Jooble: a hatékony önéletrajz titka, avagy hogyan kelts jó benyomást a potenciális munkaadónál

Az eredményes álláskeresés egyik legfontosabb kulcsa a jól megfogalmazott önéletrajz. A Jooble álláskereső portál tapasztalatai alapján összegyűjtötte azokat a legfontosabb lépéseket, amelyek közelebb vezethetnek álmaid munkájához!

LakóhelyemPR cikk2023. 06. 19. hétfő2023. 06. 19.
Jooble: a hatékony önéletrajz titka, avagy hogyan kelts jó benyomást a potenciális munkaadónál

Számos dolog van, ami összeköti a munkavállalót és a munkaadót. Aktív álláskeresőként érdemes naponta figyelemmel követni a munkaerőpiac változásait, hiszen akár óránként megjelenhet új állás Pécs környékén, vagy az ország bármely pontján.

Új munkalehetőségre való jelentkezéskor az lépés a megfelelő önéletrajz, ami jó benyomást kelt és valós információkat közöl. Talán nem is gondolnád, milyen nagy szükség van a jól strukturált és megfelelően megfogalmazott önéletrajzra. Pedig valójában ez az egy-két oldal dönti el, hogy meghívnak-e egy személyes állásinterjúra, vagy felveszik-e veled a kapcsolatot egyeztetés céljából. A megfelelő önéletrajz olyan információkat kell közvetítsen, amelyek megfelelnek az adott pozíció elvárásainak. Az önéletrajz többek között a személyes adatokat, a végzettséget, a szakmai tapasztalatot, a készségeket és a szakmában elért eredményeket tartalmazza – viszont nem mindegy, ezeket hogyan tálalod!

Magyarország egyik legnagyobb állásközvetítő oldala, a Jooble az egész országból és külföldről munkalehetőségek ezreit kínálja az álláskeresőknek. A portál nem csupán segít egyszerűen munkát találni, hanem személyes profil létrehozásakor akár az önéletrajzodat is elkészítheted a felületen mindössze néhány kattintással. Így az országban munkát keresőkre is nagyobb eséllyel találhatnak rá a munkaadók.

Jooble: a hatékony önéletrajz felépítése – tippek és trükkök néhány lépésben

A jó struktúra az önéletrajz egyik legfontosabb része, hiszen lehetővé teszi a hatékony és áttekinthető információnyújtást. Az alábbiakban bemutatunk néhány alapvető részt és fejezetet, amelyeket követve nagyobb esélyed lehet megkapni a megpályázott állást:

· Címsor és személyes adatok:

Az önéletrajzot mindenképp érdemes egy rövid címsorral kezdeni, amely a nevedet és azt a pozíciót tartalmazza, amire jelentkezel. Ezt követi a személyes adatok rész, ahol az elérhetőségeidet adod meg (telefonszám, e-mail cím, lakcím, stb.). Kiemelten fontos, hogy aktív telefonszámot adj meg (vagyis amit használsz és amin elérnek), valamint ne olyan e-mail címet tüntess fel, amit 10-ik osztályban hoztál létre – tehát ne legyenek benne felesleges betűk, számok, a kereszt- és vezetékneveden kívül!

· Bevezető rész:

A bevezető részben röviden mutatkozz be, foglald össze a szakmában elért eredményeidet és tapasztalataidat. Próbáld úgy megfogalmazni a legfontosabb adottságaidat, hogy az illeszkedjen a potenciális munkalehetőség elvárásaihoz. Ne szerénykedj, bátran sorold fel azokat a részterületeket, amelyekben kiemelkedően teljesítesz! Ez felkelti a munkaadó figyelmét, ami által kedve lesz tovább olvasni az önéletrajzodat. Ha ezt a részt unalmasan írod meg, valószínűleg egy-két perc után félreteszik a jelentkezésed. Egyszerűbben: írj olyat, amit te is szívesen olvasnál!

A Jooble álláskereső oldalon álláslehetőségeket válogatva nem szükséges ezen aggódni, hiszen a portál lehetőséget ad feltölteni az önéletrajzod, majd azt le is töltheted és felhasználhatod bármilyen területen. Álláskereséskor használj kategóriákat, mint például a munkaidő, a munkavégzés helye, stb. Így sokkal produktívabb lehetsz, hiszen például Somogy megyében nézelődve több megüresedett állás Fonyód környékéről jelenik majd meg, mint az ország többi részéről. A megspórolt energiát és időt pedig felhasználhatod arra, hogy megírd a jó önéletrajzod, vagy felkészülj az állásinterjúra!

· Képzettség:

Itt érdemes röviden kitérni arra, milyen végzettséged van. Mindenképp a legmagasabb szinttel kezdd, majd haladj visszafelé. Ebben a részben emeld ki a tanulmányi eredményeidet, vagy azokat a konferenciákat, akár iskolai projekteket, amelyek relevánsak lehetnek a munka szempontjából. Emlékezz vissza mindenre, ami jobb helyzetbe hozhat álláskereséskor, és nem ismételjük eleget, hogy ne szerénykedj, de ne is állíts valótlanságot!

· Szakmai tapasztalat:

Térj ki a korábbi munkahelyeidre, az ott szerzett tapasztalataidra. Pontosan írd le a munkahely(ek) és a pozíció(k) nevét, nagyon ügyelj arra, hogy ne hibázz! Emeld ki azt is, mennyi időt dolgoztál az adott helyen, és az ott szerzett tudást is részletezd néhány mondattal. Nem kell ódákat írni, néhány tömör és jól megfogalmazott mondatra viszont mindenképp szükséged lesz.

A hatékony önéletrajz azonban nem csupán tartalmi jellegű, az áttekinthetőség és a jó struktúra ugyanolyan fontos, mint az általad közölt információk. Ne használj élénk színeket, napjainkban inkább a teljesen letisztult, fekete-fehér életrajzokat értékelik jobban a munkáltatók. Amennyiben bizalmatlan vagy, számos internetes forrás lehetőséget ad böngészni a hasonló állást keresők önéletrajza között, így válassz egy szimpatikus mintát!

Fontos: amikor új munkahelyet célzol meg, mindig érdemes finomítanod az önéletrajzodon. Bár a szakmai háttered nem változik meg, a megfogalmazáson változtathatsz, és igazíthatsz az új pozícióhoz mérve. Ezt a hozzáállást a munkaadók értékelik és szívesen fogadják. Egyetlen jól megírt önéletrajz általában nem elég több álláslehetőség megpályázására.

Ezek is érdekelhetnek