A hit ereje és a zene

Életemben először voltam maszk­ban a Szent István-bazilikában, ahol ezen az estén a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett a nehéz sorsú keresztényekért szálltak az éterben a szakrális dalok.

LakóhelyemPuskás Kati2020. 10. 26. hétfő2020. 10. 26.

Kép: Budapest, 2020. október 17. Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő és Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző énekel a Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért című zenemű ősbemutatóján a Szent István-bazilikában 2020. október 17-én. MTI/Mohai Balázs, Fotó: Mohai Balázs

MIKLÓSA Erika; SZARKA Tamás
Budapest, 2020. október 17. Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő és Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző énekel a Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért című zenemű ősbemutatóján a Szent István-bazilikában 2020. október 17-én. MTI/Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

Mert itt – a világ békésebb felén – a pandémia jelenti a legnagyobb fenyegetettséget a hívő emberek számára, de a világ háborús övezeteiben a keresztények sorsa fizikailag is nehéz, akár halálos áldozatokat is követelhet hitük megtartása, miközben évszázados keresztény értékek mennek tönkre.

Ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ezért a mise megírásával az volt a célom, hogy felhívjuk az emberek figyelmét erre a tényre – mondta a Missa Missio budapesti ősbemutatóján a Kossuth-díjas szerző, Szarka Ta­más. Hozzátette: zeneművén keresztül a katolikus hit erejével szeretné növelni a magyar emberek, családok értékrendjét és bemutatásával hozzájárulni a katolikus keresztény kultúra népszerűsítéséhez.

A Missa Missio szerzője nemcsak megéli a hitét, de mások számára is érthetővé, élhetővé tudja tenni azt műveiben, mint például a 2012-ben megírt Mária musicalben. Ennek a műnek az utolsó dalával, a – debreceni Csokonai Színház művészei által – Szeretethimnusznak keresztelt szakrális énekkel zárult az ősbemutató.

A kezdet sem volt átlagos, hiszen gyakorlatilag a 6 órás szentmise már részét képezte a 7 órakor kezdődő előadásnak. Szarka Tamás zenekara mellett vendégként Miklósa Erika koloratúrszoprán és a Magyar Állami Operaház gyerekkórusa tette felejthetetlenné és szívig hatolóvá az előadást.

Hívők és nem hívők egyaránt megérezhették a muzsika szárnyain áramló szeretet erejét. Szarka Tamás nemcsak énekelt, hanem mesélt is. Felidézte, hogy egy kedves idős hölgyismerősét faggatta arról, hogyan tudta átvészelni a csapásokat, amelyek a második világháború alatt érték. A keresztény asszony mosolyogva válaszolt: „Könnyű nekem, hiszen én hiszek.”