Ne félj, csak higgy!

Nagy siker volt a Kossuth rádióban Zsuffa Tünde A reménység oszlopa című hangjáték­sorozata. Folytatása Király a Föld fölött címmel hallható az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtti napokban.

LakóhelyemBorzák Tibor2021. 08. 28. szombat2021. 08. 28.

Fotó: Ambrus Marcsi

Ne félj, csak higgy! Fotó: Ambrus Marcsi

Harangzúgással vette kezdetét 1938. május 25-én a Budapesten megrendezett 34. Eucharisztikus Világkongresszus. A 83 évvel ezelőtti, világra szóló eseményről Zsuffa Tünde írt tízrészes hangjátékot A reménység oszlopa címmel. A hajdanán történtek felidézése lényegében egy hangos napló keretében zajlik: egy öreg testvérpár, a 94 esztendős Lotti néni és a 88 éves Márton atya idézi fel élményeit, majd a dédnagymama és a dédunoka írja tovább.

Két generáció nagy találkozásának lehetünk tanúi, a szeretet, a hit, az eucharisztia jegyében, midőn az életre hívott emlékek hi­dat képeznek a generációs szakadék felett. A főszerepeket Molnár Piroska, Papp János, Vida Péter, Pindroch Mira és Pindroch Csaba alakítja. A darabot május 24-én, pünkösdhétfőn kezdte sugározni a Kossuth rádió, és óriási érdeklődést váltott ki a hallgatók körében.

Zsuffa Tünde korábban regényeket írt, eddig hat kötete jelent meg. Leginkább a XX. századi magyar történelmi események izgatják, melyek műveinek tartópilléreit képezik, de fikcióval fűszerezett, családi vonatkozású történeteket is mesél. A hangjáték azonban más műfaj. Az 1938-as kongresszus eseményeit, hangulatát és jelentőségét korabeli forrásokból, újságcikkekből sikerült reprodukálnia, és íráskor az emberi érzések, sorsok, problémák ábrázolására esett a hangsúly.

– A főhős, Márton atya elsőáldozó gyerekként volt ott a kongresszuson – meséli az író, aki a közelgő rendezvény sajtófőnöke és kommunikációs igazgatója is egy személyben. – Később pappá vált, ami az 1950-es években nem volt veszélytelen. Megjárta a börtönt és végigkövette társai vértanúságát. Kitalált személyek mellett valós szereplője is van a művemnek, a balatonfüredi Lotti néni, akivel 102 éves korában találkoztam, és megérte a hangjáték felvételét, de a rádióban való sugárzását már nem, mert a koronavírus-járvány áldozata lett.

A történet egyébként 2016-ban kezdődik, amikor bejelentik, hogy ismét nálunk rendezik meg a világkongresszust. Ezt a hírt Lotti néni dédunokája, Lili fanyalogva fogadja, de a végén megígéri, hogy ott lesz a 2020-as eseményeken, melyeket végül a járvány miatt 2021-re halasztottak.

A hangjáték szerzője, Zsuffa Tünde. Fotó: Családi archívum

Vidékről származik Zsuffa Tünde is, Dunaújvárosban született és Pusztaszabolcson nőtt fel. Hentes édesapja nagyon vallásos volt, két lányát is így nevelte. Tünde 16 évesen súlyos beteg lett, közelről látta a halált, apja így vigasztalta: „Ne félj, csak higgy!” Ekkor fogadta meg, hogy ha meggyógyul, Istennek szenteli az életét. Bevonult az angolkisasszonyokhoz, ám a szerzetesi élet nem az ő útja volt.

Ausztriába zarándokolt, a Bécsi Egyetem teológia–történelem szakán tanult, Heiligenkreuzben pedig egyetlen nőként teológiát, ahol ő lett az első női diplomás. 2007-től a bécsi magyar nagykövetség sajtóosztályán dolgozott, műkorcsolyázó fiával együtt 2018-ban tért vissza szülőföldjére, amit még édesapjának ígért meg a halálos ágya mellett. Első, Paprika rummal című regényével is apjának állít emléket.

– A nagy sikerre való tekintettel felkértek, hogy folytassam Lotti néniék történetét. A Király a Föld fölött című 10 részes hangjátékom azzal indul, hogy a vírus miatt elhalasztották a világtalálkozót. Az idős testvérpár csalódottsága és a karantén nyűge kerül a központba. Érdekesség: Pindroch Csaba játssza a Skype-on bejelentkező Kornél atyát, aki nem más, mint Fábry Kornél, a kongresszus főtitkára (A vele készült interjúnk lapunk 9. oldalán olvasható – A szerk.).

Azoknak állítok emléket, akik a Covid–19 áldozatai lettek, mindazonáltal az újabb részek a jelent és a jövőt hozzák közel a hallgatókhoz. És azt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely majd sok év múlva maga is történelemmé válik. S hogy milyen lesz rá visszaemlékezni? Az csak rajtunk múlik.

Ajánló

A reménység oszlopa 1–10. része itt hallgatható vissza: https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/05/24/a-remenyseg- oszlopa; A Király a Föld fölött epizódjait pedig augusztus 23. és szeptember 3. között, naponta 14.05 órától sugározza a Kossuth rádió.

 

Ezek is érdekelhetnek