Ázott karton

Nem helyettesíti, hanem kiegészíti a fűtést – mondja Kollek Péter (képünkön) a termékről, miközben nekilát, hogy a háza udvarán felállított papírtégla-készítő gépet bemutassa.

LakóhelyemVarga Attila2022. 12. 07. szerda2022. 12. 07.
Ázott karton

Megjegyzem, van érzéke a technikai újdonságok kipróbálásához, az eredeti szakmája elektronikai műszerész, és korábban egy fajátékokat, elsősorban babaágyakat készítő vállalkozásnál dolgozott. Az elmúlt két évben a budafoki családi háza falát szigetelte, úgy véli, sikeresen, mert november elejéig be sem gyújtottak a fatüzelésű kályháikba. Sokáig figyelte az interneten kínált papírbrikett-készítő szerkezeteket, s nemrég megvásárolt egyet.

Papírbrikettet készíteni sok kosszal járó munka. A reklámújságokat, egyéb papírhulladékot összetépkedi öt-hat centiméteres darabokra, majd egy hordóban beáztatja. A be­­járati kapura ki van írva, hogy „Reklámújságot nem kérek”, s bevallja, ideje lenne az üzenetet leszedni, mert nagyon is szüksége van a papírhulladékra. Miután részben az a vállalkozói tevékenysége, hogy otthonokban elemes bútorokat szerel össze, sok helyütt megkérdezték, a csomagolóanyagot nem vinné-e el? Eddig nem vitte el, de most már hazahozza, mert ez a brikett készítésének alapvető nyersanyaga. Az udvari hordóban három napig áztatja a papírfecniket.

– Egyharmad arányban szükséges a feldarabolt és áztatott papírhoz faforgácsot adni, mert másképp a papírt nem lehet összepréselni. A hordóban időnként szükséges a fúrógépre szerelt keverővel megmozgatni az anyagot – magyarázza a technikát.

Az udvaron neki is készül a préselés mutatványához. Előbb a fúróra helyezett vasrudas laposvassal megkeveri az ázott nyersanyagot (a festékkeverő nem jó, mert rátekeredik a papír), majd merőkanállal egy kalodába helyezi a zúzalékot – mintha az üzemi konyhában az ízletes karalábéfőzeléket mérné ki. Végül egy karos szerkezettel összepréseli, s kibuktatja egy vasrácsra a szürke téglát. Meg kell állapítani, hogy ezt a munkát valójában nyáron lenne érdemes csinálni, amikor látványos a száradás. A házba bemenve, a kandalló előtt lemértük, egyharmad kilót nyom egy megszáradt papírbrikett, avagy papírtégla. Hasonlóan ég, mint a fa.

– Harminc-negyvenezer forint egy bri­ket­táló készülék, az interneten sokfelé kínálják, de a beszerzését csak kertes házban élőknek ajánlom. Úgy felzabálja a papírt, hogy az irgalmatlan, és a faforgácsigény is jelentős ahhoz, hogy sokat készíthessek belőle. A szárítás, tárolás helyigényes – teszi hozzá Kollek Péter. Megjegyzi azt is, hogy ez csupán kiegészítő fűtés, a fa mellé rak időnként egy-egy papírtéglát is. Viszont olyan ára van a briketteknek a barkácsáruházakban, a Tü­zé­peknél, hogy akinek van elég alapanyaga és készüléke, s szereti a szabadidejét is gazdaságosan elkölteni, az télvíz idején a fűtésköltséget nézve mindenképpen forintokat takaríthat meg.

Ezek is érdekelhetnek