Nyáridéző színpompa otthonra

Sajnos hamarosan elhullajtják szirmaikat a színpompás nyári virágok, ez idő tájt kapnak nagyobb figyelmet a szárazvirágok, amelyekből csokrot kötve megőrződnek a nyár színei a szobában (még ha némileg megfakulva is).

LakóhelyemValló László2020. 08. 13. csütörtök2020. 08. 13.
Nyáridéző színpompa otthonra

Jó néhány kerti virág része lehet az ilyen csokornak, mint például a cickafark, a borzaskata, a vasvirág vagy a sóvirág.

A Kaukázusban honos sárga cickafark (vagy jó szagú cickafark) nagy, aranysárga, sátorozó virágai a nyár végéig nyílnak. Napfénykedvelő, szárazságtűrő évelő, 2–5 éves korában a legszebb. Szárazvirágnak teljes nyílásában vágjuk.

A borzaskata háttérbe szorult egynyári díszünk, pedig kék, csillag alakú, sarkantyús virága nem mindennapi látvány, ráadásul igen tartós, így alkalmas szárazvirágnak is.

A vasvirág a szúrós szára miatt kevésbé népszerű, pedig a hajtások végén magányosan nyíló fészkes virágai igen mutatósak. Július-augusztusban virágzik, szárazvirágnak ezt is teljes virágzásában vágjuk.

A sóvirág eredeti élőhelyén (a Földközi-tenger mellékén) évelő, mi egynyáriként termesztjük. Különböző színű (sárga, fehér, lila, piros) csészelevelei adják a szépségét (a valódi virágok jelentéktelenek). A legtartósabb szárazvirágok egyike.

A legnépszerűbb szárazvirág alighanem a szalmarózsa, ami egyben keresett szárazkötészeti alapanyag is. Jellegzetes, pikkelyszerű szirmokból álló fészkes virágait a hajtásvégeken hozza, a fénylő virágok narancssárgában, pirosban, rózsaszínben pompáznak. Ez az Ausztrá­liából származó egynyári díszünk napfény- és melegigényes, áprilisi magvetéssel szaporíthatjuk. Szárazvirágnak félig nyílt állapotban szedjük.

A szárazvirágcsokornak szánt virágainkat (amibe még a levendulát, a szamárkórót vagy a lampionvirágot is beválogathatjuk) kössük 20-30 szálas csokrokba, és felkötve szárítsuk meg szellős, árnyas helyen (semmiképp ne a tűző napon, mert kifakulnak)

Ezek is érdekelhetnek