Varázsoljunk dzsungelt az üvegbe!

Szűk szájú üvegek művészi beültetése, ez a Mágikus kert nevezésű manufaktúra specialitása. Muhari Rita a pörgős reklámszakmát cserélte fel a „türelemüvegek” készítésére, kezei közt egyedi palackkertek születnek.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2020. 09. 24. csütörtök2020. 09. 24.

Kép: Muhari Rita Mágikus Kert 2020.06.25 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Varázsoljunk dzsungelt az üvegbe!
Muhari Rita Mágikus Kert 2020.06.25 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A százévesforma zuglói gangos bérház nagykapuján belépve sajnos a gyakori szomorú látvány fogad az omladozó vakolattal, koszos falakkal. Majd pár lépés után jön a meglepetés: a belső udvar egy hangulatos, buja kert!

– Öt évvel ezelőttig az udvart töredezett, megsüllyedt kőburkolat fedte, vízelvezetés híján esős időben megállt a csapadék – meséli Muhari Rita. – Négy-öt millió forintba került volna a burkolatot feltörni, megoldani a vízelvezetést, aztán lebetonozni; semmi zöld. Csak ezt ne! A kertészkedés régi szenvedélyem volt, elkezdtem hát utánajárni, és rábukkantam a Mol zöldövezeti programjának keretében kiírt pályázatra, amit az Ökotárs Alapítvány vezényelt le.

Ötszázezer forintot lehetett nyerni, és a feltételek között szerepelt, hogy a kertet a közösség tervezze meg, és a lehető legtöbb munkát maga végezze. Minden lakótárssal egyenként kellett beszélnem és elmagyaráznom a kínálkozó lehetőséget, végül sikerült mindenkit meggyőzni, és együtt belevágtunk. Elvégeztem a pályázat kiírói által szervezett egynapos tájépítészeti kurzust a Corvinus Egyetemen – jó alkalom volt ez arra, hogy tanuljak és elmerüljek a kertészet rejtelmeiben –, aztán a grafikusi rutinommal két kerttervet rajzoltam meg. Együtt döntöttünk arról, hogy melyiket valósítjuk meg.

Hat hét alatt készült el a rejtett kis paradicsom: negyven lakó hordta a földet, lapátolt, talicskázott, csak a díszkő lerakását végezték mesterek. A háznak 1,9 milliót kellett önrészként beletenni, továbbá a Mol-pályázaton elnyert 500 ezer forinton kívül kiérdemelték az Ökotárs fődíját, ami plusz 500 ezret jelentett. Sokat spóroltak azzal is, hogy Muhari Rita kedvezménykártyájával fél áron szerezték be a növényeket. Büszkén mutatja a végeredményt, a korlátokról leomló, romantikus vadszőlővel, az örökzöld liliomfával (Magnolia grandiflora), pihenőszékekkel és asztalokkal...

A körfolyosós társasház közösségi gondozású kertje. Fotó: Németh András Péter

Azóta is úgy gondol erre a belső kertre, mint a legnagyobb floráriumára – jegyzi meg palackkertkészítő vendéglátóm. Muhari Rita ugyanis néhány évvel ezelőtt gondolt egy merészet: kiszállt egy reklámcég mókuskerekéből. Először egy webáruházat hozott létre, ahol a poszterektől a reklámtáblákon át a retro holmikig mindenféle ajándéktárgyat árult.

Literek és árak A kisebb, félliteres űrtartalmú floráriumok ára 6990 forinttól indul. A legdrágábbak a parádsasvári egyedi kristályüvegek, a 8 literes kompozíciók több tízezer forintot érnek – érdekes módon ezeket többnyire férfiak veszik, nemritkán saját maguknak, gondolván, ezzel talán ők is elboldogulnak...

Miután felkutatta és megvette az antik tárgyakat, saját maga alaposan megtisztította, felújította, lefotózta és az interneten árulta azokat. A bolhapiacokat járva nem tudta otthagyni a különleges régi szakított meg antik üvegeket, amikbe idővel, kedvtelésből, aprólékos munkával trópusi növényeket ültetett. Kezdetben kizárólag saját magának, a lakását és a kis irodáját dekorálta velük. Aztán amikor a vevők jöttek a webáruházban vásárolt holmikért, mind többen kérdez­gették, hogy eladók-e. Egy idő után felül­kerekedett benne az üzletember: megvált tőlük. Sőt!

