Újragondolt élet a növényvilág védelmében

„Szeresd az embert, légy alázatos a termőföld iránt, élj a hivatásod talentumaival a jó cél és a fejlődés érdekében!” – ez az életmottója a hódmezővásárhelyi Sipos Józsefnek, aki egy személyben agrármérnök, növényorvos, kertészeti tanácsadó, tanár és méhész.

LakóhelyemBorzák Tibor2020. 06. 13. szombat2020. 06. 13.

Kép: Sipos József növényorvos Hódmezővásárhely 2020.05.15 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Újragondolt élet a növényvilág védelmében
Sipos József növényorvos Hódmezővásárhely 2020.05.15 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hogyan lesz valakiből növényorvos? Leginkább a mezőgazdaság szeretete és elhivatottság kell hozzá. Sipos József gyerekkora óta orvosnak, majd állatorvosnak készült. Némi tapasztalatgyűjtés után azonban úgy gondolta, jobb lesz, ha az őseihez hasonlóan növénytermesztéssel foglalkozik.

Amióta megkapta a növényorvosi, az agrármérnöki diplomáját, egyfajta küldetésnek érzi, hogy friss, ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes, egészséges élelmiszerek és alapanyagok kerüljenek a fogyasztók asztalára.

Mindezek ismeretében máris körvonalazódik a növényorvos tevékenysége: amikor a gazdálkodók vagy a kiskerttulajdonosok tanácsot kérnek tőle, kimegy a helyszínre, fényképez, mintát vesz, elvégzi a vizsgálatokat, megfogalmazza a diagnózist, végül pedig növényvédelmi szaktanácsot ad.

Hazai és külföldi tapasztalatai alapján a károsítók elleni védelemben nem csak kémiai módszereket, hanem alternatív, integrált lehetőségeket is ajánl. Egyre többen hallgatnak rá, csakhogy a szemléletváltozáshoz idő kell.

– Sok példát láttam a világban arra, hogy a gazdasági érdekek felerősödése és az emberiség érdektelensége miatt miként pusztul a természet – fejtegeti Sipos József.

– Sírt a lelkem a Duna-deltában feltorlódó műanyagpalackok láttán, de a füsti- és a partifecskék eltűnése is szomorúsággal tölt el, s még hosszasan sorolhatnám. Amikor két barátom is meghalt daganatos betegségben, én pedig éppen felépültem egy súlyos balesetből, újra kellett gondolnom az életemet. Az egyik irány a szakmai tevékenységem gyakorlásához vezetett, a másik pedig az ismeretterjesztés felé.

Sipos József huszonhét éve méhészkedik, részt vesz a méhkártevők kutatásában, előadásokat tart a témában.

Sipos gazda néven készítettem el a honlapomat, rendszeresen blogolok, tanácsokat adok a termelőknek. Óvodákban, iskolákban tartok ingyenes előadásokat, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán pedig óraadó tanárként biológiai növényvédelmet és rovartant tanítok.

Portrénk főszereplője ragaszkodik ősei tanyájához, amit az 1800-as évek végétől használt a családja. Számára a Földeák és Vásárhely közti határban lévő birtok fizikai-lelki-szellemi megnyugvást jelent. Mára csak ez az egy tanya áll arrafelé. A portát körülölelő földek újra virágoznak.

Sipos József huszonhét éve méhészkedik, részt vesz a méhkártevők kutatásában, előadásokat tart a témában. Nagy álma, hogy a tanyán bemutató központ formájában visszaállítsa a múlt század eleji állapotokat.

Sipos József néhány évvel ezelőtt találkozott Bálint Gyuri bácsival, azaz Bálint gazdával, akit régóta a példaképének tart. Hajdanán az Ablak című műsorban elhangzó tanácsai alapján kezdett el amatőr módon kertészkedni. Mosolyogva mondja: többet tanult tőle, mint az iskolában.

Amikor legutóbb beszélgettek, Gyuri bácsi bátorította, hogy vágjon bele az ismeretterjesztésbe, amire manapság is nagy szükség van. Így lett belőle Sipos gazda. Tavaly az Év Agrárembere versenyben a növényvédelmi kategória győztesének választották, és megkapta a közönségdíjat is. A dupla elismerés megtiszteltetés és felelősség is számára, annak a visszaigazolása, hogy jó úton halad.

Ezek is érdekelhetnek