Találkozás a Jóistennel

Száznál is többen gyűltek össze a budai Várkert Bazár szomszédságában található Csendes-lépcsőhöz meghirdetett rapid randira a halottak napja és az advent közötti időszakban. Aki ezen az eseményen megjelent, tudta, hogy a nagy találkozás tétje a legkomolyabb kapcsolódás, amely létrejöhet az ember lelkében.

LakóhelyemMarkos Mária2021. 12. 07. kedd2021. 12. 07.

Kép: Rapid Randi a Jóistennel Live esemény résztvevői közösen gyújtanak gyergyát a Várkert Bazár mellett, a Lánchíd utca 23-ban található “Csendes-lépcsőn”. Ez a név nem hivatalos, a szervezők adták a lépcsőnek. Budapest 2021.11.18., Fotó: Bielik István

Találkozás a Jóistennel
Rapid Randi a Jóistennel Live esemény résztvevői közösen gyújtanak gyergyát a Várkert Bazár mellett, a Lánchíd utca 23-ban található “Csendes-lépcsőn”. Ez a név nem hivatalos, a szervezők adták a lépcsőnek. Budapest 2021.11.18.
Fotó: Bielik István

A mécsesekkel érkezők a Jóistenhez közelebb kerülés reményében jöttek a Lánchíd utcába. A meghitt hangulatú eseményen mindössze egy fülhallgató és a rapid havazás gondoskodott a békés elcsöndesülésről. A 10-15 perces zenés gondolatsor figyelmeztetett, hogy minden, amit a Földön szerzünk, elmúlik. A rangunk, a nevünk, a vagyontárgyaink mind-mind mulandóak, a kanapénkon előbb-utóbb más ül, a falra szögelt fotóinkat valaki majd leszedi és egy fiókba süllyeszti. Minden mulandó, de egyvalami örök: a lelkünk. Többet ér az élet annál, amit sok esetben gondolunk róla.

– A civil kezdeményezésnek az volt az előzménye, hogy nagyon sokan nem kapcsolódnak semmilyen egyházhoz, semmilyen keresztény közösséghez, mégis van bennük nyitottság a Jóisten felé. Azt szokták mondani, a zuhanó repülőn mindenki elkezd hinni Istenben, vagy ha jó dolog történik velünk, elrebegjük, hogy „köszönöm, Istenem”. A feltételezésünk szerint so­kan szívesen kapcsolódnának szorosabban Istenhez, csak nincs hozzá felületük: olyanok, akik nem járnak templomba vagy nem olvassák a Bibliát, de él bennük a vágy, hogy személyesebb kapcsolatot alakítsanak ki Istennel. Ehhez pedig néha elég, ha a hétköznapok zűrzavarában naponta rászánunk néhány percet, hogy a jelenlétét megéljük az életünkben – mesél a kezdeményezésről Vizy Márton szervező.

Nem áll mögöttük egyház vagy támogató, a Rapid Randi a Jóistennel teljes egészében közösségi kezdeményezés, amely az online térben indult útjára. Eleinte heti két-három videó készült, ami a YouTube-on és a közösségi oldalakon megtekinthető. Az online videósorozatban népszerű zenészeket, színészeket, sportolókat, influenszereket kértek fel, hogy válasszanak egy-egy sort a Bibliából, ami összecseng az életük valamely jelenetével.

A gyertyagyújtás pillanatai. Fotó: Bielik István

A sztárok harminc másodpercben tárják a közönség elé legemlékezetesebb találkozásukat a Jóistennel. Ebből állt össze az a 22 rapid videósorozat, melyben láthatjuk például Péter-Szabó Szilviát, Kautzky Armandot, Kovács András Pétert, Mező Misit, Janicsák Vecát, Bangó Margitot. De nem maradnak el a TikTok-generáció kedvencei és a közkedvelt youtuberek sem: többek közt Szőcs Reni, Kovács Dóra, Szabó Kitti és Vicc Elek osztja meg az élményeit.

– Ami a Bibliában olvasható, annak a mindennapi életünkben is van lenyomata. És hogy a Jóistennel való kapcsolódás élményét ne csak online tapasztalják meg az érdeklődők, ezért szerveztük az élő eseményt. A zenei választás sem véletlen. A szövegek sorában hallható volt a Hillsong Oceans című száma, melynek egyik sora – „Meghívtál, hogy vízre lépjek” – Péter apostol történetére utal: amikor megremeg hitében, Jézus felé tartva elkezd süllyedni a vízen. Mindannyian szeretnénk vízen járni: hinni abban, hogy a vágyaink teljesülnek, hogy megtaláljuk életünk párját, hogy jól csináljuk a dolgainkat. Az élethez nagyon sok hitre van szükségünk. Ha megingunk, süllyedni kezdünk – mondja a szervező.

A tervek szerint a jövőben minden hónapban tartanak majd Rapid Randi a Jóistennel Live-ot, ha szükséges, nagyobb helyszínen is.

Amennyiben felmerül a spontán igény, Vizy Márton szerint az is elképzelhető, hogy az egybegyűltek kis közösségben is beszélgethessenek a hitről, a vallásról:

– Ha lenne szlogenünk, az volna: az Isten mindenkié. Azoké, akik még nem ismerik, és azoké is, akik szeretnék jobban ismerni.

Ezek is érdekelhetnek