– A hobbim nagyon hamar a fő tevékenységem lett. Mágikus kert néven négy évvel ezelőtt kezdtem különleges floráriumokat készíteni, magam kísérleteztem ki a technikát és az anyagokat. Magyarországon már sokan ültetnek növényeket nyitott, gömb alakú vagy befőttesüvegekbe, kavicsok közé, vagy importtermékeket árulnak; az én specialitásom viszont az, hogy kifejezetten szűk nyakú, különleges üvegekbe rakosgatom a növényeket, kézi munkával.

Ezekben a trópusi terráriumokban mohák és párakedvelő növények élnek, színes, mintás levelű, különféle begóniák, fittóniák, borostyánok és kúszófikuszok; mind-mind kiváló minőségű, többnyire Hollandiából rendelem őket. Nem használok ragasztóanyagokat, tartósítószereket, nem ültetek be pozsgás növényeket, kaktuszokat, amelyek a párában hamar elpusztulnának. Virágos növények sem kerülnek a palackokba, hiszen azokat elvirágzás után vissza kellene vágni.

A florárium tartható lezárva vagy akár nyitva is, mindkét esetben minimális gondoskodást igényel. Fotó: Németh András Péter

Ha elkészül egy palack, lehetőleg még egy-két hétig rendezgetem és figyelem a növényeket, mielőtt átadom a megrendelőnek. Figyelek rá, hogy a növények fél-egy évig ne nőjék ki az üveget; ha mégis, akkor vissza lehet hozni és kiritkítom, rendbe rakom. A vevők inkább a színeseket kérik, míg én szeretem az egyszerűbb kompozíciókat és az erdőhangulatúakat, sok mohával és zölddel.

A véletlen szüleménye

A florárium mai formáját egy növénykedvelő londoni orvos, Nathaniel Bagshaw Ward ötölte ki a XIX. században. Találmányát a véletlennek köszönhette: egyik kísérlete során egy üvegpalackkal leborított bábból kikelő molyt figyelt meg, és észrevette, hogy a talajból néhány páfránypalánta bújik elő, amelyet egyébként kertjében képtelen volt életben tartani. A növényeket évekig így leborítva tartotta. Még egy korty vizet sem kaptak, mégis szépen virultak.

A florárium tartható lezárva vagy akár nyitva is, mindkét esetben minimális gondoskodást igényel. Lényegében kipusztíthatatlan egy ilyen palackkert, ha tulajdonosa néhány szabályt betart: nem locsolja agyon (ha nincs lezárva, elég 4–8 hetente pár csepp vízzel megöntözni), nem teszi tűző napra, de lehetőleg LED-es fénnyel megvilágítja.

Az asztalon drótok, pálcikák, csipeszek, hosszú ollók, akvarisztikai eszközök, a polcokon különböző üres üvegek és kész palackkertek sorakoznak. A legkisebb félliteres, a legnagyobb 50 literes demizson. Muhari Rita sok újrahasznosított és egyedi, értékes antik üveget használ, új palackjai pedig euró­pai üveggyárakból (és nem Kínából) érkeznek.

Egyedi minikertek születnek itt, Muhari Rita hobbija mára a fő tevékenységévé vált. Fotó: Németh András Péter

A legkülönlegesebb a kosárlabda méretű, 8 literes, a Parádsasvári Üvegmanufaktúrában készülő, saját tervezésű, szájjal fújt kristályüveg – mindig is vágyott arra, hogy egyszer legyen egy olyan termék, ami csak az övé, csak őrá jellemző. Előfordul, hogy a vevő maga hoz üveget a családi örökségből vagy a pincéből/padlásról, és egyre menőbbek az ipari típusú üvegek, gyógyszergyári lombikok.

Olyan is történt már, hogy a híres budapesti Boutiq’Bar környezetvédő dolgozója kereste meg: szívesen átadná újrahasznosításra például az Unicum Riserva vagy a Tequila Patron kiürült, különleges alakú üvegeit, mert ők még az utolsó citromhéjat sem szívesen dobják ki – igazán különleges floráriumok születtek.

– Évente két dizájnvásáron veszek részt a Mágikus kerttel, ezenkívül a karácsony előtti időszak a csúcsszezon. Tavaly novemberben és december elején ötszáz floráriumot készítettem, éjjel-nappal dolgoztam, és a hónap végén üresen álltak a polcok a műhelyben. Az utolsó Wamp kiállításon délre elfogyott a készletem. Kell ennél nagyobb elismerés?!

Ezek is érdekelhetnek