Közösségi sport – szent célok érdekében

Idén a Swimathon közösségi adománygyűjtő eseményen a „nagykövetek” futva, úszva, kerékpározva teljesítették az egyéni kihívást, így kampányoltak az általuk képviselt ügyért. A vállalások olykor merészek voltak, de hittel és lelkesedéssel nem létezik lehetetlen.

LakóhelyemB.Pintér Dalma2021. 06. 29. kedd2021. 06. 29.

Kép: Swimathon szárazon jótékonysági adománygyűjtő kampány záróeseménye, díjátadó rendezvénye, Budapest, Élesztő udvar 2021.06.19 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Közösségi sport – szent célok érdekében
Swimathon szárazon jótékonysági adománygyűjtő kampány záróeseménye, díjátadó rendezvénye, Budapest, Élesztő udvar 2021.06.19 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

„Kerékpározni fogok tíz kilométert. Kevésnek tűnik? Nem az! Ugyanis nem a távolság tízezer méter, hanem a szint felfelé. Mintha háromnaponta feltekernék a Kékestetőre, összesen tízszer. Nem lesz könnyű, de a támogatásotok megkönnyíti majd” – fogalmazta meg vállalását és biztatott adakozásra dr. Kriván Gergely, a Démétér Alapítvány elnöke (képünkön balról az ötödik felnőtt), aki már harmadik alkalommal vesz részt a Swimathonon.

A Démétér Ház csapatát több olyan szülő is erősítette, akinek a gyermeke náluk gyógyult. Fotó: Németh András Péter

A korábbi években a csapatával a Démétér Ház átépítéséért úszott. Sikerrel: két éve megnyílt a ház a Szent László kórház területén, ami a csontvelő-átültetésen átesett, tartós orvosi felügyeletet igénylő gyermekek és családjaik átmeneti otthonául szolgál. „Ússzunk tündérkertet!” – az idén ezt a címet kapta a vágyott cél, a ház környezetének parkosítása. Hintát, mászókát, csúszdát, fákkal és virágokkal teli pihenőkertet álmodtak meg a gyermekeknek, hogy a szabadtéri mozgás, a játék is segítse fizikai és lelki felépülésüket a lábadozás hosszú hónapjai alatt.

A „Swimathon 2021 SZÁRAZON” kampányban több mint kétszáz önkéntes tett hasonló vállalást. Az elmúlt egy hónapot azzal töltötték, hogy a megszokottnál jóval többet sétáltak, túráztak, bicikliztek, úsztak, vagy más sportot műveltek, teljesítve a kitűzött távot. Mellette buzdították az ismerőseiket és a barátaikat a közösségi oldalakon, hogy adományozzanak az általuk képviselt ügyre.

Követendő példa

Angliában 1986 óta léteznek ilyen programok, általuk sokféle, kiemelten fontos közügyre sikerült ráirányítani a társadalom figyelmét. A Swimathon nemzetközi eseménynek számít, amelyhez örömmel és büszkén csatlakoznak ismert emberek és támogatók. Többek között Diana hercegnő is lelkes pártfogója volt a programnak. A környező országokban, például Románia több városában évről évre nagy sikerrel rendezik meg az úszással egybekötött adománygyűjtő kampányt. (Forrás: Swimathon)

Az esemény szervezője, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány nevéhez számos hasonló kezdeményezés kötődik. Magát a Swima­thont a Kolozsvári Közösségi Alapítványnál látták először, s egyből megszerették. 2016-ban ők is megszervezték idehaza az eseményt, nagy sikerrel. Hiszen a Swimathon amellett, hogy pénzt gyűjt nemes célokra, a közösségben való sportolás élményét nyújtja. Ez évben a pandémia miatt a hagyományos közös úszás elmaradt, így a nagyköveteknek május 20-tól kezdődően négy hét állt rendelkezésükre, hogy teljesítsék egyéni vállalásukat.

Az idén azt kértük, hogy úszás helyett ki-ki egyénileg válasszon magának mozgásformát, ami távolságban mérhető és nem motorizált – mesélt Barna Erika, a Swimathon egyik szervezője az ez évi rendhagyó adománygyűjtő kezdeményezésről. – A kampány ideje alatt ötféle pályát lehetett vállalni. A legkisebb nehézségi szint az Aranyhalacskák – a tízezer métert teljesítők –, a legnagyobb a Cápák – az ötvenezer métert vagy afelett teljesítők – fantázianevet viselte. A mozgásformákat keverni is lehetett, a megcélzott méterek száma így összeadód­hatott.

A swimathonisták közt voltak ismert emberek, mint például Litkai Gergely humorista, aki a Démétér Alapítvány csapatát erősítve 135,5 km-t túrázott, és akadtak kutyák is, például Vilma, a vizsla: a gazdijával együtt úszva, futva rótta a kilométereket.

A gazdijával együtt úszott Vilma, a vizsla. Fotó: Németh András Péter

Kriván doktor speciális szobai edzőbiciklin tekert. Három hét alatt 10 kilométert szintben felfelé, ami nagyjából 250 km távolságot jelent. A célösszeg kétmillió forint volt, amit a záró rendezvény reggelén sikerült átlépnie. Ezzel ő lett idén a legtöbb adományt gyűjtő swimathonista.

– Olyan célt kell kitűzni, ami lehetetlennek tűnik. A legfőbb hajtóerőt számomra a Démétér Házban gyógyuló gyermekek példája jelentette, akik bátran küzdenek a gyógyu­lásukért. Negyvenéves gyógyító munkám során tőlük megtanultam, hogy nem létezik lehetetlen – árulta el motivációit a Démétér Alapítvány elnöke. Tizenkilenc fős csapatukat több olyan szülő is erősítette, akinek a gyermeke náluk gyógyult, sőt a betegségét legyőző kis hős is csatlakozott hozzájuk.

A tizenhárom éves Pap Kriszti vállalta, hogy lóháton eléri a harmincezer méteres célt, így szeretett volna tenni a sorstársaiért és az alapítványért, amelytől ő is sokat kapott.

Nem ő volt a legfiatalabb. A kilencéves Horváth Antal, Tóni a Cápa távon teljesített, semmihez sem mérhető lelkesedéssel. Édesanyja támogatta őt, hiszen meg akarja neki mutatni, hogy másokért tenni öröm. Akárcsak sportolni és közösségbe tartozni, amiben hatalmas erő rejlik. Ez segített leküzdeni a nagyköveteknek az olykor lehetetlennek tűnő távokat. És olykor az sem volt kisebb kihívás, hogy a vírusidőszak után – amiben többen elveszítették a szeretteiket – jó ügy támogatására biztassanak.

De sikerült: a legkevesebb összegyűjtött összeg is kilencszázezer forint felett volt. A Démétér Alapítvány – az idén a legtöbb adományt szerző – csapata ennek a tízszeresét, több mint kilencmillió forintot gyűjtött. Ez dupla annyi, mint a kitűzött ötmilliós cél, és szinte fedezi a Démétér Ház kertjének felújítását. És ha idén nem is csak vízben, de két lábon, két keréken, rolleren megvalósították az álmukat: megúszták a tündérkertet. Közös erővel, hittel és őszinte lelkesedéssel…

Ezek is érdekelhetnek