Kutyaposta – Olaszországi helyzetkép

Időnként „jogi út­ra” terelem a Ku­tya­postát, amikor is beszámolok a négylábúakat korlátozó vagy éppen segítő jogszabályi változásokról. Szerencsére újabban idehaza is több a pozitív, mint a negatív döntés, de azért van még hova fejlődnünk. Ezúttal néhány (kutya)irigylésre méltó olaszországi szabályozásról lesz szó.

LakóhelyemSzücs Gábor2022. 02. 16. szerda2022. 02. 16.
Kutyaposta – Olaszországi helyzetkép

Itália tárt karokkal várja a négylábúakat. Az országban a háziállatok bármely nyilvános helyen tartózkodhatnak, kivéve, ha tiltó táblát helyeznek el. A négylábúak szabadon közlekedhetnek az állami intézményekben, az éttermekben, bizonyos esetekben még az egészségügyi létesítményekben is. Természetesen pórázon.

Egyetlen kivételt azok a helyek képeznek, ahol élelmiszereket készítenek vagy tárolnak (tilos belépni például egy étterem konyhájába, de a vendégtérbe mindenütt szabad). Kutyával a tömegközlekedés ingyenes és problémamentes.

Egy érdekes bírói döntés. Jogosult a táppénzre a római La Sapienza Egyetem egyik oktatója, aki a beteg kutyáját ápolni maradt otthon két napot. Cucciolát, a 12 éves angol szettert ugyanis megműtötték, a gazdája ezért maradt vele a műtét után. Ügyvédei ezt azzal indokolták, hogy az olasz törvények szerint akár egy év börtönre és tízezer eurós pénzbírságra is ítélhetik, aki „súlyos szenvedést” okoz háziállatának. Márpedig szerintük a házi kedvenc szenvedett volna, ha a műtét után magára hagyják. Az indoklást a bíróság is magáévá tette, az oktató jogosult a táppénzre.

Az olasz állam a bírságok és egyéb szankciók mellett nagyszabású oktatási munkába kezdett. Az iskolákban a gyerekek megismerhetik, hogyan kell etikusan és felelősségteljesen bánni az állatokkal. Az olaszok ahelyett, hogy drága pénzért vásárolnának állatot, inkább menhelyről fogadnak örökbe.

Ahhoz, hogy Olaszországban „kutyátlanság” miatt valaki börtönbe kerüljön, nem szükséges kínoznia az állatokat, az is elegendő, ha kidobja az utcára. Az ilyesmiért a bíróság akár hárommillió forintnyi bírságot is kiszab, feltételes börtönbüntetéssel kombinálva. Az is lényegtelen, hogy az állat valakinek a tulajdona vagy csak valahonnan kisétált az utcára, az autóvezetők baleset esetén kötelesek segítséget hívni. Ugyanis az állatnak is részesülnie kell megfelelő egészségügyi ellátásban, állatklinikára szállításban.

Egy forró vonalat is létrehoztak annak érdekében, hogy bárki, bármikor bejelentést tehessen. Mindegy, hogy milyen állatról van szó, a segítség azonnal útnak indul. Az intézkedések eredményeképpen Olaszországban a kóbor állatok száma jelentősen csökkent.

Igyekezzünk hát mi is…

Ezek is érdekelhetnek