Nem helyettesíti, hanem kiegészíti a fűtést – mondja Kollek Péter (képünkön) a termékről, miközben nekilát, hogy a háza udvarán felállított papírtégla-készítő gépet bemutassa.

Ázott karton

Megjegyzem, van érzéke a technikai újdonságok kipróbálásához, az eredeti szakmája elektronikai műszerész, és korábban egy fajátékokat, elsősorban babaágyakat készítő vállalkozásnál dolgozott. Az elmúlt két évben a budafoki családi háza falát szigetelte, úgy véli, sikeresen, mert november elejéig be sem gyújtottak a fatüzelésű kályháikba. Sokáig figyelte az interneten kínált papírbrikett-készítő szerkezeteket, s nemrég megvásárolt egyet.

Papírbrikettet készíteni sok kosszal járó munka. A reklámújságokat, egyéb papírhulladékot összetépkedi öt-hat centiméteres darabokra, majd egy hordóban beáztatja. A be­­járati kapura ki van írva, hogy „Reklámújságot nem kérek”, s bevallja, ideje lenne az üzenetet leszedni, mert nagyon is szüksége van a papírhulladékra. Miután részben az a vállalkozói tevékenysége, hogy otthonokban elemes bútorokat szerel össze, sok helyütt megkérdezték, a csomagolóanyagot nem vinné-e el? Eddig nem vitte el, de most már hazahozza, mert ez a brikett készítésének alapvető nyersanyaga. Az udvari hordóban három napig áztatja a papírfecniket.

– Egyharmad arányban szükséges a feldarabolt és áztatott papírhoz faforgácsot adni, mert másképp a papírt nem lehet összepréselni. A hordóban időnként szükséges a fúrógépre szerelt keverővel megmozgatni az anyagot – magyarázza a technikát.

Az udvaron neki is készül a préselés mutatványához. Előbb a fúróra helyezett vasrudas laposvassal megkeveri az ázott nyersanyagot (a festékkeverő nem jó, mert rátekeredik a papír), majd merőkanállal egy kalodába helyezi a zúzalékot – mintha az üzemi konyhában az ízletes karalábéfőzeléket mérné ki. Végül egy karos szerkezettel összepréseli, s kibuktatja egy vasrácsra a szürke téglát. Meg kell állapítani, hogy ezt a munkát valójában nyáron lenne érdemes csinálni, amikor látványos a száradás. A házba bemenve, a kandalló előtt lemértük, egyharmad kilót nyom egy megszáradt papírbrikett, avagy papírtégla. Hasonlóan ég, mint a fa.

– Harminc-negyvenezer forint egy bri­ket­táló készülék, az interneten sokfelé kínálják, de a beszerzését csak kertes házban élőknek ajánlom. Úgy felzabálja a papírt, hogy az irgalmatlan, és a faforgácsigény is jelentős ahhoz, hogy sokat készíthessek belőle. A szárítás, tárolás helyigényes – teszi hozzá Kollek Péter. Megjegyzi azt is, hogy ez csupán kiegészítő fűtés, a fa mellé rak időnként egy-egy papírtéglát is. Viszont olyan ára van a briketteknek a barkácsáruházakban, a Tü­zé­peknél, hogy akinek van elég alapanyaga és készüléke, s szereti a szabadidejét is gazdaságosan elkölteni, az télvíz idején a fűtésköltséget nézve mindenképpen forintokat takaríthat meg.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.