Szokatlan segítség bírósági tárgyalásokon

A labradorok mellett a szintén kedves természetű golden retrieverek is alkalmasnak bizonyultak a feladatra. A rendőrség is érdeklődik a segítőkutyák iránt, és együttműködést kezdeményeztek egyetemekkel egy hivatalos képzési program indítására.

LakóhelyemSzücs Gábor2021. 07. 17. szombat2021. 07. 17.

Kép: kutya eb négylábú háziállat világkiállítás tenyésztől verseny 2013 05 16 Fotó: Kállai Márton

Szokatlan segítség bírósági tárgyalásokon
kutya eb négylábú háziállat világkiállítás tenyésztől verseny 2013 05 16 Fotó: Kállai Márton

A Franciaország délnyugati vidékén dolgozó ügyész, Frédéric Almendros néhány évvel ezelőtt hallott egy kutyáról, aki az Egyesült Államokban, Seattle-ben teljesít szolgálatot a bíróságon. Feladata, hogy támogatást nyújtson főként az erőszakos bűncselekmények áldozatainak. Az ügyész úgy gondolta, náluk is érdemes tenni egy próbát. A kísérlet annyira jól sikerült, hogy két évvel ezelőtt a Lol nevű labrador lett az első kutya Európában, aki rendszeresen segíti az áldozatokat a bírósági tárgyalásokon.

A nem mindennapi történetről a BBC nyomán a 444 hírportál számolt be. Lolt arra tanították, hogy mindig higgadt maradjon, képes legyen kezelni a legnyugtalanítóbb szituációkat, ahol mindenki ideges, érzelmileg túlfűtött vagy éppen megbénítja a félelem. Akkor veszik igénybe a kutya szolgálatát, ha úgy látják, az állat segítheti az áldozatot, hogy jobban megnyíljon, és beszélni tudjon arról, ami vele történt. Lol már több mint nyolcvan bűnügyi eljárásban vett részt. Az áldozatok között volt 3 és 90 éves is. Az egyik ügyben egy idősebb házaspár, egy erőszakos rablás áldozatai, csak a kutya jelenlétében volt képes elmondani a rendőröknek, hogy pontosan mi történt velük.

A kutya tulajdonosa a Handi’chiens szövetség, amely segítő kutyák képzésével foglalkozik. Munkatársuk szerint, ha egy barátságos kutya ül az áldozat mellett, az sokat javíthat a lelkiállapotán. „Csendben ül az áldozat vagy a tanú oldalán, de amikor valamelyikük feszültté vagy mérgessé válik, akkor finoman hozzádörgöli az orrát. Úgy tűnik, ez megnyugtatja őket, így képesek folytatni a tanúvallomásukat.”

Lol akkora sztár lett, hogy már könyvet is írtak róla. A program nagyon sikeres, olyannyira, hogy más francia bíróságok is kölcsönkérik Lolt. Franciaország egyik legleterheltebb bírósága, Párizs külvárosában, Bobignyban hamarosan saját segítőkutyát kap. Év végére várha­tóan legalább húsz másik bíróság is alkalmaz majd a Lolhoz hasonló, képzett kutyákat.

A labradorok mellett a szintén kedves természetű golden retrieverek is alkalmasnak bizonyultak a feladatra. A rendőrség is érdeklődik a segítőkutyák iránt, és együttműködést kezdeményeztek egyetemekkel egy hivatalos képzési program indítására.

Az eredményeket már tudományosan is mérik: orvosok tesztelik, hogy a kutya segítsége milyen hatást vált ki a szívverésre és az oxicotin­szintre. Az egyik kormánypárti képviselő igyekszik átvinni egy törvényt a parlamenten, amit ha elfogadnak, a program jelentős állami támogatást kaphat: ez azért fontos, mert egy ilyen kutya kiképzése 17 ezer euróba (csaknem hatmillió forintba) kerül.

Ezek is érdekelhetnek