Tavaszi karbantartás – kertészkedés előtt

Kicsit lelassította a fagyok visszatérte a szó szerinti földmunkákat. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy kerti gépeinket, szerszámainkat felkészítsük az idényre.

LakóhelyemO. Horváth György2021. 03. 25. csütörtök2021. 03. 25.

Kép: Ruzsa, 2007. március 05. Papp István kerti motoros kapát javít. Fotó: Ujvári Sándor

Tavaszi karbantartás – kertészkedés előtt
Ruzsa, 2007. március 05. Papp István kerti motoros kapát javít. Fotó: Ujvári Sándor

De kérdés, hogy vajon meddig tart az otthoni barkácsmunka, s mikor forduljunk szervizhez?

A több tízezer, ha nem százezer forintos kerti gépek sem ritkák már manapság. Ezért ezeket a huzamosabb téli állásidő után semmi esetre se vessük be egyből élesben, hanem a tavaszi munkakezdés előtt nézzük át.

A hálózati árammal, illetve az egyre terjedő akkumulátoros – tehát mindkét esetben villanymotorral hajtott – gépekkel általában nincs sok teendő. Ezeket tisztítsuk meg, ahol kell, olajozzuk, kenjük át, s ha lehet, élezzük meg a vágófelületeket.

A rendes kertész eleve a sártól, földtől, más szennyeződésektől megtisztítva téliesítette a gépeit, megfelelő helyen tárolta, s ha szükség volt rá, feltöltötte az akkumulátorokat.

Nagyobb és már szakértelmet igénylő munka a különféle robbanómotorokkal hajtott berendezések átnézése, felkészítése. Ezt általában jobb a szervizre bízni, a néhány ezer forintos kiadás az eszköz árának csak kicsi része. Ha magunk csináljuk, kezdjük az üzemanyaggal.

Általában az a jó, ha a tartályt kiürítve tettük el a gépet, de aki benne hagyta, most engedje le, öntsön bele frisset, mossa át vele a rendszert. Ezután töltsük fel a benzintankot a megfelelő üzemanyaggal. Ellenőrizzük a gyújtógyertyát, tisztítsuk meg a légszűrő betéteteket, nézzük át a bovdeneket, megfelelően járnak-e.

Ezek is érdekelhetnek