A bemattolt kastély

Egy időre bezár a Mátra büszkesége, az ötcsillagos parádsasvári kastélyszálló. Október végén lekapcsolják a méregdrága fűtést, és onnantól egy hónap alatt kihűl a négy szinten 8000 négyzetméteres, néhol 5-6 méter belmagasságú termekkel szabdalt épület, és akkor aztán tényleg bivalyerős hercegi csók szükségeltetik ahhoz, hogy Csipkerózsika-álmából újra föléledjen.

LakóhelyemVarga Attila2022. 10. 30. vasárnap2022. 10. 30.

Kép: Parádsasvár Kastélyszálló szálloda vendéglátás ideiglenes bezárás a magas fűtésköltségek miatt rezsi fűtés gáz 2022 10 13 Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld

A bemattolt kastély
Parádsasvár Kastélyszálló szálloda vendéglátás ideiglenes bezárás a magas fűtésköltségek miatt rezsi fűtés gáz 2022 10 13 Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld

Nehéz volt az idei év a kastélyszálló dolgozói­nak, mert a Covid okozta helyzetben csak áprilisban nyithatták ki szállodájuk kapuit. A tulajdonos mélyen belenyúlt a zsebébe, a dolgozók addig csökkentett munkabért kaptak, és a kényszerű bezárás idején megvalósult néhány beruházás: szőnyegcsere, teljes kifestés, a wellnessrészlegükben pedig sörös és szénaszaunát alakítottak ki.

Ahogy kitört az ukrán–orosz háború, már sejtették, hogy az elszabaduló energiaárak miatt nehéz őszük lesz. Négy hónapi vendégszüneteltetésről is lehetett hallani híreket, amiből végül egy hónapi, novemberre értendő bezárás lett, de az 50 dolgozó nagy része már új munkahely után nézett…

Egykor a sokhektáros Debrői-birtok forrását teheneiket legeltető pásztorok fedezték fel. Az alkáli-hid­rogén-karbonátos, emésztést segítő, étvágygerjesztő hatású, ma Parádi gyógyvíz néven palackozott természeti kincs értékeit kihasználva először fürdőházakat, illetve kádfürdőket építettek itt. Károlyi György gróf ezekkel együtt vásárolta meg a területet 1846-ban.

A kastélyszálló, felülről. Fotó: Kállai Márton

A Pesti Cukorfinomító és Cukorgyár elnöke, az Első Magyar Biztosító Társaság és a parádi üveggyár alapítója építtette a birtokra a neoreneszánsz stílusú kastélyt. A nagyszülők után az unoka, Károlyi Mihály örökölte a birtokot. Károlyi, aki 1918-tól Magyarország miniszterelnöke, majd köztársasági elnöke, a kastély egy részét bérlőknek adta ki, akik már akkoriban is szállodaként hasznosították a pompázatos helyiségeket.

Később a terület állami kézbe jutott, majd gyermeküdülő költözött a díszes falak közé. A kilencvenes évek elején az épület állapota annyira leromlott, hogy az üdülőt bezárták, s a több mint 100 éves kastély évekig tetszhalott állapotban várta sorsának jobbra fordulását. A változás 1996-ban jött el, amikor a düledező épületet felújították, majd két év kitartó munka után, 1998 decemberében tárta ki kapuit 59 szobás, ötcsillagos szállodaként.

Lejár a gázszerződés

Lépteink hangját elnyeli a hatalmas terem márványfelülete, a kövek alatt padlófűtés. Óriási kazánok nyomják valahonnét a meleg vizet az ezerfelé ágazó csőrendszeren keresztül a baldachinos ágyas lakosztályok padlójába, amelyek biedermeier és empire stílusú bútorai Olaszországból származnak, és a nászutasok által kedvelt Rendez-vous épületrészbe, illetve a Romantique szárny 32 szobájának fűtőtestjeibe. Elképzelhető az áramigénye a wellnessrészlegnek is, amelyben másfél méter mély, akár úszásra is alkalmas, ellenáramoltatásos medence, finn, infra- és bioszauna, sókabin, pezsgőfürdő is rejlik. Pörög itt a mérőóra, nagyon pörög.

– A szállodaiparban a november és a február nem annyira vendégerős, a december és a január viszont nálunk telt házas, így a megemelkedett energiaárakat figyelve, kalkulálva, augusztus óta sakkoztunk a lehetőségekkel, hogy mit is tegyünk. Nálunk november elsejétől új gázszolgáltatási szerződést kellett volna kötni, így a sorsunk várható volt. A négy hónap bizonytalanság miatt sok dolgozónk felmondott, és új lehetőségek után nézett – magyarázza Szélessy András szállodaigazgató.

