-műtrágyázás hatására a salátában is megnőhet a nitráttartalom aránya, ami elsősorban a csecsemőkre veszélyes. Ez azonban leginkább a hajtatott saláta esetében fordul elő, ott is a téli, fényszegény időszakban, amikor a lassúbb anyagcsere miatt a nitrát-nitrogén nem épül be maradéktalanul, és felhalmozódik a növényben, ami károsan hat a szervezetre.
Megunhatatlan páros
A tojásos nokedli ecetes salátával nem megy ki a divatból. Hozzávalók: 40 deka lisztből nokedli, 1 vagy 2 fejes saláta, 2 tojás, 1 jó evőkanál zsír, negyed deciliter 10 százalékos ételecet, só és cukor. A tojásokat fölverjük, a zsírt lábosban megforrósítjuk, belekeverjük a kiszaggatott nokedlit, közben ráöntjük a tojást, majd megsütjük. A megmosott salátát darabokra tépjük. Fél liter vízbe tesszük az ecetet, ízlés szerint adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd a salátára öntjük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu