Csomókból dísztárgyat

Napjainkban egyre népszerűbb a kézimunkázás. Az újragondolt hímzések mellett a makramé is tökéletesen illeszkedik a modern lakberendezési irányzatokhoz, így nem csoda, hogy mind többen és mesteribb fokon űzik a csomózás művészetét.

LakóhelyemBalogh Boglárka2021. 07. 11. vasárnap2021. 07. 11.
Csomókból dísztárgyat

A kecskeméti Csőkör Vanda két gyermek boldog anyukája, emellett a VamzDesign megálmodója is. A kézművesség iránti rajongását édesanyjától örökölte, aki mű­­szaki rajzolóként szépen rajzolt, de emellett gyakran varrt, kötött, horgolt Vandának és a nővérének.

– Már gyermekként is könyvjelzőt szőttem, karkötőt csomóztam, ezenkívül megismerkedtem a de­ku­pázs technikájával és az üvegfes­téssel is – emlékszik vissza Vanda a kezdetekre. – Tanulmányaimat még­­is más területen folytattam, vendéglátóipari szakközépiskolát végeztem, érettségi után pedig egyből munkába álltam, 19 évig dolgoztam a szerencsejáték területén.

Vanda közben diplomát is szerzett rekreáció szakon a Testnevelési Egyetemen, ám amikor a gyerekek megszülettek, az éjszakázás korszaka lezárult. Az otthon töltött idő alatt sokat gondolkodott, hogy vajon mihez kezdjen, ha letelik a három év a picik mellett. Ekkor adódott egy pályázat, amely a 30 év feletti álláskeresők piacképes vállalkozási ötleteinek megvalósításához nyújtott segítséget. Igaz, Vanda kezdetben a hobbibútorfestés irányába indult el, ám az egyik közösségi képmegosztó weboldalon újra szembejött vele a makramé.

– Mikor megpillantottam a makraméval készített lakásdíszeket, eszembe jutott, hogy már kisiskolás koromban is találkoztam ezzel a technikával, s mennyire szerettem. Ezután és azóta is állandóan nézegetem a különböző közösségi oldalakat, weblapokat, ahol szebbnél szebb makramécsodákat lehet találni. Új csomókkal, technikákkal ismerkedhet meg az ember, melyekből rengeteget lehet tanulni, a végeredménynek pedig csak a fantáziánk szab határt.

Ha ma valaki megemlíti a makramét, nem kell, hogy a nagyanyáinkféle virágtartók jussanak az eszünkbe, hiszen nagyon sokféle, a mostani divatnak megfelelő, modern termékekkel találkozhatunk, melyek bármely stílusirányzatban megállják a he­lyüket.

Vanda újrahasznosított pamutfonalat használ, azon belül is háromféle textúrát, s mellette fából készült kellékeket, tollakat és gyapjút is feldolgoz. Fotó: VamzDesign

Vanda újrahasznosított pamutfonalat használ, azon belül is háromféle textúrát, s mellette fából készült kellékeket, tollakat és gyapjút is feldolgoz. Szinte mindent a web­áruházakból rendel, ahogy mondja, helyben sajnos elég kicsi a választék. Bár kezdetben többféle mintát kipróbált, mostanra szinte már csak a rendeléseket tudja elkészíteni.

– Sajnos kevés új dologra van időm, pedig nagyon sok ötletet szeretnék még megvalósítani. Legkedveltebb termékeim a szivárványos, leveles és gyapjús angyalszárny makraméim.

Vanda megannyi lakásdekorá­ciós elemet készít, a függönytől kezdve a párnákig, lámpást, virágtartót, székdíszt, csokordíszt, esküvői kiegészítőket. Hogy mi a kedvence? Színekben leginkább a natúr árnyalatokat kedveli, a forma mellett egyelőre még nem tette le a voksát.

Csomó hátán csomó

A XIII. századi arab világban a szövés befejezéseként használták a makra­mé­technikát, ahol elsősorban dekoratív, rojtos törölközőket, kendőket, fátylakat készítettek. Spanyolországba a móroknak köszönhetően került, s innen terjedt el Európa-szerte. A csomózást aztán tengerészek, felfedezők vitték tovább Kelet-Ázsiába és Amerikába, akik a hosszú utazások során sokszor kötöttek különféle csomókat a hajókötelekre, s így váltak a csomózás szakértőivé. A makramézás hazánkban a ’60-as és ’70-es években élte virágkorát, mára pedig az új generáció képviselői leheltek bele nem is akármilyen életet.

Mint sok mindenben, ebben is eléggé nehezen döntök – teszi hozzá mosolyogva –, ezért még a saját házunkban sem sok a makramé­kiegészítő. De abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az épp aktuálisan készülő fali díszben gyönyörködhetem néhány napig. Egyes darabok pár óra alatt elkészülnek, de van olyan is, ami több napot vesz igénybe.

Az ember nem is gondolná, de sokszor az elő- és utómunkálatok teszik ki a munkaidő nagyobb részét: a fonal méretre szabása és a dísz elkészülte után a rojtok kifésülése, vágása. Szeretem a lakberendezéssel, lakásdekorálással kapcsolatos oldalakat nézegetni: az ember nem másolni akarja az egyes termékeket, hanem ötletet meríteni, aztán átgondolni, megformázni, szívvel-lélekkel alkotni, hogy valami egészen új szülessen meg. Munkáimban nem csak a kezem, de én magam is benne vagyok kicsit.

Ezek is érdekelhetnek