Szélessy András igazgató a sportrelikviái között. Bizakodó szakember. Fotó: Kállai Márton

A megfizethető gázár ma már a szép múlt, amikor februárban még a legmagasabb havi gázrezsijük pontosan 3,6 millió forintra rúgott. A gázszolgáltató új ajánlatát nézve azonban a hotel vezetése 2023 feb­ruárjára már 44 millió forintos gázrezsiköltséggel kalkulál, így finoman szólva a halványrózsaszín jövőkép is csupán illúzió maradt.

– Nem vehetem vissza a jacuzzi, a szauna és a szobafűtés hőfokát, hiszen évek óta visszajáró vendégkörrel rendelkező, ötcsillagos szálloda vagyunk. Nem azt kapná a vendég, mint tavaly, amikor történetesen nekünk ítélték az év legjobb hotele díját – teszi hozzá az igazgató, aki egyébként korántsem mellékesen szintén tavaly az év szállodaigazgatója lett.

– Ha a 3,6 milliós számla most csak 10 milliós lenne, akkor apró játékokra lenne azért lehetőségünk: mondjuk egy órával korábban zárjuk a szaunát, a szagelszívó nem megy egész éjszaka, de ekkora különbségnél egyszerűen nincs megoldás. Megvizsgáltuk a kazáncsere és a napelemek beszerzésének költségeit, a légkondicioná­lóinkkal és az infra fűtőelemekkel történő melegítés lehetőségeit is. Hiába minden.

Szép emlék: csapatépítő utazáson Olaszországban. Fotó: Kállai Márton

Egy vagy négy?

Az, hogy egy hónapra zárnak be vagy négy hónapra, egészen október közepéig kérdés volt. A vendégkörük 80 százalékát vélhetően nem érinti kellemetlenül a most kialakult energiaválság és az infláció, ugyanakkor látogatóik kis része SZÉP kártyás üzletfél volt, olyanok, akik egész évben nem mennek máshová, hogy itt ki tudjanak fizetni néhány napot a házassági évfordulójukra, születés- és névnapjukra, karácsonyra, szilveszterre. Ők elmaradhatnak.

– Nem hiszem, hogy a bezárás presztízsveszteséget jelent, hiszen ágazati problémáról van szó. Ráadásul más befűteni egy szállodának épült ingatlant, mint ezt a kastélyt. Viszont aki évek óta idejár, az megszokta a magasan képzett személyzetet, amelynek tagjai már ismerősként üdvözlik, és bizony, hiányolni fogja őket. A biztos nyitás a március, de akár december elejét nézzük, nehéz lesz összeszednünk az új személyzetet, amely képzettségben és dinamizmusában meg tudja közelíteni a korábbit.

Az igazgató irodájában fényképeket látni, amelyek a korábbi személyzetet örökítik meg, amikor csapatépítő utazáson vettek részt Milánóban, majd más alkalommal Palermóban. Jókedvű közösség benyomását keltik a fényképen. De ez már a múlt. Az öt szakácsukból négy korábban séf volt máshol. Már mindegyik felmondott. A Michelin-csillagos séfjük maradt itt egyedül, aki Gyöngyösön él, és úgy döntött, hogy pihen néhány hónapot, és a négy gyermekével tölt el több időt. Mellesleg, ha vállal egy esküvőt, borkóstolót, azért alkalmanként magas összeget kapna. Szélessy András korábban a siófoki Mala Garden tanácsadója volt, onnan hívták ide szintén tanácsadónak, majd igazgatónak. Tenyeréből le tudná olvasni a magyar vendéglátás minden búját-baját. Megmutatja inkább az egyik teremben helyet kapó olimpiai gyűjteményét.

Ipacs Roland teremfőnök utoljára terített meg. Fotó: Kállai Márton

Színészek, üzletemberek, élsportolók is járnak ide pihenni. Mivel az igazgató régen öttusázott, a sportbarátságra való tekintettel ettől-attól kapott mezeket. Így kezdődött. Mára elég illusztris a próbababákra felrakott, vitrinekben elhelyezett dedikált gyűjtemény. Telek András labdarúgó (FTC) és Szoboszlai Dominik meze mellett Valter Attiláé, az, amelyben tavaly tekert a Giro d' Italián, de itt van Kokótól az olimpiai fáklya, a világbajnoki övért felvett bevonulóruhája, a kézilabdás Nagy László és a kosaras Dávid Kornél pólója, Kiss Norbert kamionos Európa-bajnoki serlege, Kásás Tamás frottírköpenye, a Shaolinék ruhája a legutóbbi olimpiáról is.

