Nincs ok aggodalomra a benzinkutaknál

Bár üzemanyaghiány nincs, egyre több helyen tapasztalható pánikvásárlás a töltőállomásokon. A benzinkutasok azt mondják, a vásárlók legfeljebb a tankjuk felét használják el, mielőtt újra betérnének üzemanyagért. Pánikra azonban nincs ok, hiszen az üzemanyag-ellátás folyamatos, a kis benzinkutak pedig újabb támogatást kapnak. A kormány 18 és fél milliárd forintot különített el erre a célra.

LakóhelyemHír tv-Szabad Föld2022. 08. 18. csütörtök2022. 08. 18.

Kép: E10-es benzin tankolása benzinkúton üzemanyag-töltő állomás 95-ös E10 2020.01.13 fotó: Németh András Péter

Nincs ok aggodalomra a benzinkutaknál
E10-es benzin tankolása benzinkúton üzemanyag-töltő állomás 95-ös E10 2020.01.13 fotó: Németh András Péter

A igénylés lehetőségét még ezen a héten megnyitják, a pályázók pedig már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke így nyilatkozott: “Nagyon nagy az elkeseredettség a tagjaink között, akik nem szoktak hozzá, hogy támogatásban részesüljenek.”

A támogatás bejelentésének hatására a független benzinkutak úgy határoztak, hogy a korábbi bejelentésükkel ellentétben, maguk döntenek arról, nyitva tartanak-e augusztus 19-én és 20-án. Balatincz Zoltán, benzinkút tulajdonos kiemelte: “Mi pénteken nyitva tartunk, mert tudomásunk szerint a kormány azt nyilatkozta, hogy a kis benzinkutak megkapják a 20 forintos kedvezményt, hogyha megpályázzák, ugyanúgy, ahogy eddig is. Mi szombat-vasárnap eleve zárva szoktunk lenni, ezért biztos, hogy zárva leszünk hétvégén, de pénteken nyitva tartunk.”

Egész Európában energiaválság van és sok helyen akadozik az olajszállítás, a kormány azonban továbbra is azon dolgozik, hogy mindenhol, így a kistelepüléseken is legyen elég üzemanyag, és ahhoz elérhető áron jussanak hozzá az autósok – erről már a KDNP frakcióvezető-helyettese, Nacsa Lőrinc beszélt a Napi Aktuálisban. Nacsa Lőrinc megerősítette: “A kormánynak az a célja, hogy Magyarországon az üzemanyag-ellátás zavartalan és biztonságos legyen. Egyedülálló módon Európában már kilenc hónapja árstop védi a magyar lakosságot az emelkedő benzináraktól, hiszen kilenc hónapja 480 forintos dízel- és benzinár áll rendelkezésére a magyar személyautóknak, a lakosságnak, magánszemélyeknek.”

“Emellett a MOL is felkészült arra, hogy az ünnepi hétvégén is mindenkit ki tudjon szolgálni az ország minden pontján” – hangsúlyozta a Hír Tv-nek a MOL Magyarország szóvivője. Bakos Piroska kiemelte, hogy az augusztus 20-i hétvégére plusz erőforrásokkal készülnek.

“Plusz tankautókat és plusz sofőröket állítunk szolgálatba erre a hétvégére, a vásárlóktól pedig azt kérjük, hogy úgy tankoljanak, ahogy szoktak. Tehát ne pánikból, ne félelemből tankoljanak! Vegyék figyelembe, hogy ne ürüljön ki a tank, de amennyire szükségük van, annyit vegyenek magukhoz. Ezzel tudjuk biztosítani az ország üzemanyagellátását.”

Bakos Piroska hozzátette, hogy mostanra a MOL látja el az összes hazai benzinkút 85 százalékát, mintegy 1700 kutat, ezért folyamatosan mérlegelnie kell, de mindent megtesznek azért, hogy zavartalan legyen az ellátás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek