Itthoni néznivalók, bejárnivalók

„A csoda mindig a közelben van. Legtöbbször oly közel, annyira a kezed ügyében, hogy egy életen át eszedbe sem jut kinyújtani utána a kezed” – írja Márai Sándor. Hasonlót érez Kaprinyák Nikoletta is, amikor Magyarország vidékeit járja. Évek óta azt vallja, sokszor úgy repüljük át az óceánt a világ mesés helyszíneit kutatva, hogy saját lakóhelyünk értékeivel egyáltalán nem vagyunk tisztában.

LakóhelyemBalogh Boglárka2020. 07. 22. szerda2020. 07. 22.
Itthoni néznivalók, bejárnivalók

Minden akkor kezdődött, amikor Nikoletta megbízást kapott egy útikönyv szerkesztésére. A Top 50 látnivaló a Kisalföldön című kötet egyediségét az adta, hogy Győr-Moson-Sopron megye legszebb látnivalóit, kirándulóhelyeit egyenként kereste fel, gyűjtötte csokorba.

– A munka nagyon inspirált, hiszen a helyiek büszkén mutatták be különlegességeiket, s végre nem csak a jól ismert és népszerű turisztikai úti célok kerültek reflektorfénybe. A könyv rendkívül népszerű lett, rengeteg visszajelzést kaptunk az olvasóktól. Sokan nem hitték volna, micsoda kincsek rejtőznek akár a szomszéd faluban is. Végül ez gondolkodtatott el: ha a Győr környékiek így vélekednek, valószínűleg az ország többi vidékén is hasonló lehet a helyzet. Többek között ezeknek a nem mindennapi helyeknek a bemutatására jött létre a Csodahelyek Magyarországon csoport és weboldal.

Niki mesterdiplomát kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a férjével négy évvel ezelőtt költözött a fővárosból Győrbe. Évekig vezette a Kisalföld napilap szabadidő-magazinjának utazás rovatát, szerzőként közreműködött a Lisszabon és környéke, valamint a Karintia-útikönyv létrejöttében, emellett több hazai turisztikai portálnál is dolgozott szerkesztőként, így minden szakmai tapasztalatot megszerzett a sikerhez.

– A Csodahelyek Magyarországon csoportot négy évvel ezelőtt hoztam létre. Egy idő után az olvasók mind több fényképes beszámolót küldtek nekem e-mailben, amiket rendszeresen közzétettem az oldalon. Végül ez a módszer annyira népszerű lett és úgy kinőtte magát, hogy megszületett az a felület, ahol bárki megoszthatja másokkal kedvenc kirándulóhelyeit, fotókkal illusztrált élménybeszámolóit.

Mára csaknem 300 ezren vagyunk, beleértve a Csodahelyek Európában, a Csodahelyek Ausztriában, valamint a Csodaszállások oldalakat is. Ezekkel ma a legnagyobb turisztikai csoportnak számítunk Magyarországon.

Ismerjük meg az itthoni flórát, faunát! Fotó: Balogh Boglárka

A sikeren felbuzdulva született meg a ­csodahelyek.hu online magazin, amely idén májusban ünnepelte első születésnapját. Ez szintén elsősorban a hazai látnivalókra, csodahelyekre fókuszál, de a környező országok autóval megközelíthető célpontjai is fel-feltűnnek a beszámolók között.

Niki a munkát egyedül már nem bírná, nagy segítség számára két moderátor kollégája, Márk Éva és Osgyáni Eszter, akik fáradságot nem ismerve az év 365 napján koordinálják a csoportot, figyelik a bejegyzéseket, hozzászólásokat. Ahogy Niki mondja: a járvány és bezártság időszaka alatt, amikor rengetegen a négy fal közé szorultak, sokan elkezdték észrevenni közvetlen környezetük szépségeit.

Rengetegen rácsodálkoztak például arra, milyen eldugott kirándulóhelyek találhatók akár az 5 km-re fekvő erdőben vagy a közelükben lévő domboldalakon, s kis túlzással a kertben lévő virágoknak és virágzó fáknak is megtanultunk örülni.

Az idei nyár egyértelműen a hazai utakról szól, Niki a weboldalon szereplő összes csodahelyet jó szívvel ajánlja, hiszen azok 90 százalékát személyesen is felkereste a kollégáival.

– Ha mégis ki kell emelnem néhányat, a legutóbbi élmények közül a Tatai Fényes Tanösvényt, a fonyódi Szaplonczay sétányt, a Római-fürdő-vízesést és a Haláp-tanösvényt mondanám. Utóbbi viszonylag új tanösvény a Halápi-hegyen, az egykori bánya területén, ahol a különleges geológiai értékek, a rendhagyó növény- és állatvilág mellett elképesztő panoráma nyílik a Balaton-felvidékre.

A bakonyi Római-fürdő kellemes erdei sétát ígér a patak partján, majd olyan szurdokban találjuk magunkat, amiről csak kevesen gondolnák, hogy Magyarországon látható. A fonyódi Panoráma sétányon pedig szerintem a legszebb kilátás nyílik a Balatonra, mégis méltatlanul kevesen látogatják.

Niki a kerteket és arborétumokat is szívesen ajánlja, Zuglóban van például egy titkos japánkert, amely igazi oázis a zajos fővárosban. Májusban a kedvenc helye a fertődi Esterházy-kastély rózsakertje, ahol nyolcezer rózsatő illatozik, ha pedig kastélyt kell megneveznie, egyértelműen a tiszadobi Andrássy-kastélyra esik a választása.

De csodás látvány a Jeli Arborétum rododendronvirágzás idején, és különleges a varázsa a bada­csony­örsi Folly Arborétumnak is, amely minden évben újra és újra ámulatba ejti a látogatókat. A tájegységek közül a Szatmár és a Bereg régióra hívja fel a figyelmet: egyrészt a Középkori templomok útja, másrészt a kedves vendéglátás és hangulatos kis falvak miatt is jó ide visszatérni.

A szatmárcsekei csónakos fejfák. Fotó: Balogh Boglárka

Az olvasók is osztják a véleményét, sokuk szerint, ha valamit megtanultak az idén, az az: nem kell nyolc órát utazni, hogy csodát lássanak, hiszen az körülvesz bennünket mindenhol Magyarországon is.

A hazai tájak, történelmi emlékhelyek, termálfürdők vagy nemzeti parkok karnyújtásnyira kínálnak nem mindennapi látnivalókat az egész családnak. A kerékpár- és túraútvonalak mellett 22 történelmi borvidék, megannyi étterem, sajtkészítők, csokoládémesterek várják az ínyenceket.

Most nyáron a tengerpartok helyett fedezzük fel a hazai vízimalmokat, evezzünk egyet az öreg Túr vadregényes szakaszán, nézzük meg a párába burkolt naplementét az Őrség dimbes-dombos szakaszán, és kóstoljunk szilvalekvárral töltött púderes macskát Panyolán.

Ezek is érdekelhetnek