Liláskék gyümölcs, amely a gyomornak is jó

Ha valaki ültetett már ringlószilvát a kertjébe, aligha cseréli le egykönnyen.

LakóhelyemValló László2020. 08. 27. csütörtök2020. 08. 27.
Liláskék gyümölcs, amely a gyomornak is jó

Évszázadokon át a köznép gyümölcse volt a szilva Európában és hazánkban is. De a nagyobb termésű fajták régen is különlegességnek számítottak, így elsősorban a gazdagok jutottak hozzá. Ezek voltak a ringlók, melyek eleinte a főúri kertek gyümölcsválasztékát bővítették.

Napjainkban némileg háttérbe szorultak, leginkább az igen bőséges közönséges szilvafajta-választék miatt, amelyek között már akadnak igen nagy gyümölcsűek is.

Mindazonáltal a ringlókat meg lehet kedvelni;ha valaki ültetett már ringlószilvát a kertjébe, aligha cseréli le egykönnyen.

Mint a szilva általában, a ringló is igen tápláló gyümölcs: kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint például az alma. Savakban a gyümölcsök többségénél szegényebb ugyan, de cukorban gazdag, emellett vas és kalcium is nagy arányban van benne. Szorbitol nevű cukoralkohol-tartalmának köszönhetően enyhe hashajtó hatású (emiatt a szilva a hashajtó gyógylekvárok egyik alkotórésze). Gazdag pektintartalma, szerves savai és savészterei az emésztést segítik.

Noha a ringlók is jó alkalmazkodók és nem különösebben igényesek, azért a trágyázást, a növényvédelmet és a metszést meghálálják. És persze az öntözést is, különösen az aszályos időszakokban. (Nem véletlen, hogy a múltban a nagy, egybefüggő szilváskertek a folyók mentén, azok árterületén alakultak ki. Miként az sem, hogy hajdan az öntözött káposztaföldeket szegélyezték szilvafákkal, mert így több nedvességet kaptak.)

Királynői névadó

Nincs egyértelmű válasz a ringló szó eredetére. A talán legvalószínűbb magyarázat szerint ezt a gyümölcsöt egy bizonyos Reine Claude nevű francia hölgy, a XVI. század első felében uralkodó I. Ferenc francia király későbbi felesége igen kedvelte, így az ő nevéből, pontosabban annak félrehallásából, torzításából keletkezett a ringló elnevezés.

A ringlók nagy szépséghibája, hogy részben vagy teljesen önmeddők, ezért porzótársat igényelnek. Szerencsére a július második felében érő, liláskék gyümölcsű Sermina, az augusztus közepén érő Althann ringló, valamint a hasonló érésidejű Zöld ringló kölcsönösen jól porozzák egymást. Az óriásringlóként számon tartott Valor szilvát (melynek közepes alma nagyságú, sötétlila színű gyümölcse szeptemberben szüretelhető) jól porozza az Althann ringló, a Stanley és a Bluefre.

Az igen későn érő Angeleno japán ringlóval az a gond, hogy közismert hazai porzófajtái nincsenek.

Ezek is érdekelhetnek