Szeretek első lenni

13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége most Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező.

LakóhelyemVarga Attila2021. 06. 10. csütörtök2021. 06. 10.

Kép: Jónyer István asztaliteniszező pingpong 2020.01.30 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Szeretek első lenni
Jónyer István asztaliteniszező pingpong 2020.01.30 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– A hatvanadik, amelyre hatvan embert hívtam meg. A legeslegjobb barátaimat. Nagyon jó hangulatban sokat nosztal­giáztunk. Többek között az 1968-ban megismert Pákh Imrét (magyar származású amerikai műgyűjtő, üzletember – a szerk.) is meghívtam, aki szintén jó pingpongos; amikor a Nemzet Sportolója lettem, elsőként gratulált, és meghívott egy jövőbeni vacsorára.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Igazából már nem bánom, de sokáig bántott a dolog. Focista szerettem volna lenni, és abszolút kétlábas játékos voltam. Igaz, hogy nem lett volna belőlem klasszis, mert a cselezés nem tartozott az erősségeim közé, de azt hiszem, hogy megálltam volna a helyemet az élvonalban. A másik, ami sokáig foglalkoztatott, hogy talán korán abbahagytam az asztaliteniszt.

Háromszor nyertem világbajnokságot párosban, illetve csapatban, továbbá egyszer egyéniben – talán még két-három évig játszanom kellett volna, de az üzleti világ elszippantott: 1980-ban Budapesten elsőként nyitottam sportüzletet. Mert ha én kitalálok valamit, akkor szeretek első lenni.

3. Mit szeret önmagában?

– Hűha! Utálom magamat, mert mindig úgy éreztem, hogy gyengén játszottam. Rólam készült filmet sohasem néztem meg. Berczik Zoltán edzőm, játékostársam is gyakran mondta, hogy elemezzük ki a játékot – mire kitaláltam, hogy sietek, találkozóm van, vagy éppen el kell mennem az illemhelyre. Mindig azt gondoltam: annyira rosszul játszom, hogy azt kár megnézni. Nagyon kritikus voltam magammal szemben. Lehet, hogy ezt a tulajdonságot mégis inkább szeretem magamban, mert olykor nagy hajtóerőnek bizonyult.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A hangos szóval, veszekedéssel. És ha valamit eltervezünk, azt meg kell csinálni – ha ellinkeskedjük a dolgot, akkor az nagyon felidegesít.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Balczó Andrással, mert ő olimpiai bajnok lett. Akár lehettem volna én is 1972-ben.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Olaszországban, egy szicíliai sportklubnál pingpongoztam, és megnéztem Rómát, Firenzét, a pisai ferde tornyot. De Párizs sem akármi! Ezekre a helyekre szívesen visszamennék.

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Ó, annyi tárgyam van! A pince, a hátsó raktár és a csömöri kert, de még a kocsim is tele van tárgyakkal, csecsebecsékkel. Emlékszik, amikor tíz éve felhívott egy interjú időpontját egyeztetni, és én éppen fát szállító kisteherautót vezettem? Megkérdezte, hogy miért.

A belvárosban, a hatodik kerületben lakunk. Ahogy az manapság divat, a beruházók emeletet húztak egy házra. Elbontották a tetőteret, és a százéves gerendázat hosszú, kitűnő minőségű darabjait dobálták ki egy konténerbe. Azokat elkértem, és éppen fuvaroztam Csömörre, a kertbe. Sokszor érzem úgy, hogy mindenből tudok aranyat csinálni. Úgyhogy értéktelen tárgyam nincs is.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– A tétlenségre.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az életre és a barátságra. Tatán az edzőtáborban tizenöt évig nem engedtem senkit fizetni. Akkor megtehettem. Ma már ez nem így van, de akkor a pénzt nem sajnáltam, a barátaimat és a sportolótársakat más sportágakból is én hívtam meg.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Egy kutyamenhelynek. Nemrégiben tettem egy jótékonysági felajánlást is, egy trikót és egy ütőt aláírtunk hárman, el is kelt 140 ezer forintért, és az mind egy kutyamenhelynek ment. Imádom a kutyákat, van egy török kangalom, 85 kilós.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Kittenberger Kálmán vadászirodalmát szeretem fiatalkoromtól fogva.

12. Mi a számítógépén és a telefonján a háttérképe?

– A kutyám, illetve a két gyermekem, a lányom és a fiam. A képernyő változik, egyik kép megy a másik után.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Én az Oroszlán jegyében születtem, és az oroszlánokat nagyon imádom, őket választanám.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele azzal induljon?

– „Ma ne egyél sokat.” Az a baj, hogy nekem a főzés a pihenés. Amikor a nyaralónk udvarán a bogrács alá gyújtok, megnyugszom. A halászlémre, pörköltömre sokan esküsznek.

Jónyer István négyszeres világbajnok magyar asztaliteniszező, akit nemrég a Nemzet Sportolója címmel tüntettek ki. Az 1970-es években sportágában a világ legeredményesebb játékosai közé tartozott. Híressé vált az általa kitalált oldalpörgetés, melyet korábban csak ő tudott. A Butterfly sportszergyártó cégnek a ’80-as években volt egy japán citrusfából készülő, Jónyer elnevezésű ütője, amelynek a nyelén a névadó fényképe is helyet kapott. Mostanában újra forgalmazzák. Egykor három asztalosműhelye működött Budapesten, volt szabászata, üzemeltetett nyomdát, megfordult a reklám- és a fotóiparban is. Egy ideig Magyarország első amerikaifutball-csapatát finanszírozta, amely az osztrák bajnokságban is szerepelt.

 

Ezek is érdekelhetnek