Kerámiafészek igényes madárnak kiadó

Császár Anna egyedi, más és más díszítésű madárlakjaiba már be is költöztek az első, roppant igényes lakók – történt ugyanis, hogy a fecskék több esetben kiegészítették, átépítették a keramikus alkotta fészkeket.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2020. 06. 18. csütörtök2020. 06. 18.
Kerámiafészek igényes madárnak kiadó

Először húsvét táján, ismerősöktől hallottam Császár Annáról. A kiskunhalasi nyugdíjas óvodapedagógus és kiváló keramikus kedves ajándékkal, míves kerámiavirágokkal és húsvéti díszekkel lepte meg a Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat munkatársait.

A szociális szféra dolgozóinak egyébként sincs könnyű dolguk a hétköznapokon, ám a koronavírus-veszélyes helyzet még több odafigyelést és problémamegoldást kívánt tőlük – Császár Anna úgy érezte, annyi mindenkinek megköszönték már (joggal!) az ál­­dozatos munkáját, de a „családsegítősöket” valahogy kifelejtették.

Mostanság pedig a fecskékért aggódik. Gyermekkorában sok háznál, náluk is fészkeltek fecskék a verandákon, az ereszek alatt; kislányként az étkezőasztal mellől nézte a madarakat órákon át. Az ezredfordulót követő első évtizedben azonban a felére csökkent a molnár- és füstifecske-állomány. Azt látta az interneten, hogy míg egyesek leverik a fészkeiket, mert a madarak összepiszkítják a teraszt, addig mások agyagból mesterséges fészkeket készítenek azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a madarak számára a letelepedést és a családalapítást.

Ilyet én is tudok, gondolta Császár Anna, aki mintegy négy évtizede foglalkozik kerámiázássál, az agyaggal való munkálkodás szeretetét és technikáját különféle táborokban is átadja a fiatalabb nemzedék tagjainak.

Jó néhány módszert és anyagot kipróbált, s mivel szerinte a fazekasagyag kevésbé állná ki az idő próbáját a természetben, a samottos agyag mellett döntött. A keramikus a különböző mintázatok alkalmazása mellett arra is odafigyelt, hogy a fecskék többféle fészekformát készítenek, és jelentős különbség van a két, sárfészket építő fecskefaj otthonának elhelyezkedése között is.

Császár Anna kerámiafészkei között nincs két egyforma. Fotók: Halasmedia Kft.

Például a zárt odút építő molnárfecskék műfészkeit mindig fel kell tolni a tető síkjáig, és a madarak számára a be- és kirepülést a kis röpnyílás biztosítja, míg a füsti fecskéét a plafontól 8-10 centiméterrel lejjebb ajánlott rögzíteni. Különösen a molnárfecskékre jellemző, hogy – néhány fészekből álló kolóniától a sokezres telepekig – lehetőleg társasan költenek, vagyis érdemes a műfészkeket is tömegesen, telepesen kihelyezni.

A fecskék évente kétszer raknak tojást: az első költés április-májusban, a második június-júliusban kezdődik. Ehhez igazodva a kora tavasztól a nyár közepéig kihelyezett fészkekben még abban az évben fiókák csipoghatnak. Császár Anna egyedi, más és más díszítésű madárlakjaiba már be is költöztek az első, roppant igényes lakók – történt ugyanis, hogy a fecskék több esetben kiegészítették, átépítették a keramikus alkotta fészkeket.

Császár Anna a fényképeket megosztotta közösségi oldalán, a Halas Televízió is forgatott nála, azóta többen kértek és vittek tőle a fészkekből. Summa summarum: hatalmas sikert aratott a művészi fecskementő akció. A keramikus célja az, hogy újra a fecskék hangjától legyen hangos a város.

Ezek is érdekelhetnek