7 növény, amikkel védekezhetsz a csípős rovarok ellen

Ha van módunk rá, hogy a csípős rovaroktól természetesen, ráadásul olyan növények segítségével szabaduljunk meg vagy maradjunk távol, amik még a kertünket is szebbé teszik, akkor az a legjobb megoldás lehet. Számos olyan dísznövény, fűszernövény és gyógynövény létezik, amik nem túl vonzóak a darazsak és más csípős rovarok számára. Lássuk őket sorban!

LakóhelyemPR cikk2022. 11. 02. szerda2022. 11. 02.
7 növény, amikkel védekezhetsz a csípős rovarok ellen

Muskátli

Ez a sokszínű szépség, ami tavasztól egészen az első fagyok megjelenéséig virágzik, szerencsére nem darázsmágnes, ezért nyugodtan beboríthatod vele a teraszt, az ablakpárkányt vagy bármilyen olyan helyet, ami közel esik a házhoz. Arra kell csak figyelned, hogy a fagyok megjelenése előtt vidd fagymentes helyre. Napigényes növény, ezért olyan helyre helyezd ki, ahol legalább 12 órán keresztül bőségesen kaphat napfényt. Vizet is igényel, de nem kell, hogy állandóan vízben tocsogjon. Elég, ha csak épp nedves a földje. Az elszáradt leveleit és elnyílt virágait távolítsd el. Egy kis tápoldat sem fog rosszul jönni neki.

Rozmaring

Ezt a csodás fűszernövényt már csak azért is megéri tartani, mert az ételeidbe is tehetsz belőle. A rozmaring nem túl kényes növény, ezért ha most kezded az ismerkedést a kertészkedéssel, akkor semmiképp se hagyd ki az ültetendő növények közül. Leveleit szinte bármikor leszedheted. Szárítva teaként is szuper.

Büdöske

A Büdöske szintén beleillik azon dísznövények sorába, amiket nem kell túlgondozni. Élénksárga, mutatós virágai igazi díszei a kertnek, a darazsak pedig nincsenek oda érte. Napos helyen vidáman elél, vízigénye sem kifejezetten nagy, de a nyári kánikula idején azért öntözd meg néha. Mivel gondozása nem igényel nagy erőfeszítést a parkok és más közterületek kedvelt dísznövénye is.

Citromfű

A méhfűnek vagy mézfűnek is hívott évelő gyógynövény leveli cakkos szélűek, tojásdad alakúak. Általában júliustól augusztusig virágzik. Melegigényes és fényigényes növény. Fontos, hogy ültetés után rendesen gyomláld. Teája hatékony a különböző emésztési panaszok ellen. Pozitívan hat a májra, valamint nyugtató hatása is van.

Kakukkfű

Mint a felsorolásban szereplő többi növény, a kakukkfű is az igénytelenebb növények közé sorolható. Jól tűri a hideget, nem riad vissza az agyagos talajtól sem, sőt még az sem zavarja, ha napfényből kevesebb jut neki. Egyszóval elég könnyen termeszthető. Teájából szuper immunerősítő ital készíthető, ami az őszi-téli időszakban is segít felkészülni a vírusok elleni védelemre. Fertőtlenítő és sebgyógyító hatása is van, sőt fürdővízbe is lehet tenni belőle, ez esetben a gyomorgörcsökön is segít.

Szegfűszeg

A forralt bor, a gyümölcsleves és megannyi kompót és édes mártás kedvelt alapanyaga a szegfűszeg, ami egy keletről származó cserje. A mirtuszfélék családjának tagja, és igen magasra, akár 15 méterre is nőhet. A kis zacskóban fűszerként kapható szegfűszeg valójában a cserjéről leszedett, még zárt állapotú rügy. Ezt szárítják meg. Meleg- és vízigényes cserjéről van szó, ezért ő nem tartozik a körülmények iránt igénytelenek sorába. A szegfűszeget már csak fenséges illata miatt is érdemes használni, de emellett számos más gyógyhatása is van. Az emésztéssel összefüggésben például enyhíti a hányingert, serkenti a bélműködést. A leheletre is igen pozitív hatással van, rengeteg szájvíz kapható, melynek a szegfűszeg az egyik alapanyaga.

Körömvirág

A körömvirág szintén szívesen látott növény lehet a kertben, ha a cél olyan virágok ültetése, amik nem vonzzák kifejezetten a darazsakat. A körömvirág majd egész évben pompázik nekünk, sőt, a közismert krémen kívül más gyógyhatású anyagai is ismertek. A hideget nem viseli túl jól, ezért melegebb helyet igényel. Nem viseli meg túlságosan, ha félárnyékban kap helyet. Az emésztőrendszer és a gyomor meg fogja hálálni a körömvirágtea fogyasztását. Külsőleg sebgyógyító és fertőtlenítő hatású, sőt csípésekre is kiváló a körömvirágkrém.

Milyen növények lehetnek vonzóak a rovarok számára?

Még a csípős rovarok között is találunk számos olyat, ami hasznos a kerti élővilág szempontjából. Mértékkel, de ültethetünk olyan növényeket is, amik a méheket, lepkéket csalogatják a kertünkbe.

Arra nagyon figyelj, hogy ha valamilyen gyümölcsfa is van a kertedben, akkor annak környékét a gyümölcs érésekor fokozottan tartsd rendben. Szedd össze mindig a lehullott almát vagy körtét, mert a fűben erjedni kezdő gyümölcsök a kánaánt jelentik a különböző rovarok számára. Egy épp falatozó lódarázsba belelépni nem tartozik a legjobb dolgok közé, gondoljunk csak egy sokáig sajgó darázscsípésre. A lehullott gyümölcsöt lehetőleg a reggeli órákban vagy estefelé szedd össze, amikor még nem, vagy már nem lepik el a darazsak.

A kapor, a pemetefű, a kerti zsálya például vonzza a méheket. A bazsalikomra szívesen repülnek a méhek. A darazsak pedig kifejezetten szeretik a következő növényeket: üröm, sárgarépa, borostyán, édes fehérhere.

Az sajnos a darazsaktól is elvitathatatlan, hogy kártevőket is eltesznek láb alól, amíg a kertünkben tartózkodnak. Úgy tervezd meg tehát az ültetést, hogy azért ne maradjanak teljesen távol.

Ezek is érdekelhetnek