Hiszek az emberekben

13 plusz egyes sorozatunkban most Xantus Barbara színművésznőt kérdeztük.

LakóhelyemPuskás Kati2021. 07. 15. csütörtök2021. 07. 15.

Kép: Xantus Barbara és Gregor Bernatett fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hiszek az emberekben
Xantus Barbara és Gregor Bernatett fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

 1. Melyik születésnapja volt a legemlékezetesebb?

– Hosszú évekig egyáltalán nem érdekelt a születésnapom, nem igazán tartottam. Két éve azonban beteg lett az anyukám, és akkor nagyon fontos lett, hogy megünnepeljem vele, aki a világra hozott.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem, általában nem bánok semmit sem! Úgy érzem, kegyes hozzám az élet, ha kellett, mindig kaptam egy második esélyt. Csak észre kellett venni. Nem ott, nem akkor, nem úgy, de hiszem, hogy minden kijavítható. Ha mégis mondanom kell valamit: az elszalasztott időt sajnálom, azt, hogy nem mindig sikerült annyi időt tölteni a gyerekeimmel, amennyit szerettem volna.

 3. Mit szeret leginkább önmagában?

– Az erőmet, hogy minden helyzetből talpra tudok állni. A vagányságomat és kalandvágyamat szintén kedvelem magamban. De pozitívan tekintek a kreativitásomra és az empatikus képességemre is.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A hazugsággal. Rosszul vagyok már a gyanújától, a szagától is. Ráadásul jó orrom van hozzá, szinte azonnal átlátok a szitán.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– A volt barátommal. Őszintén kíváncsi lennék rá, hogyan látott ő engem. De szívesen végigélném híres ükapám, Xantus János természettudós egy izgalmas napját is.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– A marokkói Chefchaouen városát, ami a kék árnyalatú épületeiről híres. Én a kéket a szerelem színének gondolom. Szeretném élőben látni ezt a romantikus városkát.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– A piros karkötőm, amelyen van egy Fatime-kéz és egy Allah szeme is. Úgy érzem, hogy védelmez és megóv a szerencsétlenségtől.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– A felesleges játszmázásokra. Én annyira tisztán kommunikálok, hogy sem időm, sem kedvem a játszmákhoz, amiken nagyon hamar átlátok.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra és a gyerekeimre. Utazni nagyon szeretek. A gyerekeimet pedig imádom. Mindketten okosak, kedvesek, nagyszerű emberek.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Iskoláknak, autista gyerekeknek. Magam is tanítok, és úgy érzem, hogy nekik van leginkább segítségre szük­ségük.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nagy kedvencemtől, Leon Marcus Uristól. Hihetetlenül izgalmasak a könyvei! Az amerikai író legnagyobb erőssége, hogy lebilincselő, érdekfeszítő módon tudja a valóságos eseményeket összeszőni az általa kitalált történettel, személyek sorsával.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Imádom a természetet. A mostani háttérképem egy szép természetfotó, egy gyönyörű, lila virág.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Egyértelműen a zsiráfot, mert ehhez van egy kedves történetem. Kis korában sokat meséltem Pannának egy saját kitalált mesét a zsiráfgyerekek kalandjairól, és amikor elmentünk az állatkertbe, nagyon csodálkozott, hogy nem ismerik őt fel a zsiráfok.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggel ezzel induljon?

– Heltai Jenő sorait: „Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek.” Merthogy gyermek módjára hiszek az emberekben.

Ezek is érdekelhetnek