3 tipp a zöldségmaradékok sokoldalú felhasználására

HIRDETÉS – A környezettudatosság és a szemétcsökkentés még mindig központi téma a csomagolásmentes július után is. Íme pár tipp arra, mit tehetünk a növényi eredetű szeméttel, hogy ne a kukában landoljon!

LakóhelyemSzabad Föld2020. 08. 31. hétfő2020. 08. 31.
3 tipp a zöldségmaradékok sokoldalú felhasználására

1. Balkonkert maradékból

Ha módszeresen járunk el a zöldségekkel, a maradékból, növényvégekből újra növeszthetjük a zöldséget. Biztos hallottuk már barátoktól, hogy elültettek ezt-azt és kiskertet hoztak létre a ház kertjében vagy akár a lakás egyes részein. Miért ne próbálnánk meg mi is? Elszaladhatunk a Penny Marketbe a a gyors eredményért: egy gyönyörű piros almáért, egy kicsattanóan zöld salátáért vagy akár egy kiló fagyasztott zöldbabért. Ha mégis kedvünk szottyan belevágni, akár a bolti zöldség, gyümölcs magjait is felhasználhatjuk a termesztéshez, nem kell vetőmagot beszerezni.

Nézzük meg ezt a videót és garantáltan kedvet kapunk: " target="_blank" rel="noopener noreferrer">

2. Komposztálás vagy közösségi komposzt

Az alaplé elkészítése után visszamaradt darabokból kitűnő humuszt lehet készíteni, amivel táplálhatjuk szobanövényeinket. Kertes házban könnyen megoldható, de most már panelban is van lehetőségünk szagmentesen komposztálni. Barkácsáruházakban tudunk venni dobozokat hozzá. Ha nem akarunk csak magunknak egy ekkora komposztálót fenntartani, esetleg megbeszélhetjük a lakóközösségünkkel (tippek itt), hogy együtt ruházzunk be egyre, vagy elvihetjük városunk közösségi komposztálóiba is, melyek listája sajnos még eléggé foghíjas, de ezen gyorsan változtathatunk, ha megkeressük önkormányzatunkat az adott ötlettel. Maga a komposztáló láda könnyen elkészíthető pár deszkából is.

3. Zöldségleves alaplé

Miért használnánk leveskockát, ha magunk is tudunk alaplét főzni és legalább tudjuk, mi van benne? Ehhez elengedhetetlen, hogy alaposan megmossunk minden vásárolt terméket! A megpucolt héjakat gyűjtsük össze egy zacskóban vagy műanyag dobozban. Betehetjük a fagyasztóba pihenni, amíg elegendő mennyiséget összegyűjtünk, majd dobjuk fazékba annyi vízzel, hogy ellepje, és legalább 35-40 percen át főzzük. Tartsuk észben, hogy az erősebb színű növények, mint a vöröskáposzta vagy a cékla,beszínezik a vizet, ettől viszont ugyanúgy élvezhető a leves! A végén mehet bele só, majd szűrés után azonnal felhasználhatjuk (levesbe, mártásokhoz stb.) vagy lefagyaszthatjuk a zöldséglevet.

Persze egyszerűbb minden feleslegesnek ítélt dolgot kidobni, mint újra felhasználni valamire. Tudatosodjunk! Gondoljuk át a napi rutinokat! Vágjunk bele a saját konyhakert kialakításába! Sikerélményt szerezhetünk, és abban is biztosak lehetünk majd, honnan származik az ennivalónk, hiszen saját kertünk termése lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetnek