Egyfajta igazság létezik

13 plusz egyes kérdéscsokrunkra ezúttal Bánsági Ildikó színművésznő válaszol.

LakóhelyemBorzák Tibor2021. 03. 04. csütörtök2021. 03. 04.

Kép: Bánsági Ildikó szinésznő a magyar nemzeti színházban 2014 09 11 Fotó: Kállai Márton

Egyfajta igazság létezik
Bánsági Ildikó szinésznő a magyar nemzeti színházban 2014 09 11 Fotó: Kállai Márton

1. Melyik születésnapi ajándéka a legemlékezetesebb?

– A legutóbbi. Családom egy felfújt luftballonba rejtett egy kis dobozkát, benne annak a négy brillkővel ékesített gyűrűnek a másolatával, amit még édesanyámtól kaptam. Sajnos az eredetit ellopták, de szerencsére a lányomnak csináltattam egy hasonlót, annak alapján készítették el a meglepetésemet. Akkor is nagyon örültem, amikor egy németjuhász-kiskutyát kaptam ajándékba, Borisz már hatéves.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Igazából nincs olyan, ami miatt bánkódnék. Mindig azt tettem, amit jónak láttam. De, mint tudjuk, a színészi pálya kiszámíthatatlan; ha ki is maradt valami, az nem rajtam múlott. Az például sok álmatlan éjszakát okozott, amikor egyszerre hívtak a kaposvári Csiky Gergely Színházba és a budapesti Vígszínházba, és döntenem kellett, melyik szerződést fogadjam el. Utóbbi mellett döntöttem, így nem tudhatom, ellenkező esetben milyen irányba haladt volna az életem.

3. Mit szeret önmagában?

– Talán az őszinteségemet és az alkalmazkodóképességemet. Az éremnek két oldala van. Mielőtt bármiben állást foglalnék, az összes lehetőséget szeretem megismerni. Viszont számomra csak egyfajta igazság létezik.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A tehetetlenséggel, abba bele tudok halni. A hazugságot és az igazságtalanságot is képtelen vagyok elviselni.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Sok világsztárnak kölcsönöztem már a hangom. Ha választhatnék közülük, akkor a legtöbbet szinkronizált Diane Keaton és Meryl Streep hétköznapjaira lennék kíváncsi. Azt lehetne, hogy ne csak egyetlen napra cseréljünk?

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Bali szigetén szívesen pihennék. De mivel nem sokáig tudok egyhelyben ülni, inkább egy angliai kastélytúrát tudnék elképzelni magamnak. A királyi dinasztia nagy rajongója vagyok, épp most nézem A korona című televíziós sorozatot.

Annyira beleélem magam, hogy ha becsukom a szemem, gondolatban a Buckingham-palota előtt sétálgatok. Imádom Londont, oda bármikor visszamennék. Egyébként II. Erzsébet magyarországi látogatásakor ott lehettem a tiszteletére adott díszebéden, pár szót váltottunk is.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Egy gyúrófácska. Kislánykoromban kaptam az apukámtól, ami tulajdonképpen egy arasznyi gyerekjáték, igazából semmire sem jó. Sok olyan apróságot őr­zök az otthonomban, ami a felmenőimre emlékeztet, például dédnagymamám horgolt kesztyűjétől, nagyapám cvikkerétől semmi pénzért nem szabadulnék meg.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Mindenre, ami értelmetlenül múlik el. Nem vagyok hozzászokva a tétlenséghez, amiben most a koronavírus-járvány miatt jócskán van részem. Számomra csak a színészet létezik, nem tudok helyette mást kitalálni, nincs tehetségem a kényszerből felszabadult idő kihasz­nálásához.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Azokra a dolgokra, amik boldoggá tesznek. Néha megengedem magamnak, hogy az interneten rendeljek egy divatos táskát vagy egy határidőnaplót. Engem az ilyen apróságok is boldoggá tesznek. De tudok nagyvonalú is lenni, születésnapomra vettem már luxusórát, a gyerekeimnek márkás cuccokat, sőt egyszer kibéreltem egy tengerparti villát és elvittem a családomat nyaralni. Arra sem sajnáltam a pénzt, hogy a nappalimban lévő cserépkályhát átalakíttassam kandallóvá.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Amíg volt „rendes” fizetésem, a kutyamenhelyeknek, a madármentőknek vagy a bohócdoktoroknak utaltattam.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nem csináltam efféle számvetést. Nem is tudnék választani, hiszen egyformán kedvelem a klasszikusokat és a kortárs írókat. Kíváncsi vagyok a színészkönyvekre, legutóbb Törőcsik Mari, Woody Allen és Meryl Streep életrajzát olvastam. Cesar Millan kutyasuttogó vagy David Atten­borough természettudós művei is lenyűgöznek. Szóval: mindenevő vagyok!

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Régebben a macskám, most a kutyám fotója.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná? Miért?

– Egy jópofa kakadut. Amikor Ausztrá­liában jártam, majdnem kaptam egyet ajándékba. Szerencsére nem történt meg, mert akkor egész nap vele „beszélgetnék”. Az állatkert lakói közül a majmok és az elefántok is érdekelnének, amennyiben megdögönyözhetném őket.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Benjamin Franklin bölcseletét: „Aki feladja az alapvető szabadságát az átmeneti biztonságért, az nem érdemel se szabadságot, se biztonságot.”

Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gyerekkorában balettozott, gimnazistaként társastáncos sikerei voltak. Színészi pályáját Debrecenben kezdte, Budapesten pedig a József Attila Színházban, a Vígszínházban, a Nemzeti Színházban, a Művész Színházban, a Thália Színházban, a Kelemen László Színkörben, az Új Színházban, majd ismét a Nemzetiben játszott. Számos mozifilmben nyújtott emlékezetes alakítást, köztük az Oscar-díjra jelölt Bizalom és az Oscar-díjas Mephisto című produk­ciókban. Fia, Gergő dobos, lánya, Gáspár Kata színésznő.

 

Ezek is érdekelhetnek