Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Naponta akár hat tonna édesség is készülhet a székkutasi csokigyárban. Most hatalmas lépést vált az évek óta sikeres kézműves manufaktúra: egymilliárdos beruházásból nagyüzemmé alakul.
Kép: Premium Choco csokoládégyár csoki Székkutas Dani Róbert 2020.05.15 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Miért éppen egy kétezer lelkes csongrádi faluban létesült csokigyár? A kérdésre természetesen megvan a válasz. Először is két törekvő székkutasi fiatalember kellett hozzá, akik mertek belevágni az édesipari vállalkozásba.
Kruzslicz Tamás mezőgazdasági iskolát végzett, évekig a kereskedelemben dolgozott Budapesten, majd a szülei elvesztése után hazaköltözött és folytatta a családi gazdálkodást. Dani Róbert élelmiszer-ipari mérnöki végzettséggel először alkalmazottként szerzett gyakorlatot az édességgyártásban, majd saját csokiüzemet indított Szegeden, ahol már közösen szőtték tovább a terveiket.
– Egy kistérségi pályázatnak köszönhetően 2013-ban elindíthattam a pálinkafőzést, s ugyanebből a forrásból, de egy másik pályázaton lett pénz a kézművescsoki-manufaktúra építésére is – mesél a kezdetekről Kruzslicz Tamás, a Premium Choco Kft. egyik tulajdonosa.
– Baráti vállalkozásként indultunk, belga pasztillákból készítettünk egyedi ízesítésű csokoládékat. Eleinte a faluban lévő mintaboltunkban és a környéken értékesítettük a termékeinket, majd az ország távolabbi részeibe is eljutottunk. Jöttek megrendelések multinacionális cégektől, de az általuk igényelt tömeges mennyiséget kézi munkával nem tudtuk előállítani.
Felmerült az üzembővítés gondolata, de azt az elején leszögeztük, hogy a léptékváltás nem mehet a minőség rovására. Egymilliárd forintos beruházást terveztünk. Ehhez a Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági termékek feldolgozására kiírt pályázatán 2017-ben nyertünk ötszázmillió forintos támogatást, a másik felét pedig banki hitelből, illetve saját zsebből tettük hozzá. Most úgy néz ki, hogy júliusban kezdjük a próbagyártást, és augusztus végén teljes kapacitással elindulhatunk.
Az üzemcsarnok építését hátráltatta a koronavírus-járvány felbukkanása és az euró árfolyamának nagymértékű emelkedése. Az eszközöket, a gépeket, az automata gyártósort Olaszországból szerezték be, ezek összeszerelése már elkezdődött.
Annyira szupermodern lesz a termelés, hogy akár otthonról is lehet irányítani a folyamatot, s ha valami hiba jelentkezne, azt az olasz partnerek az összekapcsolt hálózaton keresztül a távolból is képesek orvosolni. Naponta négy-hat tonna édesség kerül le a futószalagról, egy műszakban tízen dolgoznak.
– Óriási kihívás számunkra ez a nagy léptékű változás, a beszerzéstől a csomagolásig teljesen más szervezést igényel az automatizált termelés – vallja be Dani Róbert, a Premium Choco Kft. másik tulajdonosa, aki a gyártás technológiai részével és titkos receptek megalkotásával foglalkozik.
– Abban különbözünk a nagy hagyományokkal rendelkező csokoládégyártóktól, hogy a pasztillák felhasználásától eltérően immáron az alapanyagot is mi állítjuk elő. A kakaóbabot dél-amerikai termelőktől vásároljuk.
Számunkra ezután is alapkövetelmény a prémium minőség. Folyamatosan bővül a termékeink listája, számos formában és ízben kínálunk táblás csokikat, bonbonokat, pralinékat és trüffeleket. Legnépszerűbb az általam kikísérletezett málnás-citromos fehér csokoládé, a vörös áfonyával töltött marcipán, a narancsos-szegfűszeges-csilis szaloncukor. Mielőtt forgalomba kerülnek, házon belüli kóstolót tartunk, és kézműves vásárokon is teszteljük az újdonságokat.
Székkutas új „látványossága” a csokigyár, híre túlnőtt a faluhatáron. A helyi iskolások minden évben mennek üzemlátogatásra, sőt messzebbről is érkeznek látogatók. A tulajdonosok nagy álma, hogy kikerüljenek a külföldi piacra. Látva elszántságukat, ez minden bizonnyal sikerül is nekik.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu