Aprajafalvi kísértetházak

Remek ötletnek tűnt. Miután a nyolcvanas-kilencvenes években egyre többen fedezték fel a tiszakécskei Tisza-part szépségeit, a termálvíz gyógyító hatását, nagyvonalú tervekkel rukkolt elő egy vállalkozó. Ha már úgyis oly’ sok hazai és külföldi szeret üdülni a kisvárosban, épít nekik egy külön birodalmat.

LakóhelyemBorzák Tibor2012. 06. 13. szerda2012. 06. 13.

Kép: Tiszakécske, 2012. június 01. Egy félig felépített és magárahagyott üdülőfalu Tiszakécskén. Fotó: Ujvári Sándor

Aprajafalvi kísértetházak
Tiszakécske, 2012. június 01. Egy félig felépített és magárahagyott üdülőfalu Tiszakécskén. Fotó: Ujvári Sándor

Öthektárnyi területet vásárolt az önkormányzattól, ahol huszonhárom takaros házat húzatott fel. Az alsó szinteken négy, felül pedig két szobát alakítottak ki, még a termálvizet is be akarták vezetni. Elkészült az emeletes kiszolgáló épület is, amit lényegében közösségi térnek szántak, de azt már nem fejezték be, merthogy addigra elfogyott a pénz.

Egy idő után kísértetfaluvá változott a helyszín, amit a helyiek Aprajafalvának becéznek. Mivel a volt tulajdonos külföldre költözött, nehezen tudott vele egyeztetni az önkormányzat, de szerencsére adósság nélkül sikerült lezárni a vele való kapcsolatot. A kivitelezési munkákra szerződő helyi vállalkozó időközben meghalt, majd az építési engedély érvényessége is lejárt. Idővel a házak állaga egyre romlott. Nem hordták szét a mozdítható anyagokat, de időnként keletkeztek károk, voltak gyújtogatások is.

– Két éve új tulajdonosa van a torzóként álló üdülőfalunak, igyekszünk neki mindenben segítséget nyújtani – mondja Kovács Ernő, Tiszakécske polgármestere, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is. – Nekünk sem mindegy, hogy mikor szűnik meg a tizenkét éve tartó állapot. Amennyiben sikerülne vonzóvá tenni a komplexumot, abból a város csak profitálhatna, hiszen munkahelyeket teremtene, illetve még több turistát vonzana ide, akik nyilván más szolgáltatásokat is igénybe vennének.
A Tisza-parti település üdülőövezetében sok víkendház sorakozik, létezik fizetővendég-szolgálat, vannak panziók is, de a helység szállásgondokkal küszködik. Ha bejelentkezik egy nagyobb létszámú csoport, ahhoz „komolyabb” hotelra volna szükség. Ezen el is gondolkodtak… Az önkormányzatnak van saját termálkútja, erre alapozva álmodták meg szállodájukat. Amikor a befektetőként jelentkező spanyolok szétnéztek a terepen, a Tisza part lenyűgöző látványán úgy belelkesedtek, hogy egyből szállodasort javasoltak ott építeni. De a válság közbeszólt.

– Mi is azt hittük, hogy jó vásárt csináltunk – árulja el Deák Ferenc, az ingatlanfejlesztésekre szakosodott budapesti Conett 2000 Kft. ügyvezetője. – Csak menet közben derült ki, hogy az üdülőfalu dolgai rendezetlenek. Ha lassú léptekkel is, de igyekeztünk tiszta helyzetet teremteni. Sok mindenen túl vagyunk, de egy új építési engedély megszerzéséig még nem jutottunk el. Vannak elképzeléseink az épületek hasznosítását illetően, mindenképpen a pihenni vágyókat szeretnénk szolgálni. Álmaink netovábbja egy felsőkategóriás komplexum, melyben egyebek közt uszoda és sportpálya is lesz. Hogy üzemképes állapotot teremtsünk, egymilliárd forint kellene, de a teljes fejlesztés ennek többszörösét igényelné. Ezt pályázati pénzből vagy banki hitelből teremtenénk elő, egyelőre sikertelenül.

Az üdülőfalu átadását eredetileg idén nyárra tervezték, de a jelek szerint ebből már nem lesz semmi. Most ott tart a történet, hogy sikerült vitathatatlan tulajdonviszonyokat teremteni, kezdődhetnének a konkrét munkálatok. Ha minden a tervek szerint halad, akkor két éven belül megvalósulhatnak az elképzelések. De, amint hallottuk, két-három vevőjelölt is van, így az sem kizárt, hogy a tiszakécskei kísértetfalu ismét gazdát cserél.

Ezek is érdekelhetnek