Egy párbajtőrpenge mellett Talmácsi Gábor mo­to­ros­kesztyűje, egy Fucsovics-relikvia és egy bob­felszerelés, Babos Tímea teniszütője, valamint Bátorfi Csilla pingpongütője. Lezárt vitrinben Nagy Tímea olimpiai aranyérme, aki Szélessy igazgató elmondása szerint viccesen szólva úgy adta át, hogy „a gyerek szájából vette ki”, ugyanis amikor nőtt a kicsi foga, a mélyhűtőben tárolta az aranyérmet, s fájdalomcsillapítóként ezt adta oda neki.

Válogatott gárda

A masszőr keze aranyat ért, még Ausztráliából is idejöttek érte. Egy egy hónapos terhes hölgy a kastélyszállót tartotta alkalmasnak arra, hogy a wellness­hétvégére meghívott édesanyjával közölje: nagymama lesz. Bejelentkeztek a kényeztetésre, előbb a lány, majd az anyja. És egyszer csak megszólalt a masszőr: „Gratulálok, mennyi idős a baba?„ Zavarba jött a fiatal hölgy, s kérte, ne ő mondja meg ezt az utána következő mamának.

Van egy főállású festőjük is. Az a dolga, hogy reggeltől estig járja a folyosókat, termeket, szobákat, és javítsa a falakat. Mire a végére ér, kezdheti elölről, de nincs is leomló vakolat, sem penészedés. Ő itt marad a kényszerszünet idejére is, és „alkalmi munkákon fogja agyonkeresni magát”.

Poharak csörögnek, ahogy az asztalra helyezi azokat a pincér, kész a teríték. Előző nap ment el egy csoport, s másnap jön egy újabb. Sokan szimpátiából a novemberi foglalásukat október végére tették át. Idősebb férfi szolgál ki. Mit iszik, főni? – kérdezi. Zérót – hangzik rá a válasz. Attila 1983 óta dolgozik a szakmában, Győr-Moson-Sopron és Heves megyei szállodákban, belekóstolt az osztrák és német munkakörülményekbe, és egy kicsit hajózott is.

Ezeken a kéményeken át száll el a dolgozók fizetése. Hiába sakkoztak, nincs megoldás. Fotó: Kállai Márton

– Öt éve visszatértem ide a gyökerekhez. Úgy látom, maradok is! – Aztán a főnökre nézve nevetve mondja. – De nem biztos.

Ipacs Roland teremfőnököt derült égből villámcsapásként érte a kényszerszünet híre. Azt mondja, hogy az elmúlt 3 év a Coviddal, a háborúval megrendítette a szakmába vetett hitét. És ki tudja, mit hoz a jövő! Lesz-e vendég a szállodaiparban, vendéglátásban? Nem látja a jövőt se a szülőhelye, Ózd környékén, se az Egri régióban, de itt, a Mátrában sem. Ha maradnak is nyitva szállodák, lesz-e rájuk kereslet?

– Családbarát szemlélet volt itt a kastélyszállóban, rugalmas volt a beosztásom, hogy a nem velem élő kisfiamat is lássam. Dolgoztam már pincészetnél értékesítőként, borászsegédként, mernék bort ajánlani. A Dunántúlra költözöm, az ausztriai határvidékre. Gépészeti alapismeretem van, gyakorlottan festek, mázolok, a gyári munkától sem riadok vissza. Egy Bécs melletti városban segédmunkás festőként 12 órás munkarendben kétezer eurós ajánlatot kaptam. Kényelmes, 6-8 órának megfelelő tempóban szükséges dolgozni. Az utolsó szabadnapokon próbanapra megyek, Szombathelyre vendéglátásban, szobafestősegédként pedig Ausztriába. Sajnos, mintha köd lenne. Az igazi problémákat még nem is látjuk. A túlélés a legfőbb szempont. Becsukott szemmel, minden áron.

