Zenés emlékidéző sétára indulunk

Úgy ötven évvel ezelőtt egy fiatal rajztanár, bizonyos Cseh Tamás és egy véletlennek köszönhe­tően megismert barátja, az olasz–magyar szakos, frissdiplomás Bereményi Géza megírta első dalát a vízivárosi Iskola utca akkor 35/a jelű házának bérelt, újságpapír-tapétás garzonjában.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2020. 08. 07. péntek2020. 08. 07.
Zenés emlékidéző sétára indulunk

A többi már történelem: a páros másfél évig lakott együtt, ezalatt sorra születtek az egy szál gitárral előadott dalok arról, milyen volt a hetvenes-nyolcvanas évek Budapestjén élni.

A válaszra rálelhetünk úgy is, ha Salgó Viktória, a Cseh Tamás-emlékzenekar énekesének kalauzolásával a legendás művész nyomába eredünk a főváros I. kerületében, a Vízivárosban. A tematikus városi sétákat szervező Hosszúlépés csapata ugyanis arra vállalkozik, hogy megmutassa Budapest ezernyi arcát, illatát, történetét és titkát, hogy mindig találjunk új dolgokat, miközben a régit újra felfedezzük.

A Cseh Tamás-sétán többek között kiderült, hogyan viszonyult a hatalom az énekeshez az államszocializmus idején, számára mit jelentett indiánnak lenni, és hogy ki is volt a „Rajnák nevű klubvezető”… A Batthyány tér mögött is elidőztünk, az akkori kedvenc kocsmáik környékén.

„Itt született meg 1971 elején Az ócska cipő, majd Antoine és Désiré, akiket majd’ fél évig pihentettünk. Aztán egyszer csak megelevenedett a két különleges figura, valahogy belekövetelték magukat a dalokba. Az első dal megszületése után lementünk a közeli kocsmába inni néhány pohárral. Szerintem az akkori Csarnok sörözőbe, Tamás viszont úgy emlékezett, hogy az Isolabellába, ami később valóban a törzshelyünk lett” – mesélte egyszer a kezdetekről Bereményi Géza.

Cseh Tamás. Fotó: Czimbal Gyula, MTI

Cseh Tamás elmélyült közönségre vágyott, nem a nagy tömegek előtti fellépésekre. Az ócska cipőt először legfeljebb a szomszédok hallhatták, aztán a házibulik ugyancsak nem túl népes tábora élvezhette, de néhány éven belül kultikus magasságokba emelkedtek a dalok.

Az Iskola utcai közös albérlet házának kapualjában jó ideje egy tábla emlékeztet a párosra, Szentgyörgyvölgyi Gábor Lakónévsor című munkáján a legendás dalok szereplőinek nevei olvashatóak: Vetró Irén, Fáskertiné, Bíró Imre, Antoine, Velkei Margit, Ács Mari, Balogh Ádám, Szabó Kálmán, Lee van Cleef, Rajnák, Sárközi Ferkó, Poremba Éva, Arthur Rimbaud, Horváth Anna, Desiré…

Körülöttük pedig néhány rövid üzenet, melyeket legtöbbször egy szalvétára írva a bejárati ajtóra tűztek: „22h 10' – elindultam a Belvárosba barátot keresni.” Vagy: „Lementem telefonálni, tehát a helyzet kiszámíthatatlanná vált, Uraim. Valószínűleg persze mindjárt visszajövök. T.”

Tizenegy évvel ezelőtt, augusztus 7-én, 66 éves korában Cseh Tamás örökre elment.

Ezek is érdekelhetnek