Jó az, ami természetes

Balaskó Tibort egy ősi táltos szertartás hagyományát felelevenítő esküvőn ismertem meg, ő celebrálta a ceremóniát. A természettel szimbiózisban élő fiatalember nem nevezné magát táltosnak, úgy fogalmaz: a rábaközi tudók ősi magyar tudását – a Yotengrit hagyományait – őrzi és adja tovább.

LakóhelyemPuskás Kati2021. 03. 24. szerda2021. 03. 24.
Jó az, ami természetes

Március már a kikelet ígéretével kecsegtet, de ez a tavaszi fáradtság ideje is, amikor fel kell tölteni a szervezetünk kimerült raktárait. Tibor az ősidőkből fakadó gyakorlati tudással igyekszik segíteni azoknak, akik őszintén hisznek a Természet erejében – ő mindig nagybetűvel írja a Természetet, mert az hagyományai szerint Isten teste.

– Az általam ajánlott termékek és módszerek a rábaközi tudók/sámánok/táltosok, nagymamák, gyógyfüves emberek, s jómagam tudására és gyakorlati tapasztalataira épülnek. Az uráli sámánisztikus tudáson alapuló és a rábaközi tudók által ránk hagyományozott 5 elem tan – melynek szellemében dolgozom – jelentősen eltér a kínai 5 elem tanától.

Teremtő elemei: ég, föld, tűz, víz, levegő. Az égtől ered a tűz, a földtől a víz, ezek a legfontosabb elemek, amelyek az ég-föld dualitását képviselik. A tűz jegyében égetéssel, füstöléssel, állati eredetű szerekkel; a víz jegyében vízkúrákkal, gőzökkel, teák­kal; a föld jegyében gyógynövényekkel; az ég jegyében a szellem erejével gyógyítottak.

A kínai 5 elem lista fája és fémje azért nem szerepel teremtő elemként az ősi magyar 5 elem tanban, mert őseink észjárása szerint a fa és a fém csak produktuma az teremtő őserőknek – avat be az ősi tudásba mai őrzője. (Akit a téma részletesen érdekel, Balaskó Tibor 5ELEMents Facebook-oldalán nézhet utána.)

Tibor az ősidőkből fakadó gyakorlati tudással igyekszik segíteni azoknak, akik őszintén hisznek a Ter­mé­szet erejében. Forrás: Családi archívum

– Az ember a Természet része, ezért érdemes tudatosan harmóniában élnie vele. Földanyánk hatékony segítséget nyújt ehhez: a hóvirág után elsőként megjelenő gyógynövények a tél végi szükségleteknek megfelelően méregtelenítő anyagokat és hatalmas tápanyagmennyiséget tartalmaznak.

A tavaszi méregtelenítést már a kereszténység előtti tudóink, javasaink is hatékonyan alkalmazták. Ez nem feltétlenül jár együtt böjtöléssel, legfeljebb 1-2 napig érdemes kevesebbet étkezni, viszont végig meg kell emelnünk a folyadékbevitelt 2,5-3,5 literre. A méregtelenítés hatékonyságát fokozhatjuk, ha a Hold ciklusaihoz igazítjuk: újholdkor kezdjük és teliholdig folytatjuk – osztja meg a méregtelenítés fontos információit Tibor, aki a részletekbe is beavat:

– Elsősorban a most hajtó, tehát frissen gyűjthető gyógynövényeket ajánlom: medvehagyma (szára, levele), gyermekláncfű (levele, gyökere), csalán (levele), tyúkhúr (szára, levele). A medvehagymát frissen kell felhasználni, vagy hidegen sajtolt olajban (pl. napraforgómag, lenmag, repce) eltenni.

Fontos szabály, hogy egy növény akkor a leghatékonyabb és akkor van rá a legnagyobb szükségünk, amikor éppen sarjad vagy virágzik. Ugyanez igaz a gyümölcsökre is. A legegyszerűbb kora tavaszi kúra: keverjük össze tyúkhúr, nagycsalán és gyermekláncfű leveleit egyforma arányban – 1/3 mindegyikből –, és forrázat formájában, 2-3 napi részletben, kortyolgatva fogyasszuk el.

Ugyancsak a hasznunkra válhatnak a hidegen sajtolt növényi olajok, amelyek a megfelelő összeállításban szinte mindent pótolnak és biztosítanak a szervezet számára.

– Régóta hiszünk a hidegen sajtolt növényi magolajok betegséget megelőző, egészséget helyreállító hatásában. A magban tárolt koncentrált életesszencia nem vész el a hidegen sajtolás során, mert 40 Celsius-fok alatt végezzük, így az ásványi anyagok sértetlenek maradnak. Csaknem negyvenféle egészségmegőrző és gyógyhatású készítményünk van – mondja Tibor, hozzátéve:

– Tapasztalataink alapján prosztatagyulladásra például tökmagból, az emésztőrendszer támogatására máriatövisből készült olajat ajánlunk. Ezek az olajok nem tévesztendők össze az Őrségben kapható, melegen sajtolt, „ütött” olajokkal, melyek leginkább a főzésben mindennaposak. A hidegen sajtolt olajok sem minősülnek gyógyszernek, de gyógyhatásuk sok esetben tapasztalható.

Az olaj fogyasztható önmagában, kenyérrel (pl. pirítóshoz, só, paprika, fokhagyma-granulátum hozzáadásával), pástétomokhoz, szendvicskrémekhez, körözöttekhez, de bármely készételhez keverve, s különösen élvezetes friss salátákra locsolva, salátaöntetekhez keverve.

A gyógynövényből készült termékeket érdemes beilleszteni a mindennapi étrendünkbe, mert fontos szerepük van a betegségek megelőzésében.

Ezek is érdekelhetnek