Bölcs megoldás, ha szabadulunk tőle?

A fogsorban az utolsó, a nyolcas a bölcsességfog. Azért kapta ezt az elnevezést, mert a legkésőbb bújik ki, amikor az ember felnőtté válik, azaz „benő a feje lágya”. Sokunknak gyűlik meg vele a baja, és az egyedüli megoldást többnyire a foghúzás jelenti.

LakóhelyemHabik Erzsébet2021. 06. 16. szerda2021. 06. 16.

Kép: Fogászati túrizmus új iparág gazdaság bevétel nyereség orvos beteg szakmai képzettség evés rágás száj Kuta Danuta mosonmagyaróvár magánpraxis 2013 02 22 Fotó: Kállai Márton

Bölcs megoldás, ha szabadulunk tőle?
Fogászati túrizmus új iparág gazdaság bevétel nyereség orvos beteg szakmai képzettség evés rágás száj Kuta Danuta mosonmagyaróvár magánpraxis 2013 02 22 Fotó: Kállai Márton

– A bölcsességfogak eltávolítása az esetek egyharmadában normál foghúzást jelent, kétharmad részben azonban műtéti eljárással történik. Évente mintegy háromezer bölcsességfog-eltávolító beavatkozást végzünk. A ma­­gas esetszám hátterében legtöbbször a rossz növekedési pozíció és az ebből adódó fogszabályozás áll, valamint az, hogy a bölcsességfogak hamarabb romlanak a nehézkes és nem megfelelő tisztítás miatt – mondta dr. Joób-Fancsaly Árpád, a Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika intézetvezető-helyettese a Semmelweis Egészség Napok egyik előadásán.

A bölcsességfogak az utolsóként előtörő maradófogaink, általában 18–25 éves kor körül jelennek meg. A felnőttek 13 százalékánál egyáltalán nem bújnak elő.

A legtöbb embernek kinő mind a négy bölcsességfoga, melyek a szerencsésebbeknek nem is okoznak gondot, ám a felnőttek 70-80 százalékánál képesek problémákat, kellemetlen panaszokat eredményezni. Gyakran nem férnek el az állkapocsban, ferdén nőnek ki, így nyomják a szomszédos fogat, ami fájdalommal járhat.

A 18–30 éves korosztály esetében általában a fogszabályozó orvos javaslatára veszik ki a bölcsességfogakat, ugyanis a helyhiány miatt torlódás alakulhat ki. Ha korán, már 8-10 éves korban kiderül a fog rossz növekedési pozíciója, akkor a csíra állapotban lévő bölcsességfogakat is eltávolíthatják.

A fogsebész szerint azonban érdemes megvárni vele a 16-18 éves kort, amíg az állkapocs teljesen kifejlődik, hiszen így az is előfordulhat, hogy végül gond nélkül kinőnek. Ebben az esetben erős fog válhat belőlük, amelyek ugyanolyan rágófunkciót töltenek be, mint a többi, és a tisztításuk sem okoz problémát.

Amennyiben a bölcsességfogak eltávolítása műtéti eljárással történik, úgy a gyógyulás folyamata is lassabb – tette hozzá az egyetemi docens. Az íny gyorsabban – jellemzően tíz nap alatt – regenerálódik, a csontgyógyuláshoz viszont majdnem fél év kell, a csontüreg ugyanis ennyi idő alatt töltődik fel az új csonttal. A műtét utáni egy hétben előfordulhatnak fájdalommal, arcdagadással, esetleg utóvérzéssel járó kellemetlenségek, de ezeket antibiotikummal kezelni lehet.

Akik úgy döntenek, hogy megtartják a bölcsességfogukat, érdemes minden évben panorámaröntgennel nyomon követniük a fogaik állapotát, hogy azok később se okozhassanak gondot, és megelőzzék például a ciszták kialakulását.

Ezek ugyanis számtalan további panasszal járhatnak, hiszen a gyulladásos folyamatok következtében elszaporodnak a baktériumok, amelyek akár hajhulláshoz és bőrbetegségekhez is vezethetnek – figyelmeztet a szakember.

Ezek is érdekelhetnek