Kutyaposta – Nyári négylábúszomorítók

Kicsit szégyellem leírni, hogy meleg van, benne vagyunk a szokatlanul meleg nyár közepében, s miként majd’ minden évben, ilyenkor el szoktuk mondani: a hőség komolyan megviseli négylábú társunk életét is.

LakóhelyemSzücs Gábor2021. 07. 30. péntek2021. 07. 30.

Kép: VLADIVOSTOK, RUSSIA. MAY 20, 2015. A woman sprays acaricide on a dog. Yuri Smityuk/TASS, Image: 245976333, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Not available for license and invoicing to customers located in Switzerland. Not available for license and invoicing to customers located in Russia. Not available for license and invoicing to customers located in Poland. Not available for license and invoicing to customers located in mainland China. Not available for license and invoicing to customers located in the Ukraine. Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Moldova. Not available for license and invoicing to customers located in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Tick preventive measures in Vladivostok
VLADIVOSTOK, RUSSIA. MAY 20, 2015. A woman sprays acaricide on a dog. Yuri Smityuk/TASS, Image: 245976333, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Not available for license and invoicing to customers located in Switzerland. Not available for license and invoicing to customers located in Russia. Not available for license and invoicing to customers located in Poland. Not available for license and invoicing to customers located in mainland China. Not available for license and invoicing to customers located in the Ukraine. Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Moldova. Not available for license and invoicing to customers located in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Remélem, már mindenki kívülről fújja, hogy figyeljünk a forró aszfaltra, hogy tűző napon nem sétáltatunk, még kevésbé futtatunk, hogy kedvencünknek mindig legyen friss ivóvize, árnyékos helye, esetleg gondoskodhatunk locsolásáról, fürdetéséről is.

És a legfőbb szabály: kocsiban ne hagyjuk a kutyánkat! Hasonlóan aktuális – és ugyancsak sokszor megírt – téma az ilyenkor megszaporodott élősködők ügye. Kutyánk szőrzete ideális környezetet teremt az olyan élősködőknek, mint a kullancsok vagy a bolhák. Mivel ezek az apró vérszívók akár súlyos betegségeket is okozhatnak, muszáj védekezni ellenük.

A kullancsok, vérszívók számos betegség kiváltói, a leggyakoribbal a Lyme-kór, a babéziózis, az ehr­lichiosis (vérzéses kullancsláz) és az anaplazmózis, amely a fehérvérsejteket károsítja. Ezek közül nem mindegyik ellen van védőoltás, ezért mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük a kutyánkat és megelőzzük a bajt.

Nagyon fontos, hogy a kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani a kutyából. A művelet egyszerű, ezzel nem szükséges orvoshoz men­ni. Léteznek speciális csipeszek, de egy szemöldökcsipesz is megfelelő.

A kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb kell megfogni, majd óvatos, de határozott mozdulattal balra csavarva kihúzni. Ügyelni kell, hogy a potroha ne nyomódjon szét, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Amennyiben a kullancs kiszedése során beszakadt a feje, nem kell aggódni, kisebb gyulladásos reakció kíséretében a kutya szervezete kilöki a bent maradt testrészt.

A kutyák bolhássága ellen védekezhetünk gyógyszerekkel, sprayk­kel, ezeket az állatpatikákban lehet beszerezni. Emellett portalanítani, fertőtleníteni kell a kutya teljes környezetét, a takaróit kimosni. Fontos: idejében kezeltessük, ha bélférges lett a kutyánk. Manapság már számos kullancs és bolha elleni készítmény közül választhatunk, amelyek használatával biztonságban tudhatjuk kedvencünket, megvédhetjük őket az élősködőktől.

A riasztó és az irtó nyakörv hatása különbözik: míg az előbbi hatóanyagai az élősködők távoltartására szolgálnak, az utóbbi olyan összetevőket tartalmaz, amelyek, ha bejutnak a parazitákba, elpusztítják azokat. A kullancs és bolha elleni nyakörvek állatgyógyá­szati készítmények, alkalmazásukkor tehát járjunk el körültekintően, és minden esetben tartsuk be a használati utasítást.

Kellemes, kullancsmentes nyarat!

Ezek is érdekelhetnek