Az énekiskola újraéledhet

Elindult a Tarhos 2020 kulturális értékmentő projekt, amelynek során megszépítik a műemlék épületeket és újraélesztik a példaértékű zenei életet.

LakóhelyemBorzák Tibor2019. 10. 16. szerda2019. 10. 16.
Az énekiskola újraéledhet

Csupán nyolc évig, 1946-tól 1954-ig tartott a békéstarhosi énekiskola tündöklése, de ez idő alatt is sikerült máig legendaként emlegetett korszakot teremtenie Gulyás György alapító-igazgatónak.

A zenepavilon átadásán jelen volt Kodály Zoltán, az ő zenepedagógiai módszere alapján tanítottak a tarhosi zeneiskolában, ahol növendék volt például Szokolay Sándor és Csukás István is. Maga az intézmény a Wenckheim család egykori birtokán, a csodálatos parkban megbúvó grófi kastélyépületben működött.

Bezárása után a békési önkormányzat tulajdonát képező ingatlanegyüttes pusztulásnak indult. 2013-ban Matyi István vásárolta meg, aki cégével eddig több mint százmillió forintot költött állagmegőrzésre, de mivel nincsenek pályázati lehetőségek a felújításra, erős kultúrpolitikai háttér kellene elképzeléseinek valóra váltásához. Úgy tűnik, erre most nagy esély van.

Beszédes Tiborné, özvegy Simándy Józsefné és dr. Kovács József. Fotó: Borzák Tibor

A Tarhos 2020 kulturális értékmentő projekt elindítását ismertető sajtótájékoztatón dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is támogatja a terület hasznosítására, a műemléki felújításokra és az énekiskola hagyományainak felélesztésére vonatkozó elképzeléseket.

A kezdeményezés motorja, Beszédes Tiborné, a Kárpát-medencei Zenei Központ Tarhos Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig a projektnyitóra olyan műsort szervezett, amelyben világhírű zenészek is felléptek. A jeles napra eljött Simándy József operaénekes özvegye, Judit asszony, aki lapunknak elmondta: férje 1984. július 1-jén énekelt a tarhosi zenepavilonban, és már csak ezért is örömmel áll az ügy mellé.

Kissé elérzékenyülve elárulta azt is, hogy amikor ilyen alkalmakkor virágcsokrot kap, mindig a férjére gondol, és másnap kiviszi a sírjára.

Ezek is érdekelhetnek