Minőségi térkő a kert díszítéséhez

Ha igényes kertet szeretnénk, amire jó érzés ránézni, akkor azt is alaposan át kell gondolni, hogy milyen díszítőelemeket használunk. A kertépítés során ugyanis nemcsak az általunk választott növények helyének kijelölésére és ültetésére kerül sor. 

LakóhelyemPR cikk2022. 08. 05. péntek2022. 08. 05.

Kép: Stone pavement in perspective. Granite cobblestone pavement tiles.

Minőségi térkő a kert díszítéséhez
Stone pavement in perspective. Granite cobblestone pavement tiles.

Egy megfelelő méretű és kinézetű térkő remek választás, ha a kertünk valamelyik részét le szeretnénk burkolni. Például a kertkaputól a házig vagy a teraszig vezető területet. Sőt, akkor is jó szolgálatot tesz, ha a kerten belül szeretnénk utakat, pihenőhelyeket kialakítani.

Ebben a cikkünkben röviden összegyűjtöttük, hogy mire van szükség a térkövezéshez. Először a két legfontosabb munkafolyamatot mutatjuk be, majd pedig a térkőelemek megfelelő lerakásáról is szót ejtünk.

A két legfontosabb munkafolyamat

Ha szép, egységes végeredményt szeretnénk, akkor nagyon fontos, hogy a térkő lerakását előre megtervezzük. Ebbe beletartozik, hogy milyen térkőelemeket választunk, illetve azokat pontosan hol és hogyan rakjuk le. Meg kell határozni, hogy hol, milyen növények, illetve kerti elemek, például szobrok, szökőkutak lesznek. Emellett pedig az is fontos, hogy tudjuk, merre szeretnénk közlekedni, hol szeretnénk padokat vagy pihenőhelyeket kialakítani.

A tervezés után jöhet a kivitelezés, vagyis maga a térkövezés, amikor az elemeket a megfelelő módon elhelyezzük. Mindkét munkafolyamathoz érdemes szakember segítségét kérni, aki a térkő kiválasztásában és megvásárlásában is tud segíteni. Ha van benne tapasztalatunk, akkor persze mi magunk is megpróbálkozhatunk a térkövezéssel.

Így történik a térkő lerakása

A munka a terület kijelölésével és az alap megfelelő mélységben történő kiásásával kezdődik. Az, hogy milyen mélyre kell ásnunk, több mindentől is függ, például a talaj szerkezetétől, minőségétől. Ez után a szegély, illetve a teherhordó réteg kialakítása következik, amit többféle méretű zúzott kőből érdemes csinálni. Végül jöhet a térkő lerakása, illetve a fugázás. Ez utóbbit folyami homokkal szokás csinálni egy nagyon egyszerű, úgynevezett besöprés eljárással.

Ezek is érdekelhetnek