Hány óra?

Egyszer még a megyei lap is írt az öregről, hogy már több mint ötven éve javítgat, és nem nyugszik, amíg ketyegésre nem bír akármilyen régi vagy bonyolult szerkezetet.

LakóhelyemSalánki Anikó2021. 04. 23. péntek2021. 04. 23.
Hány óra?

A Vitorla utcában lakott az órás, a lakóház egyik szobájában, ahol függönnyel elválasztva a konyha is helyet kapott. A függöny rózsás volt, kicsit kopott-foszlott, de a célnak megfelelt. Mögötte sparhelt, asztalka két székkel, egy hokedli, rajta bádoglavór, meg a falon két polc a legszükségesebb edényeknek. Az öreg mestert mindig csak a széken ülve, a kis asztal mögött látták, akik elmentek az ablak előtt. Vastag szemüvege mögött bagolyszerűen pislogott Lajos mester, a lámpa csak a sok kis alkatrésszel teli lapot világította meg egészen. Keze ügyében egy hatalmas nagyító.

A falon órák csengtek-bongtak, a gyerekek kedvence persze a hatalmas faragott álló volt. Nem mintha a szőlőlevelek között megbújó kis szemeket vagy az élethű almákat, körtéket csodálták volna. Azoknak csak egy pillantás jutott. Azt várták áhítatos képpel, hogy kiugorjon a tarkára festett madár, és elkakukkolja, hány az óra. Az öreg utálta, ha gyerekkel jött be valaki, meredten nézte, nehogy valamihez is hozzáérjenek a piszkos kis ujjacskák. Az ablak előtti hely, az más volt.

Ott ácsoroghattak, sőt, amikor a madárnak éppen esedékes volt, hogy kidugja fejét az ajtó mögül, az öreg merev derékkal felállt és szélesre tárta az ablakszemeket. Így teljes pompájában láthatóvá vált a félszoba, a sok összevissza járó időmérő szerkezet. Meg a főhelyen álló kakukkos csoda. Egyszer még a megyei lap is írt az öregről, hogy már több mint ötven éve javítgat, és nem nyugszik, amíg ketyegésre nem bír akármilyen régi vagy bonyolult szerkezetet. Amikor ezt a tőszomszéd olvasta, bólogatott, s helyes­lően biccentett, hogy na, végre, igazat is írnak ezek a huncut újságírók.

Aztán megváltozott a világ, felgyorsult, ahogy mondani szokták. Igaz, egy nap csak 24 órából állt, mint régen, és 60 perccel kellett szorozni, hogy kiderüljön, hányszor araszol végig a mutató, de valahogy mégis megváltozott minden. Az öreg Mócik szerint, aki suszterként ócska cipők között töltötte az életét, minden a tévével kezdődött. Ezen aztán elvitatkoztak a téren, a festékét vesztett öreg padon kucorogva. Néha Vonyarci, a pék is beszállt a vitába. Idejük volt, mint a tenger, egyikük se dolgozott már, kezük remegett, szemük megromlott, hátuk belehajlott a több évtizedes munkába.

Néhány év múlva eltűnt a tér, a pad is elsuhant a messzi gyerekkorral együtt. Az utca házait ledózerolták, helyükre egyforma szürke emeleteseket húztak, alul garázsokkal. Az ideköltöző fiatalok már nem ismerték az órást, nem ettek a pék tejszínes kalácsából, és senkinek nem jutott eszébe az olcsón vett cipőt megjavíttatni, tán azt se tudták volna megmondani, mit is csinál a suszter.

Egy nap végigfutott a hír az újnak már nem mondható lakótelepen, hogy az öreg órás unokája hazajött. Még sokan voltak, akik a régi házakból költöztek ide, és az emlékeik között ott éltek az öreg mesterek is. Az ifjabbik Lajos megvette az egyik garázst, amiben régen kisbolt üzemelt. Ott fog nyitni valamit, a felirat szerint mindenféle kütyü javítását vállalja.

Egy héttel ezelőtt nagy üvegablak került az ajtó helyére, mögötte ott állt szépen rendbe hozva egy álló óra. Díszes faragványai élethűen körtét, almát formáztak, a szőlőlevelek között apró szemek bujkáltak. A legtetején a kis ajtón kiugrott egy kicsike faragott madár, és odarikkantotta a kirakat előtt állóknak: „Kakukk”!

Ezek is érdekelhetnek