Most a fa tűnik a legolcsóbb árú energiahordozónak. A parádsasvári kastélyhotelt mostani áron számolva 10 millió forintból ki lehetne fűteni vele évente! Igen, évente! Viszont 70 millióba kerülne a fatüzelésre való átállás, és ezt szükséges megelőlegezni. Ez megoldásnak tűnik, de csak most, egy pillanatra, hiszen napról napra emelkedik a fatüzelő ára, s ha mindenki arra áll át, hamar az egekbe szökik. Az ingatlan egy hónap alatt kihűl, s legalább három hét szükséges a visszafűtéséhez is…

Keskeny lépcsőkön mászunk fel az 1996-ban legmodernebbnek számító kazánhoz. A kapcsolókon „reneszánsz”, „randevú” feliratok. A kazán beüzemelése óta már eltelt 24 év, jócskán lenne lehetőség modernebbeket telepíteni. Természetesen erre is kértek ajánlatot, amely szerint a 45 millió forintos kazáncsere akár 30 százalékos megtakarítást eredményezhetne. Ez még mindig nem segít rajtuk!

Romantikus a látvány, de kegyetlen a valóság. A fűtésszámla miatt egy időre mégis bezár a parádsasvári hotel. Fotó: Kállai Márton

Egy biztos: mattot kaptak. Kényszerű a leállás. Egyszer valakinek meg kell húznia a lépcsőfordulóban a „Capello monsieur chef aperto” feliratú üvegpoharas doboz és a 180 darabos tojásrántotta elkészítéséhez használt serpenyő fölött található hatalmas „Gáz­fő­el­záró” kart. És ez az egyszer holnapután bekövetkezik.

Ágazati problémák

Novembertől négy hónapra bezár Budapest és az ország legnagyobb szállodája, a 499 szobás Danubius Hotel Hungaria. Előreláthatólag 2023. február 28-ig tart átmeneti üzemszünetet a fővárosban a Keleti pályaudvar közelében található hotel. A döntést az indokolja, hogy a hotelt a jelenlegi foglaltsági előrejelzések mellett nehezen lehet hatékonyan üzemeltetni a téli szezonban. Öt hónapra bezár a balatonkenesei Hotel Marina Port. A több százmillió forinttal megemelkedő rezsiköltségekre is tekintettel a debreceni Hotel Lycium tervezett megújítási programját előrehozzák, így november 15-től a hotel átmenetileg bezár. Az energiaár-robbanás miatt sorra jelentik be a vidéki hotelek is a téli kényszerpihenőt, piaci becslések szerint minden negyedik szálloda bezárhat a fűtési szezonra. A félházas foglaltság ugyanis nem fedezi a rezsit, illetve a működési költségeket. Szállodabezárásokra elsősorban vidéken lehet számítani a belföldi vendégforgalom várható szűkülése miatt a téli hónapokban. A szakemberek szerint az energiaár-robbanás az éttermek és a szállodák profitját egyaránt elnyeli. Budapest népszerű és megfizethető a külföldi turistáknak. Budapest működik, a fő attrakciói elérhetők, a történelmi gyógyfürdők és a múzeumok nyitva vannak, a vendéglők is kitartanak a méregdrága áram és gáz ellenére. Alapvetően fontos az éttermi helyzet a turizmus szempontjából is, nevezetesen, hogy legyen elég hely nyitva. Vidéken más a helyzet, ott – mint írjuk – máris több hotel bejelentette, hogy télre bezár, és ki sem nyit a tavasz végéig. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Étterme Szövetsége elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy erősen eltérő helyzetet eredményez az áram- és gázvásárlási szerződések különböző időpontja, hiszen vannak, akik akár hónapokig még a jelenlegi ár töredékéért kapják az energiát, és olyanok is, akik keveset fogyasztanak, mert időközben energetikai korszerűsítéseket hajtottak végre. A karácsony és szilveszter utáni időszak hagyományosan is a leggyengébb forgalmú, és félő, hogy a belföldi turizmus tömegpiacát megtizedelik a megugró megélhetési költségek, a fűtésszámlák és a megdrágult élelmiszerárak – összegezte az MSZÉSZ elnöke a kilátásokat. Október 17-től határozatlan időre bezárták a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő épületében lévő uszodát és élményfürdőt is. A gyógyfürdő többi része (azaz a gyógymedencék, a jacuzzi és a gyermekpancsolók) továbbra is nyitva tart. A szegedi Anna fürdő december 19-én zár be, és a tervek szerint március 3-ig nem nyit ki – írja a Ter­mal­online. Nyitva marad ugyanakkor a kifejezetten a turizmusból élő Zalakaros fürdője, mert a bezárást az egész település megszenvedné: 350 magánszálláshely és 14 hotel működik itt. Nem bírják viszont a rezsiárakat a település szállodái: a Hotel Napfény Zalakaros például november 6-tól bezár, a többi szálloda pedig 30-60 százalékos áremeléssel próbálja majd meg átvészelni a telet.

 

Ezek is érdekelhetnek