Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az ehető és mérges gombák elkülönítése nem könnyű feladat, ezért a begyűjtött példányokat mindig vizsgáltassuk meg szakértővel!
Kedvez az időjárás a gombáknak, tömegével lepik el mostanában az erdőt, mezőt. Sokan indulnak ilyenkor gombavadászatra, hogy az „erdők húsával” színesítsék, ízesítsék az étrendjüket, ám a fogyasztásuk nem mindig veszélytelen – figyelmeztetnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
Gombás tévhitek
- Téves felfogás, hogy forrázással, a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni tudjuk. - A „csigarágott”, „kukacos” gomba is lehet mérgező. - Rossz hiedelem az is, hogy csak az a gomba mérgező, melynek a húsa vágáskor elszíneződik (pl. a gyilkos galóca húsa fehér marad). - Elterjedt babona, hogy a mérgező gombák felismerhetők, mert csípősek, rossz szagúak vagy feltűnő élénk színűek. Sem a gyilkos galóca, sem a többi mérgező gomba nem csípős, nem rossz szagú, nem élénk színű, sőt gyakran jó ízű, bizalmat keltő.
Egyes gombák súlyos, esetenként halálos mérgezéseket okozhatnak. Nincsenek olyan általános megkülönböztető jelek, melyek alapján biztonsággal fel lehetne ismerni, hogy melyik mérgező, az csak a biztos fajismeret alapján dönthető el. Az ehető és mérges gombák elkülönítése nem könnyű feladat, ezért a begyűjtött példányokat mindig vizsgáltassuk meg szakértővel!
Ha beütött a baj
Ha gombamérgezés tüneteit észleljük, azonnal hívjunk mentőt! Tájékoztassuk az orvost arról, hogy gombát fogyasztottunk, mivel a panaszok könnyen összetéveszthetőek az ételmérgezések és más gyomor-bél rendszeri betegségek tüneteivel. Semmiképpen ne kísérletezzünk otthoni gyógymódokkal! Néhány esetben elegendő lehet a beteg orvosi ellenőrzése, légzésének, vérnyomásának és pulzusának figyelése, máskor viszont gyomormosásra és aktív szén adására van szükség, hogy a gombamérget eltávolítsák a szervezetből. Néhány gombaméregnek ellenmérge is létezik, amivel a beteg gyógyítható.
A súlyos mérgezéses esetek nagy részéért a gyilkos galóca felelős. Mutatós a külseje, sőt, akik ettek már belőle, szerintük az íze is jó. A másik gond, hogy az elfogyasztása után csak hasmenést és hányást okoz, így sokan ekkor még nem fordulnak orvoshoz. Pedig fontos lenne, ugyanis a gombaméreg bejut a májba, és ahogy telnek a napok, súlyos májkárosodást idéz elő. Amikor a beteg a kórházba kerül, májpótló kezeléssel mentik meg az életét: ennek során derül ki, hogy regenerálódik-e a mája, vagy súlyosabb esetben májtranszplantációra lesz szüksége – mondta a dehir.hu-nak dr. Kerekes György, aki a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetében az intenzív osztály részlegvezetője.
A mérgezés tünetei
Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel. A leggyakoribb panaszok: émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, gyomor- és hasfájás, izzadási rohamok, szédülés, zavarodottság, észlelési zavarok, légzési nehézségek és légszomj, heves szívdobogás, egyensúlyzavarok.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu