Apró bűnök krónikája

Miként az elmúlt esztendőben, az idén is átnyújtjuk olvasóinknak az óév során összegyűjtött –  enyhébb és derűsebb – bűntetteket megörökítő válogatásunkat.

LakóhelyemBudai Horváth József2021. 12. 31. péntek2021. 12. 31.

Kép: Thief or burglar is carrying bag full of money. View from above. Isolated on white background., Fotó: Shutterstock

Thief,Or,Burglar,Is,Carrying,Bag,Full,Of,Money.,View
Thief or burglar is carrying bag full of money. View from above. Isolated on white background.
Fotó: Shutterstock

Élet, erő, egészség. Mármint a tej. Dicséretes, ha valaki a bor-sör-pálinka triumvirátus helyett e hófehér italt kedveli, de azért nem illik túlzásba esni. A 32-es útról félreállt a nyers tejet szállító tartálykocsi. A szorgos fiatal sofőr a hölgyismerősével együtt ezer litert egy másik teherautóba fejtett át. A hiányt vízzel akarták eltüntetni, de tetten érték őket a rendőrök. Lopás miatt felelnek.

Oszlop bánta. Az élettárs levitte a szemetet, és beütötte a fejét a kuka melletti – gyalogátkelőhelyet jelző – közlekedési táblába. Panaszára a páros férfi tagja dührohammal reagált: lement és a vétkes oszlopot kitépte a helyéből, majd a járdára dobta. Közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt vonják felelősségre.

Baltával nyomatékosított. Fényes nappal egy ittas ráckevei férfi a baltájával a szélvédőt verte, a karosszériát horpasztotta és rombolta azon az autón, aminek a megvételéhez ő adott kölcsönt a vejének. A rendőrök lecsillapították, majd megtudták, hogy azért az erőszakos fellépés, mert a vőnek nem akaródzott törlesztenie a tartozását. Az após garázdaság miatti büntetése nem marad el, de a kárt a család beszámíthatja a hitelbe.

Röfögő útitárs. Lássuk be, igencsak hívogató egy bekerítetlen tanya udvara. Főként, ha onnan megelégedett röfögés hallatszik. Jászdózsán egy baráti társaság nem is tudott ellenállni a csábításnak, a tíz mangalicamalac mellé motoros szivattyút és gázpalackot is zsákmányoltak. A tulajdonos bejelentésére rendőrök indultak a helyszínre. Útközben megállítottak egy szembejövő autót, amelyben három férfi és négy mangalica utazott.

Ekkor egy másik, a tanya bekötőútjáról kihajtó kocsi is közeledett, majd hirtelen megállt, az utasai – magára hagyva a maradék fél tucat malacot – kipattantak a járműből, és futottak, amerre láttak. A rendőrök szépen összegyűjtötték a középkorú tolvajokat és az ifjú helybéli jószágokat – utóbbiakat a szintén megkerült szivattyúval és palackkal együtt visszaadták a tulajdonosának.

Malac a pácban. Forrás: police.hu

Orvvadászok. A karcagi rendőrség – az egyik vadásztársaság jelzése alapján – nyomozást indított orvvadászat bűntette és állatkínzás vétsége gyanújával egy kisújszállási férfi ellen. A tettes egy gyümölcsös kerítésére több helyen is drótból készített hurokcsapdákat rakott ki, melyekkel legalább öt vadnyulat ejtett kelepcébe.

Az orvvadászt elfogták, elismerte a bűncselekményt. Egy salgótarjáni férfi a lakása ablakpárkányán kalitkába szórt magvakkal fo­­gott be három tengelicet, melyek természetvédelmi értéke példányonként 25 ezer forint. A madarakat a rendőrök lefoglalták és átadták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek. A férfi ellen lopás miatt eljárás indult.

Melegítő vadles. Etes közelében a vadásztársaság egyik tagja hiába kereste, csak néhány darabját találta a vadlesnek. A rendőrségen bejelentette a deszkaépítmény sorsát. A szétbontott szerkezet némely részét megtalálták egy nyugdíjas férfi portáján. Beismerte, hogy fűtőanyagnak akarta felhasználni. A lopásért megbüntetik.

A héber felirat buktatta le őket. Forrás: police.hu

A nassolás átka. Sátoraljaújhelyen két férfit igazoltattak a rendőrök. Negyven zacskó héber feliratú zacskóban csipszet, s egy üveg kólát találtak náluk. Éltek a gyanúperrel, hogy ilyen árut a szupermarketben nem vásárolhattak. A fiatalemberek nem tudtak hihető magyarázattal szolgálni. A beszélgetés a rendőrkapitányságon folytatódott.

Közben befutott egy telefonhívás a helyi izraelita hitközség képviselőjétől, aki bejelentette, hogy a raktáruk falát kibontották, és a tárolt élelmiszert megdézsmálták. Ezt már nem lehetett kidumálni, a nassoló urak ellen eljárás indult.

Ezek is érdekelhetnek