Kitárt karokkal

13 plusz 1-es sorozatunkban ezúttal Baloghné Király Mónika szőlész-hegyközségi elnök válaszol kérdéseinkre.

LakóhelyemVarga Attila2023. 04. 19. szerda2023. 04. 19.
Kitárt karokkal

1. Milyen a viszonya a születési helyével?

– Baján születtem, és attól délre, Nagybaracskán éltem fiatal felnőtt koromig, az egyetem elvégzéséig. Erős érzelmi kötődésem van, ami egyre erősödik az idő múlásával. Sajnos elég messze élek szülőhelyemtől, a Balaton északi partján, Pécselyen, de szerencsés vagyok, hogy van kikhez hazamenni. És ha már hazamegyek, kihagyhatatlan gasztronómiai élménnyel édesapám örvendeztet meg, a bajai (nagybaracskai) halászlével.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Szerintem sokunknak van ilyen érzése, hogy kihagytunk valamit, de én úgy próbálom mindezt megélni, hogy újabb lehetőségek után kutatok, és azokat próbálom a javamra és a körülöttem élők javára fordítani

 3. Mit szeret önmagában?

– A kompromisszumkészségemet, a családcentrikusságot, az emberszeretetemet, a munkaképességem.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A felelőtlenséggel és a feleslegességekkel.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Édesanyámmal, hogy átérezhessem én is azt a szeretetet és gondoskodást, amit az unokái iránt érez és tesz, hihetetlen dolog lehet egy nagymamai lét. A szakmai életben szívesen cserélnék Figula Misivel.

 6. Mit nem szeret az ellenkező nemben?

– Talán csak egy dolgot nem szeretek a másik nemben, az pedig az uralkodási hajlam, és ha az a felszínre is jön.

 7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szívesen?

– A reformkor tetszene.

 8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Az álmaidat senki nem veheti el tőled, de senki nem is álmodhatja meg he­lyetted!

 9. Van-e olyan tárgy, ami nélkül nem tudja elképzelni az életét?

– Sok tárgy jut az eszembe, amik rögtön csoportosulnak is tevékenységekhez, így nagyon nehéz hirtelen egy dologra koncentrálni.

10. Van-e a kedvenc könyve?

– Szeretem a könnyed irodalmat, abból is inkább az akciódúsabb, szövevényesebbeket, de a klasszikusok közül egyet kiemelnék, Jules Verne Kétévi vakáció című könyvét.

11. Mit csinál egy hegyközségi elnök?

– Napi szinten gondolatban hordozom a hegyközségemet (ha kifejezhetem így a viszonyomat ezzel a pozícióval), és segítem, hogy minél nagyobb ismertséget érjenek el a tagok pincészetei, az elkészített borok a borfogyasztók körében. Szakmai napokat és borversenyeket szervezünk, és kapcsolatot tartok a körülöttünk működő szervezetek és a hegyközség között, képviselve a hegyközségünket.

12. Van-e kedvenc érdeklődési területe?

– Szőlészként, borászatot vezetve férjemmel nem meglepő, hogy a munkám a hobbim is. Viszont a munka mellé csodásan befér és társ a gasztronómia, ami egyre inkább előtérbe kerül az életemben, és szeretném magasabb fokra felfejleszteni a tudásom ebben a témában is.

13. Milyen zenét szeret?

– Alapvetően könnyűzenét szeretek hallgatni a mindennapokban, de nagyon szeretem, amikor élőben klasszikusok zenéit hallgatva, bőröm alatti bizsergéssel teljesen ki tudok kapcsolódni a hétköznapok forgatagából.

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?

– Szélsebesen repülnék kitárt karokkal.

Baloghné Király Mónika szőlész, hegyközségi elnök. Baján született, a Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mező­gazdaságtudományi Karán, Keszthelyen szerzett agrárkémikus agrármérnök és növényvédelmi szakirányító diplomákat. A Balogh Pincészet vezetője, napjainkban már 17 hektáron sző­lész­kednek. 2011-ben és 2015-ben az Év bortermelője Balatonfüreden díjat nyerték el, 2021-ben pincészetük épülete az Év Balatoni Háza Gazdasági épület kategóriában lett nyertes pályamű. Mónika 2018-tól a Balatonfüred–Szőlősi Hegyközség elnöke, a napokban újabb öt évre kapott bizalmat ezen a posztján.

Ezek is érdekelhetnek